KRUG NA KRUG NA KRUG...

ULTRA 24 – Hrvatska reprezentacija otputovala na Europsko prvenstvo u Francusku

Reprezentacija Hrvatske i ove godine sudjeluje na Europskom prvenstvu u ultramaratonu na 24 sata. Prvenstvo se održava u gradu Alba u Francuskoj, a našu će žensku reprezentaciju činiti dvije iskusne ultrašice – Veronika Jurišić i Antonija Orlić, a ekipu će upotpuniti Paula Vrdoljak – trkačica kojoj će ovo biti prva ovakva utrka.

 

Prvenstvo se održava u subotu/nedjelju – 22. 10. – 23. 10., sa startom u subotu ujutro u 10:00 h. Na put su uz trkačice otputovali trener Dragan Janković i Pavao Vlahek koji će, kao i uvijek, brinuti za djevojke tijekom utrke.

Osim izazova trajanja utrke od 24 sata, potrebno je prihvatiti i svojevrstnu psihološku igru jer se utrka održava na kružnoj stazi dužine samo 1.120 m. U svakom slučaju, test za tijelo kao i za “glavu”.

 

O očekivanjima u vezi plasmana naše ekipe Dragan Janković kaže:

“Što mogu naše cure? Veronika je na prva dva prvenstva (202 km i 218 km) polako ali sigurno grabila ka vrhu, i očekujem da u Albiu napravi još jedan dodatni korak ka istom. Cilj je upasti u top10, i što više se približiti zoni medalje, za koju će po meni biti spremna sljedeće godine, iz razloga koje sad nemrem opisivati jer bi potrajalo jako dugo. Uglavnom, na svim dosadašnjim prvenstvima Europe se s 230km osvajala medalja (barem brončana), a Veca je od nje udaljena 12km, što je vrlo dostižno kada se priloži podatak da je prilikom tih 218 spavala više od 2 sata u komadu.

2

Antonija isto tako se polako penje ka respektabilnoj brojki od 200km i njezina želja je da je ove godine dohvati. Mislim da je u stanju, pogotovo ako ne zakaže inercija s njezina dva prethodna nastupa (161km – 185km). Staž u ovoj disciplini joj je dovoljno mali a potencijal pak dovoljno veliki za optimizam.

Paula ide na svojih prvih 24H. Samim time nitko, pa ni ona sama ne zna što može/mo očekivati, tim više što već dva mjeseca razvlači ozljedu tetive i nije u potpunosti fit. Znamo da svaka mala pizdarija u maratonu izađe na lice sunca, a ona bi u nekoj perspektivi trebala otrčati 4 maratona u nizu! Ima dobru toleranciju na bol, ima odlična iskustva s nespavanjima s višednevnih avanturističkih trka, imala je dobre pripreme na Durmitoru i ako je noga poštedi 170km bi bio za nju jako lijepi uvod. Da spomenem da Veronika ima 12., a Antonija 58. rezultat od 80 prijavljenih ultrašica. I još dvije zanimljive informacije – od svih cura na prvenstvu najbolji maratonski rezultat ima Antonija (2:53), a najbolji rezultat na 100km Veronika (7:44), samo je pitanje koliko je to dobra ili loša vijest  .

Što pak možemo očekivati od ekipnog učinka? U jednom idealnom raspletu događanja, naše cure bi mogle doći i do brojke od 600km (230 + 200 + 170), što bi nas moglo dovesti na poziciju između 4. i 8. mjesta. Međutim, idealizam se rijetko kad događa, a svoj jackpot smo već iskoristili lani u Dohi na 50km, tako da nećemo ni puno jambrati ako nam se ne desi. Na postolje će se popeti reprezentacije koje imaju puno podjednako dobrih cura (Švedska, Mađarska, Francuska) i koje su u stanju prevrtiti dobro preko 650km. Od 17 prijavljenih ekipa, po zbroju osobnih rekorda Hrvatska je na 12. mjestu uz opasku da sam Pauli upisao 170 kao pretpostavku.

Ne preostaje nam drugo nego li misliti na cure, pratiti ih putem live prijenosa na službenoj stranici www.iau-ultramarathon.org i navijati da izdrže što duže, više, dalje. 🙂

dsc_0015

 

Autor: 3sporta  / foto: Zoran Kos

 

 

Nema postova za prikaz