ALLES GUT NA PLITVICAMA

Ulazimo u tjedan Plitvičkog maratona – Prvenstvo Hrvatske i TBF na Plitvičkim jezerima!

Najzelenija, a i najpoznatija hrvatska utrka – Plitvički maraton, došao je do svog 33. izdanja. Sve je počelo još 1981. godine na inicijativu profesora Ivana Teklića i održalo se sve do danas.

 

 

Prva dva Plitvička maratona bili su maratoni samo po nazivu. U ono vrijeme bilo je uobičajeno svaku malo dulju utrku nazvati maratonom – na Plitvicama se trčalo 24 km. No, već treći je bio „pravi maraton“ u duljini od 42.195 m. Termin je tada još bio jesenski…

Od tada pa do danas, Plitvički maraton doživio je promjene, dodatke, preživio bolje i lošije dane, ali uvijek je bio središnje mjesto cestovnog trčanja u Hrvatskoj i regiji. Gotovo svi najbolji hrvatski maratonci nastupali su i ponekad pobjeđivali, boreći se s jakom konkurencijom. Prvi vikend u lipnju ustalio se posljednjih godina i rezerviran je trkački dolazak u naš najpoznatiji Nacionalni park – Plitvička jezera. Lijepa, ali teška maratonska i polumaratonska staza, stalni je izazov i stvar prestiža.

Ove godine maraton je ujedno i službeno Prvenstvo Hrvatske – pojedinačno i ekipno, a od prošle godine Plitvički maraton nije samo jednodnevna manifestacija nego cijeli maratonski vikend.

 

Već se u petak od jutarnjih sati otvara Maraton EXPO u dvorani ŠRC Mukinje gdje trkači mogu preuzeti svoje bogate startne pakete, koji između ostalog sadrže i ulaznicu za Nacionalni park, te pogledati ponudu izlagača. Subota je rezervirana za utrku na 5 km u 17:30 za koju se još moguće prijaviti na http://www.utrka.com/utrke/plitvickimaraton/2018/info/ i dječje utrke koje počinju u 18:30 i otvorene su za sve bez naknade uz prijavu na licu mjesta.

Po završetku sportskog dijela slijedi glazbena poslastica – koncert TBF-a na koji su svi pozvani! Vjerujemo da će u 21:00 sat kad počinje koncert prostor starta na Mukinjama gdje će TBF održati svoj koncert biti popunjen jednako kao i na startu maratona koji slijedi u nedjelju.

Naravno, središnji događaj je uvijek maratonska utrka u nedjelju, 3. lipnja sa startom u 9:00 sati. Sa starta će zajedno s maratoncima i polumaratoncima trčati i trkači u maratonskim štafetama. Gotovo 1.500 trkača na startu od kojih je gotovo polovica izvan Hrvatske iz 40 zemalja s pet kontinenata u nedjelju i više od 500 u subotu.

Prijave za maraton i polumaraton su zatvorene, očekuje se i veliki broj djece u utrkama za najmlađe te jedan veliki praznik trčanja u najljepšem mogućem ambijentu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Vidimo se tamo! 🙂

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz