100 KM MEĐIMURJA

Uspješno održano Prvenstvo Hrvatske na 100 kilometara

Jučer je u Svetom Martinu na Muri održano Prvenstvo Hrvatske u trčanju na 100 kilometara. Organizacije ovog događaja prihvatili su se entuzijasti iz AK Sljeme, kluba koji je nositelj ultraškog trčanja u Hrvatskoj te domaćina iz LifeClass Terme.

 

Stotkaši su startali u 8 ujutro, po ugodnom vremenu, a utrka se sastojala od 20 krugova po 5 km. Staza je bila valovita, sa samo nekoliko stotina metara ravnice i jednim većim usponom. Kako se približavalo podne, tako se širila živa u termometru da bi u najvišoj točki dosezala 30 stupnjeva Celzija na suncu. Nije bilo ni malo ugodno za trčanje.

Ova je utrka bila prilika za sve one koji se žele okušati na 100 kilometara “kod kuće” i mnogi su je htjeli iskoristiti. No, težak dan, prebrzi start i ozljede zaustavili su popriličan broj trkača da si u biografiju upišu stotku u rubriku postignuća. Na kraju je utrku na 100 km završilo 10 muškaraca i dvije žene.

I kao što je i red u disciplini kojom u Hrvatskoj dominiraju žene, pobjednica jučerašnje utrke je bila Veronika Jurišić. Strpljivo je nizala kilometre i na kraju ciljem prošla za 8:14:56 h što nam daje tempo od 4:56 min/km. Osim nje, utrku je završila i Adrijana Šimić.

– Ovo je bilo jedno lijepo (i zbilja teško) prvenstvo. Staza i sve oko nje organizacijski jako lijepo. Ali topao dan nas je fino zgazio. No tim je osjećaj poslije bolji. – rekla nam je Veronika nakon utrke.

U muškoj konkurenciji je bilo zanimljivije. Robert Radojković i Matija Zadravec krenuli su silovito od samog starta, ali očito su bili žrtve svoje prevelike želje i prebrzog tempa pa su prije polovice utrke odustali. Vodstvo je tada preuzeo Lovelos Slovinac, prošlogodišnji prvak Hrvatske koji je na kraju pobijedio s vremenom 8:56:43.

20160910-08_41_59-img_4735

Osim utrke na 100 kilometara održane su i utrke na 50 i 25 kilometara.

– Drago mi je da smo uspjeli u organizaciji. S nama je i Hilary Walker, glavna tajnica Svjetske ultra maratonske federacije koja je došla pogledati utrku, objekte, organizaciju pa će na temelju toga dati svoje mišljenje jesmo li mi sposobni za tako jedan veliki zahvat. Za organizaciju ovakve utrke potrebno je puno detalja koji nisu vidljivi. Staza je službeno izmjerena i na njoj se priznaju rekordi. Svega ovog ne bi bilo bez podrške lokalne zajednice  i LifeClass Termi kao nositelja ovog projekta. Ova i iduća godina su nekakve tehničke probe naše organizacije, a 2018. godine sve mora funkcionirati savršeno i tada ćemo vjerujem imati Svjetsko prvenstvo u Svetom Martinu na Muri. – rekao je jedan od organizatora utrke Pavao Vlahek.

– Pavao i ja smo došli na ideju, koja se zapravo nametnula sama. Tijekom zadnjih 3-4 godine, vjerojatno su svi primijetili jedan nevjerojatan uspjeh hrvatske ženske ultra maratonske ekipe. Osvojene su mnogobrojne medalje, pa i svjetsko ekipno zlato na 50 km prošle godine u Dohi. To je jedna sjajna generacija neobičnih i vrlo darovitih cura koje jako vole trčati. Neobično je to da imamo samo 4-5 cura koje trče ultra discipline i da su sve svjetska klasa. Vjerojatno samo Hrvatska ima četiri trkačice koje imaju A normu na 100 kilometara. I od tuda ova ideja, da organizacijom Svjetskog prvenstva da sve ovo spojimo u jedan happy end gdje će ta disciplina zaživjeti u Hrvatskoj, gdje ćemo možda osvojiti i medalju na našem tlu. Izbor lokacije je pao upravo na ovo mjesto, prije svega zbog infrastrukture. Na Svjetskom prvenstvu nastupa i petstotinjak ljudi i često se pojavljuje problem s lošom infrastrukturom. Ovo je po svim kriterijima savršena lokacija. – rekao je trener ultraške reprezentacije Dragan Janković.

REZULTATI:

100 km žene:

 1. Veronika Jurišić
 2. Adrijana Šimić

 

100 km muškarci:

 1. Lovelos Slovinac
 2. Zoran Kurdija
 3. Antun Belošević
 4. Miroslav Ban
 5. Darko Žalac
 6. Zoran Orešković
 7. Zmago Horvat
 8. Tin Novosel
 9. Vladimir Dražen Dobrić
 10. Siniša Strahija

 

50 km žene:

 1. Ana Pavčec – Kregar
 2. Lidija Škec
 3. Božica Horvat
 4. Milana Murgić
 5. Danijela Gjuras
 6. Sendi Štrbac

 

50 km muškarci:

 1. Nikola Horvat
 2. Neven Andrijašević
 3. Domagoj Marinović
 4. Borut Siherle
 5. Željko Grgec
 6. Ivan Videk
 7. Nenad Vudrić
 8. Renato Rajterić
 9. Tomislav Megla
 10. Marko Ljevar
 11. Ivan Kapović
 12. Nikola Horvat

 

25 km žene:

 1. Dunja Bua
 2. Bozena Sucic
 3. Zdenka  Kirić
 4. Ivana Adžić
 5. Tatjana Hažić
 6. Silvana Milic

 

25 km muškarci:

 1. Andrija Potočnjak
 2. Velimir Sanjković
 3. Matija Korpar
 4. Ivan SakaČ
 5. Boris Sesar
 6. Igor Brekalo
 7. Damir Šimunić
 8. Mario Sever
 9. Renata Korošic
 10. Dominko Lovać
 11. Goran Cvetković

SVI REZULTATI

 

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz