UGODA U STOPALU

[TEST] Salomon SENSE RIDE – ulaznica u svijet trail trčanja

Na testiranje smo dobili SENSE RIDE trail tenisice iz Salomona. Ovaj svestrani model zadovoljit će mnoge ljubitelja trčanja u prirodi, ali i one koji u šumu rijetko zalutaju, a trče izvan asfalta.

 

 

Prije prvog trčanja

 

Tenisice su stigle dostavom i nisam znao koja boja me očekuje. Iz kutije su se ukazale dvije zeleno-zelene tenisice s crnim potplatom. Limeta/limun boja mi se sviđa i jedva sam čekao obuti ih na prvo trčanje.

No, obično svake nove tenisice, dok su još potpuno čiste, nosim nekoliko dana umjesto kućnih papuča. Tako je bilo i sa Salomon SENSE RIDE. Na prvo obuvanje odmah mi je bilo jasno da se radi o kvalitetnom proizvodu. Stopalo je utonulo u tenisicu, Sensifit sustav obuhvaća stopalo na način da je jezik spojen s gornjištem. Na taj način onemogućeno je da jezik pobjegne u stranu.

Gornjište tenisice izrađeno je od mrežastog materijala koji nije vodootporan pa se preporučuje nošenje uglavnom na suhom. SENSE RIDE su prozračne i nisam imao osjećaj grube trail tenisice, što je svakako pozitivno. Na prednjem dijelu postavljena je gumena zaštita za prste.

 

Za zatezanje tenisica (sad već) klasičnim Quicklace vezicama potreban je samo jedan pokret. Nakon zatezanja vezice se zajedno sa zatezačima pospremaju u jezik,

Nakon što sam pospremio vezice, napravio sam prve korake. A oni su bili glasni. Guma koja se koristi na ripnama ovih tenisica poprilično je mekana pa prilikom hodanja po pločicama i laminatu tenisice glasno škripe. Salomon imam mnogobrojne mogućnosti miješanja guma koje koristi za potplat, ovisno o namjeni tenisica koje proizvodi. Kod SENSE RIDE odlučili su se za Premium Wet Traction Contagrip koji osigurava odlično prianjanje na mokrim podlogama. Očito je to razlog “škripavosti”.

 

 

Još o potplatu

 

Salomon u svoje SENSE RIDE modele ugrađuje potplat pod zajedničkim imenom “Vibe“. Radi se zapravo o kombinaciji dvaju materijala pod nazivima OPAL i EnergyCell+, a koji imaju zadatak postići dvostruki cilj – mekoću i visok stupanj povrata energije. Osim toga, OPAL je izuzetno lagan, ali izdržljiv materijal koji svoja svojstva zadržava i pri ekstremnim temperaturama.

 

 

Prvo trčanje

 

Odradio sam 10 km na nasipu, po kamenoj šumskoj stazi, s nekoliko uspona i spuštanja po travi. Prvi dojam nakon početka trčanja je bio – odlična amortizacija. Opet, u usporedbi s često pretvrdim i grubim tenisicama za trail, Salomon SENSE RIDE podsjećaju na udobne cestovne tenisice. Pod petom je Vibe sloj od 27 mm, a pod prstima 19 mm, što SENSE RIDE čini tenisicama sa srednje debelim potplatom. Drop od 8 mm je nešto na što sam naviknut i moglo bi se reći da je jedan od najčešćih.

Trčanje po kamenom putu bilo je lako i imao sam osjećaj sigurnosti, tenisice imaju odličan grip i nisam osjetio neravnine kamenja pod nogama. Sve u svemu odličan osjećaj.

Na usponima i spustovima grip posebno dolazi do izražaja, tenisica ne proklizava, a ripne koje nisu prevelike odlično “grizu” mekani teren. Vjerojatno se ne bi savršeno snalazile u jako dubokom blatu, ali to im i nije namjena.

Iako sam tenisice nosio u kućnim uvjetima nekoliko dana po nekoliko sati, osjetio sam mali nedostatak prostora u predjelu prstiju. Prostor na tom dijelu nije preširok i nekom s izrazito širokim prednjim dijelom stopala ove će tenisice vjerojatno biti preuske.

 

Nakon 50 km

 

7-8 treninga nakon prvog, Salomon SENSE RIDE postale su mi jedne od najdražih tenisica za “neasfaltno” trčanje. U mom se slučaju obično radi o trčanju na nasipu, po travi, a rjeđe po šumskim stazama. Uvijek mi je žao na nasip nositi cestovne tenisice, a teške robusne trail tenisice ipak su overkill za zemlju i šljunak nasipa.

 

Ono što uvijek tražim na prvom mjestu je udobnost. SENSE RIDE su se nakon 50-tak kilometara prilagodile mom stopalu i više nemam osjećaj da su uske u prstima. Dobra amortizacija je svakako plus, a trčanje u tenisicama s ovakvim gripom daje mi i osjećaj brzine (iako nisam baš brz).

 

Zaključak

 

Salomon SENSE RIDE spajaju dva svijeta, onaj cestovnog trčanja i onaj trčanja u prirodi. Udobnost i mekoća potplata podsjećaju na cestovne tenisice, dok grip, sigurnost i stabilnost uzimaju iz najboljih modela trail tenisica.

Preporučujem ih svima koji tek ulaze u svijet trail trčanja za jednostavnu tranziciju iz cestovnih u trail tenisice. Preporučujem i onima koji su isprobali više modela trail tenisica, a muči ih neudobnost te pretanak i pretvrd potplat.

 

Pozitivno

  • dizajn i izrada
  • udobnost unutrašnjosti
  • mekoća potplata zbog koje nije žrtvovana stabilnost
  • “hvatanje” podloge – grip
  • omjer cijene i kvalitete.

 

Negativno

  • malo preuske u prednjem dijelu, nisu za trkače s izrazito širokim stopalom.

 

Više o Salomon SENSE RIDE

 

 

 

 

Testirao: Z. M.

- Marketing -

Nema postova za prikaz