BIJELI CADILLAC

[TEST] ASICS GEL Kayano 25 – cestovne krstarice

Cadillac DeVille 1962. Bijeli. To je ukratko ono što bi ASICS GEL Kayano 25 bile da su automobil. Prostrane, udobne poput cestovne lađe, trajne, moćne, pomalo luksuzne. Nisu automobil, ali ovo je baš dobra usporedba. 🙂

 

 

Osjećaj

 

Kod prvog obuvanja osjećaj – wow! Imam poveće stopalo, malo šire na prednjem dijelu, a u GEL Kayano 25 stalo je perfektno. Mjesta u dijelu za prste ima više nego dovoljno pa prsti nisu stisnuti. Unutrašnjost je sva fluffy i plushy (koje su hrvatske riječi za ovo?) i osjećaj je stvarno ugodan.

Nakon vezanja klasičnih vezica i prvih koraka, osjetio sam o čemu se tu zapravo radi. Netko neupućen reći će da su pojmovi meko i stabilno kontradiktorni, ali ovdje se radi baš o tome. GEL Kayano 25 su u isto vrijeme stabilne i meke.

Mekoća je postignuta zaista debelim potplatom u nekoliko slojeva. Pod petom se nalazi potplat od čak 36 mm, a drop prema prstima je 10 mm kod muškog modela i 13 mm kod ženskog. Meni odgovara ovaj drop kao i mekoća pod petom. No, trebalo se na prvim trčanjima malo naviknuti na to da sam 36 milimetara viši. 🙂

 

 

Oprema gore

 

Krenimo odozgo. Klasične vezice s taman dovoljno elastičnosti da se ne odvezuju, provučene su kroz ojačani prostor na gornjištu. U tenisicama je klasični jezik, mek i debeo.

Veliki dio gornjišta izrađen je od višeslojnog pletiva koje ASICS zove ” jacquard mesh”. Ovaj tip gornjišta preuzet je s modela Metarun i donosi odličnu kombinaciju prozračnosti i čvrstoće, zbog otvora u pletivu u različitim smjerovima. Gornjište je ojačano na području gdje završavaju prsti elastičnom gumom.

Ono što posebno ističe GEL Kayano od svojeg prvog modela prije 25 godina je stabilnost. Ove su tenisice namijenjene ljudima koji imaju pronaciju (uvrtanje stopala prema unutra) i onima koji žele stabilni korak. Jedan od najvažnijih elemenata kojim ASICS postiže stabilnost na Kajanicama nalazi se na petnom dijelu. ASICS ovaj dio zove Meta Clutch, a on se sastoji od nekoliko čvrstih slojeva od kojih je jasno vidljiv vanjski poluprozirni dio. Sve zajedno djeluje tako da sprječava pomicanje petnog dijela prema unutra kod kontakta s površinom.

 

Oprema dolje

 

Ono po čemu se najviše razlikuju tenisice od modela do modela nalazi se ispod stopala. GEL Kayano napravljen je za stabilnost i udobnost, a to je jasno odmah kad ih uzmete u ruke. Već spomenuti čvrsti petni dio, spojen je za jednako tako čvrst, ali mekan potplat. Ako nastavimo kako smo i počeli, odozgo prema dolje, stopalo leži na Ortholite ulošku koji i sam po sebi dodaje osjećaju udobnosti.

Ispod njega nalazi se prvi sloj, Flytefoam Propel. Ovo je sloj za koji ASICS kaže da mu je funkcija da bude mekan, a ujedno elastičan i da pridonosi povratu energije.

 

 

Na petnom dijelu, gdje je potplat najdeblji,  nalazi se Flytefoam Lyte sloj, koji ima zadatak da vraća energiju doskoka (elastičnost), a lakši je 55% od ostalih sličnih materijala. U petnom se dijelu nalazi i gel po kojem je ASICS i najpoznatiji, a skriveni sloj gela je i pod prstima.

S unutrašnje stane potplata, na mjestu gdje pronatori najviše opterećuju svoju obuću, nalazi se DYNAMIC DUOMAX sustav za povećanje stabilnosti.

On se nastavlja na čvrsti plastični dio koji prolazi središnjim dijelom potplata. ASICS ovaj dio zove Guidance Trusstic System, a on se nadopunjuje Guidance Line utorom koji se proteže cijelom dužinom tenisice. Ovo učvršćenje u sredini stopala ima ulogu stabilizacije koraka.

 

Čvrsta plastika u sredini povezuje unutarnji s vanjskim dijelom potplata

 

 

Cestu dodiruje potplat s plitkim ripnama, ipak se ovdje radi o cestovnim tenisicama. Na mjestima gdje se potplat najviše troši, nalaze se slojevi AHAR+ gume, koja je iznimno izdržljiva i produžuje vijek trajanja tenisice.

 

Nakon više od 100 kilometara na potplatu se ne vide značajni tragovi korištenja

 

Dojam na trčanju

 

Prvi dojam odnosi se na debljinu potplata. U zadnje vrijeme trčao sam u tenisicama s tanjim potplatom i trebalo mi je nekoliko kilometara da se naviknem na Kayano 25.

Sljedeće što sam zapazio je stabilnost. Ona se osjeti na svakom koraku, nema uvrtanja, kao da trčiš na platformama širim nego što je širina tenisica. Moj prvi kontakt s podlogom je na petu, ne gazim jako na petu, ali nisam od onih koji se (često neprirodno) trude da trče “na prste”. Mislim da je većina rekreativnih trkača upravo takvih, prvi kontakt ostvaruju petom. Ublažavanje kontakta s podlogom odlično odrađuju svi ti slojevi i gel, pa je osjećaj doskoka stvarno odličan. No u isto vrijeme nema uvrtanja i nekontroliranog kretanja pete.

Poluprozirni bijeli sloj služi stabilizaciji pete

 

Drop od 10 mm kod muškog, odnosno 13 mm kod ženskog modela znači da je stopalo usmjereno prema naprijed, odnosno da svaki korak potiče nogu na brže kretanje. Meni ovo odgovara oduvijek, usprkos trendova koji su često išli u smjeru smanjenja dropa, čak do 0.

Sljedeće sam zamijetio da mi se korak ne mijenja ovisno o umoru. Najviše sam u Kayano 25 pretrčao 15 km i nisam osjećao nikakvu promjenu u svom koraku. On je bio stabilan na prvom i posljednjem kilometru. Niti osjećaj udobnosti se nije izgubio nakon više od sat vremena trčanja. Imam osjećaj da bih u ovim tenisicama mogao trčati i puno duže dionice bez ikakvih problema s njima.

 

 

Nakon prelaska s nekog ultralakog modela na ASICS Gel Kayano 25 svaki će trkač zamijetiti promjenu težine, na više. Ovo nisu lagane tenisice i ne bi ih preporučio za kratke utrke. No prosječni rekreativac će u njima istrčati polumaraton ili maraton bez da ijednog trenutka osjeti neugodu zbog obuće. Jednako tako, svakodnevnim treniranjem u Kajanicama, koje su nešto teže, odlično se priprema muskulatura za trčanje kratkih utrka u ultralakim tenisicama.

 

Zaključak

 

Kroz ruke (i noge) prošlo mi je stotinjak modela tenisica. ASICS Gel Kayano 25 u svakom su slučaju jedne od najboljih koje sam probao. Preporučio bi ih cestovnim trkačima koji traže stabilnost, bez obzira jesu li pronatori ili imaju neutralno stopalo. Jednako tako, preporučio bi ih težim trkačima, mnogobrojni modeli na tržištu se pod 90+ kila raspadnu nakon par mjeseci, jer jednostavno nisu dovoljno čvrsti. Mislim da su idealne i za one koji rade duge treninge u pripremama za maraton, a mnogi će sa zadovoljstvom u njima prijeći i kroz maratonski cilj.

Za koga nisu – za supinatore, za one koji traže ultralagane tenisice i nije im važna stabilnost, za one koji ne vole izbor boja koje je ASICS ponudio i one kojima su preskupe.

Očekujem da ću u ovim tenisicama s užitkom i bez problema napraviti više od 1.000 kilometara.

 

Više informacija i cijenu saznajte na stranici Intersporta Hrvatska.

 

Pogledajte video predstavljanje:

 

 

Disclaimer – tenisice smo dobili od ASICS-a za testiranje. No da smo ih kupili svojim novcem, test se ne bi razlikovao od napisanog.

 

Testirao: ZM

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz