EASY RIDE...

Trendovi kod trkačkih tenisica u 2016. godini

young fitness woman runner tying shoelace on road

Iako trkačka obuća prije svega treba slijediti funkcionalne zadaće, za razliku od modne kojoj je estetika na prvom mjestu, iz godine u godinu svjedoci smo pojave trendova i kod naše “radne” opreme. Novi modeli i inovacije na tržištu donose veću stabilnost, amortizaciju te izdržljivost i naravno, vrlo zadovoljnog kupca.

 

*Više pjene

Udobnost postaje najvažnija značajka tenisica za trčanje pa proizvođači stalno smišljaju svježe inovacije da usavrše donji dio tenisica.

Ako maknemo uložak iz tenisica, uočavamo da je cijelo gornjište direktno zalijepljeno na tanki komad tkanine (eng. strobel board), a na kojem inače stoji uložak. Na hrvatskom jeziku, a prema postolarskim terminima, bila bi riječ o podnici ili o branzolu (njem.). Cijeli taj dio (gornjište s tkaninom tj. podnicom) se onda u komadu lijepi na potplat tenisice. Taj tanki komad tkanine je doživio veliko poboljšanje u zadnjih nekoliko godina. Prijašnjih godina se radilo o krutom komadu tkanine koji je podsjećao na karton. Kako bi gornjište bilo sigurno i u potpunosti pričvršćeno, tzv. ‘strobel’ mora biti robustan i od materijala koji nisu elastični. Nakon što se taj komad tkanine premaže ljepilom te zalijepi na potplat, stvara sloj koji smanjuje osjećaj mekoće i doskoka koje pruža donji dio tenisice. U današnje vrijeme sve kompanije rade na minimaliziranju tog efekta, a najbolje je da taj komad tkanine bude što tanji i fleksibilniji kao što to npr. čini proizvođač Pearl Izumi. U Adidasu rade rupe na tom dijelu tenisica kako bi trkači što bolje i što više osjetili Boost materijal potplata. Moguće je staviti pjenu u slojeve tog dijela tkanine ili čak cijelu podnicu načiniti od pjene kao što to rade Nike ili New Balance. Neki su počeli stavljati unutrašnji potplat (tzv. futer branzol) preko tog dijela tenisice. Kompanija Saucony npr. stavlja Everun pjenu debljine 3 mm kao bi se trkačima omogućio potpuni osjet svih svojstava tenisice.

Zaključak: Tenisice su udobnije i pružaju dodatnu amortizaciju.

 

*Odskočnost

Danas kompanije konstantno poboljšavaju, iz nijanse u nijansu, udobnost i amortizaciju tenisica (tzv. cushion, eng.) uz ugodnije i mekše trčanje. Adidas je redefinirao tu kategoriju uz Boost modele, a osim toga, u posljednje vrijeme rade i na novim dijelovima i materijalima koje stavljaju na sve svoje modele. Radi se o materijalima koji ne daju dodatnu energiju koraku, ali koji bi mogli uštedjeti na energiji koju koristimo kod doskoka i kod skoka, a što trebaju potvrditi dodatna istraživanja. U svakom slučaju, radi se o vrstama potplata koji stvaraju ugodniji osjećaj kod trčanja, a što, naravno, svi trkači cijene.

Tvrtka Saucony je osmislila Everun pjenu novog sastava koja se ne stišće i ne tone kao prijašnje vrste pjena. To je vrsta pjene koja raspršuje sile, omogućuje povrat energije i koja ubrzava korak. Everun pjena se nalazi u modelima Triumph ISO i Hurricane ISO te se proteže cijelom dužinom stopala. Također, dodana je i na vanjski dio potplata na peti jer je to mjesto najvećeg udara pri trčanju kod većine ljudi. New Balance razvija potplat mekšeg sastava kod modela Vazee Breath, a Puma proširuje liniju Ignite sa gumenastijim potplatima cijelom dužinom tenisica. Potplati su vrlo fleksibilni uz visoku amortizaciju i odskočnost.
Brooks radi na modelu Neuro koji ima potplat s pjenastim materijalom raspoređenim u gumene krugove. Krugovi ograničavaju kompresiju i povećavaju odskok.

hokaconquesttarmacwomen3-2

Hoka, kraljica amortizacije, usavršava potplat kod svojih modela s tanjim potplatom, čineći ga mekšim na stražnjem dijelu te čvršćim na prednjem za poboljšanje odraza.
Zaključak: Raznovrsnost na tržištu pruža bogatstvo izbora za svačiji ukus, od mekanih potplata poput jastuka do žustrih i čvrstih koraka.
*Povratak gume

Tenisice su u prošlosti imale samo malo gume na potplatima, no danas, zbog malih cijena nafte i naglaska na izdržljivosti, viđamo sve više gume i kvalitetnih sastojaka. Sve tvrtke na tržištu imaju svoju ‘tajnu’ komponentu u gumi kojom obećavaju veće prijanjanje i duži rok trajanja ili ulaze u partnerstva s Vibramom ili Continentalom. Tenisice za trčanje po cesti imaju mnogo različitih uzoraka po vanjskim dijelovima potplata, a prema uzoru na tenisice iz 70-ih godina prošlog stoljeća.

Trend je najviše prisutan na tenisicama za trail trčanje. Adidas, La Sportiva, Salomon, Merrel, The North Face i dr. prezentiraju modele s više gume za agresivnije trčanje po svim prirodnim uvjetima i terenima. Saucony svoj Powertrak vanjski potplat, viđen na Nomadu, stavlja i na model Peregrine. Tvrtka Skechers je svoje male gumene krugove na potplatima modela Ultra Trail zamijenila s karbonskim gumenim potplatima.

Zaključak: Veća izdržljivost tenisica, bolje prijanjanje i trenje na trail stazi te na cesti.

 

pripremila: Valentina Đureković / 3sporta

Nema postova za prikaz