TRČALA JE LIGU CIJELA HRVATSKA

U siječnju se trčala Zimska liga Hrvatska trči

Brzo je prošao siječanj, za mnoge najduži i najdepresivniji mjesec u godini. No nije takav bio za nas koji smo sudjelovali u Zimskoj ligi Hrvatska trči. Evo kratkog osvrta na nju.

 

Za nas je siječanj bio prepun aktivnosti, trčanja i hodanja, prepun druženja u Facebook grupi Hrvatska trči, prepun međusobne podrške. Teško je na internetu pronaći ovako kompaktnu zajednicu u kojoj nema svađe i vrijeđanja. Vjerojatno među članovima i ima onih koji bi to željeli, ali stvorila se atmosfera koju je teško poremetiti.

Cilj naših liga nije natjecanje. Cilj je popularizacija rekreativnog trčanja, uključivanje svih dobnih skupina, svih razina prethodne fizičke pripremljenosti, od djece do osoba treće životne dobi, od super fit sportaša do osoba s ozbiljnim viškom kilograma, a na ligi ravnopravno sudjeluju i osobe s invaliditetom.

Sve to radimo i uspijevamo već gotovo dvije godine, vlastitim snagama i uz pomoć tisuća ljudi koji trče naše lige. Svi znamo za stih „i moja kaplja pomaže ga tkati“, on je naš interni moto. Znam da će zvučati patetično, ali samo promjenom samih sebe možemo mijenjati svijet oko sebe, mi vjerujemo da tjelesna aktivnost, trčanje i hodanje, pomažu svakome od nas i čine naš svijet boljim mjestom.

Najveći užitak je čitanje vaših priča, o počecima, o svemu što vas je dovelo u trčanje, o problemima koje ste morali prebroditi, o tome kako je život ljepši kada trčite. Hvala vam za sve to!

 

 

Četiri plemena, pet kola

Kroz pet vikenda siječnja natjecala su se četiri plemena. Kroz plemensko dio lige željeli smo u trčanje unijeti zabavu, „gamificirati“ trčanje koje je individualni sport.

Plemenske rezultate iz kola u kolo svojim je komentarom pratio Siniša Mareković, glavni kreativac Hrvatska trči pokreta, evo što je napisao na kraju lige:

Eto nas na kraju hladne, ledene lige pune siga, mraza i kilometara. Bilo je zanimljivo, napeto oko sredine tablice, ali već otpočetka s jasnim trendom koji su postavili Slušači na vrhu tablice i Ljenivci na njenom dnu.

No, da vidimo kako su se razvijale stvari ovaj zadnji zimski ligaško trkački vikend.

Slušači nisu pokupili neke bogzna kakve bodove za izlaznost od (samo) 62,13% – njih samo 4, ali su zato postavili rekord lige u broju skupljenih metara kojih se nabralo čak 9236 po jedinki. Osim što su time utvrdili svoju apsolutnu prvu poziciju, još su uspjeli pobrati dva bonus boda – jedan za sliku i jedan za priču i tako s 53 boda osvojiti pehar Zimske lige. Bravo Slušači, profilirate se u prave asocijalne elitaše… možda je vrijeme da se sada malo odmorite i prepustite tron nekom drugom?

Na sredini, na kojoj je bilo napeto do pred kraj, Oklopnjaci su zasukali oklope i skupili svašta nešto – 8 bodova za najveću izlaznost od 66,57%, 2 boda za pretrčanih 8668 metara po oklopu i još jedan bonus bod u predviđanju rezultata u kojima je Ankica Čolić fulala za samo 2 kilometra. Zasluženo drugo mjesto i povod Urlikavcima za razmišljanje kako će se sljedeće kolo primiti tenisica i tajica…

Spomenuti šumski glasni stvorovi skupili su samo 5 bodova ovo kolo – najmanja 2 boda za izlaznost od 61,54% i skromna 3 boda za 9054 metra po Urlikavcu. To ih je ostavilo kvalitetnih 8 bodova iza Oklopnjaka koji su im baš pravo očitali lekciju. Urlikavci, provukli ste se ovo kolo, ali znajte da sreća nije uvijek tu iza ćoška da vas spasi od ispadanja.

Last ali definitivno not least, naši Ljenivci koje smo iz kola u kolo pratili i divili se njihovoj predanosti da ne rade ništa ili gotovo ništa, u ovom kolu potrudili su se skupiti čak 7 bodova (!) jer ih je podosta izašlo – čak 64,12% što je vrijedilo 6 bodova, no kad su izašli izgleda da su otišli na pivu jer im je pretrčanost donijela utješan 1 bod za 8429 metra po lijenoj životinji. To je podebljalo ukupni skor na čitavih 26 bodova, što je još uvijek 12 manje od raspuštenih Urlikavaca.

I sad dolazimo do onog sentimentalnog, ali neizbježnog dijela kada se moramo pozdraviti s Ljenivcima koji su nas tako vjerno i polako pratili iz kola u kolo i poslati ih na zasluženi odmor da se bez stresa i nas ostalih koji ih stalno cimamo da trče, odmore i uživaju u svojoj pivici. Ljenivci, bila je čast imati vas u ekipi i bez obzira na kritike članova ostalih plemena koji su nam slali mailove da im nijedna piva nije ostala nakon treninga jer ste vi sve popili, druženje je bilo zabava, no vrijeme je da svoje mjesto na ovoj ljestvici prepustite nekom drugom.

Ekipa, najjači ste. Ponovit ću ovo bez ikakve patetike – stvorila se sasvim slučajno i spontano najbolja, najpozitivnija i najoriginalnija trkačka zajednica u lijepoj našoj. Virtualna, možda, ali to ne umanjuje činjenicu da je količina kvalitetnih savjeta, bodrenja i motivacije na ovoj grupi za nekoliko kopalja ispred ostalih stranica koje su krenule s ciljem da takve postanu. Mi nismo. Vi ste ju takvom napravili.

Najbolji rezultati lige

Iako cilj lige nije natjecanje, imali smo i natjecateljsku kategoriju i red je da proglasimo najbolje u sve četiri natjecateljske discipline:

5 km

Muškarci
1. Dinko Solić (AK Varaždin) 17:33
2. Marko Horvat (TK Tar Vabriga) 17:52
3. Nikola Tucković (Hiking team Zlevanka) 18:16

Žene
1. Ivana Zeljko (AK “Međimurje” Čakovec) 19:21
2. Lukrecija Krstičević (Rukometna akademija Jerkovac) 19:57
3. Inga Jurić 20:26

 

10 km

Žene
1. Andrea Tuđa (Torpedo runners) 43:03
2. Inga Jurić 43:36
3. Sara Vrbanc 48:58

Muškarci
1. Ivan Gruden 39:44
2. Stanislav Gruden 40:54
3. Dario Lebinec (Sam protiv svih) 40:55

 

Polumaraton

Muškarci
1. Matija Jandrić (Maratonci trče počasni krug) 1:35:11
2. Neven Lončarek (AK Perpetuum mobile) 1:35:40
3. Ivan Kelečić 1:38:56

Žene
1. Andrea Tuđa (Torpedo runners) 1:37:41
2. Marina Juranić (AK FIT/CROSS SPORT DELNICE) 1:39:45
3. Mirta Pehnec (AK Fit) 1:44:54

 

Maraton

Žene
1. Danijela Marijanović (Ak Martin Dugo Selo) 4:24:51
2. Martina Maloča (DiŠ) 6:05:32

Muškarci
1. Alen Imširović (Udruga Zdravo trčanje Osijek / Ak Maraton Vukovar) 3:19:40
2. Bojan Šebrek (Ak Sljeme) 3:35:19
3. Vedran Šetka 3:47:00

 

Sve rezultate natjecateljske kategorije možete vidjeti na linkovima:

https://www.utrka.com/utrke/zimskaliga1/2022/rezultati/

https://www.utrka.com/utrke/zimskaliga2/2022/rezultati/

https://www.utrka.com/utrke/zimskaliga3/2022/rezultati/

https://www.utrka.com/utrke/zimskaliga4/2022/rezultati/

https://www.utrka.com/utrke/zimskaliga5/2022/rezultati/

 

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz