PO ZAGORSKIM CESTAMA

[TRČI I PIŠI] 30. Polumaraton Mihanović – Trčanje predivnim Zagorjem

U nedjelju se održao jubilarni 30. po redu Mihanovićev polumaraton u samom srcu Hrvatskog Zagorja, u Tuhlju. Tipičan jesenski dan privukao je skoro 100 trkača iz cijele Hrvatske koji su odmjerili snage po zagorskim bregima.

 

Organizacija – „Da bi reč rekel“

Organizator ovog tradicionalnog polumaratona je iz trkačeve perspektive napravio stvarno dobar posao. Startni paket je bio solidan, dri fit majica, ulaznica za Terme Tuhelj, lijepa finišerska medalja i ručak  definitvno nadmašuju vrijednost startnine. Bio je i dovoljan broj okrjepnih stanica, što sam primjetio da se na podosta utrka u zadnje vrijeme ljudi žale. Moglo se okrjepiti skoro svaka dva  kilometra( voda, cedevita,šećer, voće..), sasvim solidno za jedan half. Moram i spomenuti jako lijep uvodni program u utrku gdje su nastupile mažoretkinje i puhački orkestar te zasigurno pridonijele dobroj atmosferi uoči samog starta. Da je samo na zadnjem kilometru odnosno raskrižju bio jedan volonter koji bi usmjeravao trkače kuda treba skrenuti( zbunjujuće strelice na cesti) bila bi ocjena pet plus, ovako „samo“ pet.

 

Start – Pucnjevi iz kubure

I evo nas na startu. Specifičan start u svakom slučaju. Nije bilo pucnjeva iz klasičnog startnog pištolja ili nešto slično već iz kubure. Da dobro ste pročitali, iz kubure. Definitivno nešto specijalno i nešto po čemu ću dobro upamtiti ovu utrku budući da do sada niti na jednoj utrci nisam vidio nešto slično. U svakom slučaju pohvala organizatoru na dobroj dosjetci i dobrom razbuđivanju( jačina pucnja, haha) na samom startu.

image002

Staza – Idealna za odraditi dobar trening

Naravno ako nisi trkač iz samog vrha te ako trčiš iz „rekreacije“, konfiguracija ove staze je poslužila kao odličan trening. Uzbrdice i nizbrdice razbijaju uobičajen ritam te se ova utrka ne može svrstati pod klasičan polumaraton. Iz moje perspektive ocjenio bih ovaj half kao srednje zahtjevan.

 

Pobjednici

Budući da je organizator osim klasičnih medalja i pokala ponudio i novčane nagrade za prvih petero u ukupnom poretku, utrka je privukla i podosta renomiranih imena iz svijeta trčanja. Pa je tako u muškoj konkurenciji prvo mjesto zauzeo Goran Grdenić i AK-a Velika Gorica s vremenom 1:13:35, drugo mjesto pripalo je Ivanu Dračaru iz AK-a Kvarner koji je zaostao samo petnaestak sekundi, dok se na treće mjesto plasirao Zoran Žilić isto iz Kvarnera uz vrijeme od 1:14:56. U ženskoj konkurenciji prvo mjesto pripalo je Maji Perišić iz kluba Moslavina u pokretu s vremenom 1:33:25, na drugo mjesto plasirala se Sanja Loborec uz vrijeme od 1:37.56, a na treće mjesto Helena Gleđa iz AK-a Dubrovnik, koja je zaostala manje od tridesetak sekundi za drugoplasiranom.

 

Humanitarna utrka građana – 3.5 km za Danielove noge

Valjalo bi u svakom slučaju spomenuti da je sklopu ovog polumaratona dan prije održana i humanitarna utrka za građane pod nazivom „3,5 km za Danielove noge“. Naime, radi se o hvale vrijednoj humanitarnoj utrci koja je organizirana s ciljem da se prikupe novčana sredstva za  18-godišnjeg Daniela iz Zlatara, stradalog u prometnoj nesreći kojem je novac prijeko potreban za nabavku robotskog odjela za hodanje jer bez tog odjela i opreme ne može hodati .

image001

Zaključak – vidimo se dogodine

Ovaj svoj prvi izvještaj s utrka bih zaključio da se u Tuhelj definitivno vraćam i iduće godine. Svidjela mi se organizacija utrke, a i sama utrka mi je poslužila kao odličan trening nakon izbivanja zbog ozljede te za predstojeće utrke na kraju sezone. Posebno me se dojmilo što je u sklopu polumaratona održana i humanitarna utrka s plemenitim gestom koja bi mogla poslužiti kao dobra ideja i za organizatore drugih utrka.

 

Rezultati: https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/1456/ukupni_poredak

Napisao: Nikola Štefanić

Što misliš o temi?