NAJBOLJI ULTRAŠI NA JEDNOM MJESTU

Tri mjeseca do Svjetskog prvenstva u Svetom Martinu na Muri!

Za točno tri mjeseca, u Toplice Sveti Martin, sa svih strana svijeta, iz Japana, Australije, Brazila i Argentine, Južnoafričke republike, europskih zemalja i susjednih zemalja regije, slijevat će se najbolji svjetski ultramaratonci i ultramaratonke, da bi u Hrvatskoj odlučili tko je najbolji. Dana 8. rujna 2018. s početkom u 07:00 započeti će utrka Svjetskog prvenstva u ultramaratonu, u trčanju na 100 km (sto kilometara).

 

 

Iako netrkačima zvuči nevjerojatno da bi netko trčao 100 kilometara, još nevjerojatnije je i vrijeme koje će najboljima biti potrebno da utrku završe. Predviđa se da će muški pobjednik završiti utrku za nešto više od 6 sati, a ženska pobjednica za oko 7 sati. Vremenski limit za završetak utrke je 12 sati, a za Open utrku i veterane 13 sati.

Utrka na 100 km se u ultramaratonskom svijetu smatra “brzom utrku” jer traje do 12 sati, za razliku od ostalih ultramaratona koji traju 24 sata ili nekoliko dana u komadu, pa sve do utrka kao što je bila Trans America Foot Race koja traje 60 dana i gdje trkači pretrče Sjedinjene Američke države od zapada do istoka.

Za takve utrke ultramaratonci treniraju godinama i desetljećima i osim fizičke spreme moraju biti psihički izrazito jaki. Zato je prosjek godina najboljih od 35 nadalje jer je potrebna i životna zrelost, iskustvo i mudrost za biti dobar u ovoj disciplini.

Prehrana i uzimanje tekućine na ovoj utrci je isto vrlo bitno. Pripremili smo nekoliko tisuća litara vode, izotoničkih i drugih napitaka koji su potrebni za utrku, kao i hranu, koja će biti dostupna svaka 3.5 km na okrepnim stanicama.

 

 

Najpotrebnija je i podrška navijanjem, pogotovo u zadnjim satima utrke iako će pred gledateljima trčati jedni od najspremnijih sportaša na svijetu.

Start i cilj utrke je ispred Hotela “Golfer”, Life Class Termi Sveti Martin te staza ide prema Brezovcu odnosno Svetom Martinu na Muri, gdje je okret i vraća se istim putem prema hotelu. Tako se zatvara krug od 7.5 km kojega će trkači proći 13 puta, uz dodatak od manjeg kruga od 2.5 km čime će se zaokružiti brojka od 100 km.

Tijekom utrke cesta će biti u potpunosti zatvorena za promet, a za obilazak će postojati alternativni pravci.

Na Svjetskom prvenstvu nastupa samo 350 najboljih reprezentativaca iz cijelog svijeta koje šalju njihovi atletski savezi, ali na utrci može nastupiti i 100 trkača koji misle da mogu završiti utrku u vremenskom limitu od 13 sati, tzv. Open race.

Dan prije održati će otvorenje prvenstva u krugu kompleksa Termi, ujedno će se održavati i izborni kongres Svjetske asocijacije ultratrkača te stručni seminar.

Projekt CRO100 i dobivanje Svjetskog prvenstva započeo je već prije nekoliko godina i iza organizacijskog odbora je već puno odrađenog posla. Organizacijski odbor čine Life Class Terme Sveti Martin, Svjetska asocijacija ultratrkača, Hrvatski atletski savez i Atletski klub Sljeme kao nosioci projekta, uz pomoć lokalne zajednice, klubova i vrijednih pojedinaca.

Na organizaciju su nas potakli vrhunski rezultati naše ženske ultra maratonske reprezentacije te smo kao krunu ove generacije odlučili dati im domaći teren za eventualni daljnji iskorak.

Unatrag dvije godine na istoj stazi se održavalo Prvenstvo Hrvatske na 100 km, gdje smo testirali logističke i organizacijske potrebe ovakvog događaja da bi velika priredba prošla savršeno.

 

 

Ove godine nema mjesta za pogreške. Kada u 07:00 pucanj iz pištolja označi start, pokreće se dobro uigrani mehanizam mjeritelja vremena, volontera na stazi i okrepama, sudaca, medija i svih drugih. Sigurni smo da će ovo Svjetsko prvenstvo dodati još vjetra u leđa hrvatskom trkačkom pokretu.

Dobro je poznato da su na zadnjem Svjetskom prvenstvu u trčanju 100 km, održanom u Španjolskoj prije dvije godine, Hrvatice ekipno bile druge (Šustić, Orlić, Jurišić), a Nikolina Šustić pojedinačno druga čime je Hrvatska velesila u tom sportu. Bolje su bile samo Japanke, a iza naših cura su ostale Amerikanke, Australke, Britanke i ostali.

Prvi puta ćemo na Svjetskom prvenstvu imati i mušku ekipu.

Zato pozivamo sve građane i prijatelje trčanja da taj dan dođu na utrku te navijanjem i podrškom doprinesu ovom velikom događaju za Hrvatsku.

 Sve informacije o utrci i mogućnost prijave mogu se vidjeti i na www.cro100.run, a upiti se mogu poslati na info@cro100.run.

 Također ukoliko netko ima želju volontirati ili pomoći na bilo koji način, može se javiti na istu adresu ili na 098 98 94 512.

Pozivamo i lokalne gospodarstvenike koji se još nisu, a imaju želje, da se uključe u podršku ovom događaju.

 

Pavao Vlahek
član organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva u ultramaratonu i direktor utrke.  

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz