TIMSKA ORIJENTACIJA

Uspio prvi istarski rogain izazov – Štriga

U subotu 21. listopada na širem području Općine Žminj organizirala se nova utrka simpatičnog naziva Štriga! – Istrian Rogaine Challenge. Riječ je o manifestaciji u režiji buzetske tvrtke Sport box d.o.o., inače vrlo uspješnog organizatora poznatih trail utrka, te Turističke zajednice Općine Žminj i Općine Žminj.  

 

Utrka je bila sve samo ne tipična, radi se o timskoj utrci u kojoj timovi pomoću zemljovida i kompasa traže sakrivene kontrolne točke. Riječ je o vrlo popularnoj inačici timskog orijentacijskog trčanja u kojoj svi članovi tima prolaze određeno područje u potrazi za kontrolnim točkama koje moraju obići u zadanom vremenskom roku.

Upravo timski karakter natjecanju daje dodatnu draž, jer svi članovi tima moraju zajedničkim radom te pripremljenom strategijom kretanja i navigacije, doseći cilj.  U Žminju i okolici vremenski limit za trail natjecatelje je šest sati, a svoju priliku za dokazivanje imali  su i MTB vozači, naime timovi su mogli birati li će kontrolne točke obilaziti pješice ili koristeći brdski bicikl.

Budući da svaka kontrolna točka nosi određeni broj bodova, do izražaja je došla strategija više nego fizička sprema. Kontrolne točke bile su sakrivene na jako velikom području omeđenom Pazinom, Kanfanarom, Barbanom i Svetvinčentom.

Na prvi istarski rogaine izazov prijavilo se 33  tima (18 TRAIL  i 15 MTB tima) iz Hrvatske, Slovenije i Finske koji su u roku od 6 sati pokušali obići što više kontrolnih točaka i sakupiti bodove. Dodatnu draž natjecanju dali su i negativni bodovi koji su se dodjeljivali timovima koji su probili vremenski limit od 6 sati.

 

Rezultati MTB:

 1. TIM “Pokret ciklusa ili Ciklus odmora”
Igor Dorotić, Muški,  CRO – Croatia, SRK Alba
Ivan Habuš, Muški,  CRO – Croatia, BK Ciklus

 2. Tim “Puls kayak team”
Vanja Vukičević, Muški,  CRO – Croatia, SRK PULS
Denis Mirković, Muški,  CRO – Croatia, SRK PULS

 3. Tim “Amfibija – šD Kettlebells”
Blaž Urbanija, Muški,SLO – Slovenia, Amfibija
Primož Verbič, Muški, SLO – Slovenia,  ŠD Kettlebells

 

Rezultati TRAIIL:

 1. TIM “Triatlonci”
Ivan Kernjus, Muški,  CRO – Croatia, TK Tar Vabriga

Mauricio Križmanić, Muški,  CRO – Croatia, TK Albona Trickeri

 2. TIM “Azimutavci”
Borko Zugan, Muški,  CRO – Croatia, Srk RIKA
Andrej Vadlja, Muški,  CRO – Croatia, DSR 3. MAJ

 3. TIM Nastavnik V.B.
Branimir Paškvan, Muški,  CRO – Croatia, Vladimir Gortan
Vedran Matić, Muški,  CRO – Croatia, Vladimir Gortan

Koliko je utrka bila zahtjevna, dovoljno govori podatak da je prvi trail tim za pobjedu istrčao 52 km dok su pobjednici u MTB utrci odvozili čak 102 km.

Osim dvije navedene utrke, u Žminju  je točno u podne startala i  utrka za najmlađe – mala Štriga u kojoj se na užem području grada pokušalo pronaći sakrivene kontrolne točke i odgovore na pitalice. U maloj Štrigi! Sudjelovalo je petnaest timova, a tim se sastojao od djeteta starosti do 12 godina i roditelja. Svaki sudionik dobio je mali startni paket i diplomu za sudjelovanje.

“Ovakve aktivnosti svakako imaju i edukativan karakter jer je za uspješno svladavanje utrke potrebno koristiti zemljovid i kompas. Nažalost, u današnje vrijeme sve se manje ljudi zna služiti kartom i kompasom, a upravo je to jedna od naših temeljnih zadaća, da ljude podsjetimo na boravak i zabavu izvan kontroliranih uvjeta”, kazao nam je Alen Paliska, jedan od onih koji su osmislili tu zabavnu trku naglašavajući da je ime Štriga odabrano zbog uobičajeno noćnih uvjeta trčanja na rogaine utrkama.

 

 

 

TRAIL - PRVA TRI MJESTA NAGRAĐENI TIMOVI

PRVA TRI MJESTA - MTB - NAGRAĐENI TIMOVI

 

PR tekst

- Marketing -

Nema postova za prikaz