MJERE SVE OD REDA

utrka.com – ljudi iza vaših trkačkih rezultata

Odlučili smo zaviriti iza kulisa onog što trkači u Hrvatskoj već uzimaju zdravo za gotovo – elektronskog čip mjerenje vremena na utrkama. Ekipa koju predstavljamo u kratkom se vremenu nametnula kao pouzdan partner mnogim organizatorima utrka. Upoznajte ljude iza utrka.com.

 

Recite nam, ukratko, što je i čime se bavi utrka.com?

utrka.com je mala skupina krapinskih entuzijasta koji se bave mjerenjem i organizacijom cestovnih trkačkih utrka. Naš tim čine Goran Antonović, Romano Krstić i Vladimir Koren, uz veliku pomoć naših boljih polovica. Aktivni smo malo više od dvije godine i trudimo se da svakom novom utrkom organizatorima olakšamo posao, a trkačima omogućimo što bolje iskustvo.

 

naslovna

 

Odakle je došla ideja za utrka.com?

Sve je krenulo sa željom za reaktivacijom jedinog trkačkog kluba u Krapini, koji je osnovan 2004. godine, ali je krajem 2013. godine bio pred zatvaranjem. Početkom 2014. godine preuzimamo vodstvo Trkačkog kluba Maraton Krapina s ciljem promicanja sporta u našem gradu i županiji.  Više o klubu možete pročitati klikom OVDJE.

Iste godine uhvatili smo se organizacije 1. Krapinskog ringišpila, utrke na kojoj smo očekivali svega dvadesetak trkača, a u konačnici je sudjelovalo 78 trkača. Zbog kružnog karaktera utrke istrčali su ukupno 282 kruga koje smo te godine mjerili ručno.

 

1. Krapinski ringišpil
1. Krapinski ringišpil

 

Iako je organizacija utrke bila uspješna i ručno mjerenje dobro odrađeno, odmah smo uvidjeli potrebu za nekim specijaliziranim sustavom za mjerenje vremena. Iste godine organizirali smo i 1. Krapinski cener te smo tada unajmili jednu od firmi koja pruža usluge mjerenja utrka u Hrvatskoj. Utrku je istrčalo 247 trkača i vrijeme je izmjereno pomoću čipova. Kod mjerenja smo naišli na nekoliko poteškoća zbog kojih nismo bili u potpunosti zadovoljni s uslugom i vjerovali smo da se to može puno bolje napraviti. Željeli smo stvoriti sustav kojim ćemo biti zadovoljni i kojeg ćemo i mi sami koristiti.

Nakon organizacije naše druge utrke odlučili smo razviti kompletan sustav koji bi nam olakšao prijavu i administraciju trkača, a zatim i mjerenje vremena te obradu rezultata u realnom vremenu (LIVE rezultati).

Prvu utrku s vlastitim sustavom smo odradili 20.06.2015. Tada smo ručno unosili brojeve, dok je aplikacija radila obradu i objavu rezultata u realnom vremenu. To je bio prvi test našeg sustava za mjerenje vremena i, budući da smo bili zadovoljni, odlučili smo nastaviti razvoj. Ubrzo nakon toga uvodimo čipove za identifikaciju trkača, što nas u potpunosti rješava ručnog unosa.

 

Prva proba našeg sustava u razvoju
Prva proba našeg sustava u razvoju

 

U 7. mjesecu 2015. godine otvaramo firmu pod nazivom Digital race tracking d.o.o. Kao prvu službenu utrku mjerimo 2. Krapinski ringišpil, a ubrzo nakon toga i 2. Krapinski cener. Utrke su, od prijave trkača preko mjerenja pa do LIVE objave rezultata, prošle bez većih problema i bili smo dosta zadovoljni sa sustavom kojeg smo u tom trenutku imali. Naš razvoj kroz fotografije možete pratiti klikom OVDJE.

 

zgpolumaraton
Na Zagrebačkom polumaratonu

 

Sa sustavom nismo bili zadovoljni samo mi, već su nas zamijetili i drugi. U 2016. godini naša mala ideja narasla je na brojku od 10.000 prijavljenih trkača uz njihovu kompletnu obradu i objavu rezultata. U 2017. godini ta brojka raste na 20.000 te sada sudjelujemo u organizaciji gotovo svih najvećih cestovnih utrka u Hrvatskoj.

 

Što nudite organizatorima utrka?

Naša misija je stvoriti točan, brz i pouzdan sustav za mjerenje vremena, lako dostupan svima. Naša vizija ne uključuje samo mjerenje vremena, cilj nam je stvoriti kompletan sustav koji daje slobodu natjecateljima i organizatorima. Želimo da organizatori nama prepuste brigu oko prijava, obrade podataka i rezultata, a na njima je da uživaju u natjecanju i posvete se stvarima koje su im bitne.

 

plitvice
Start Plitvičkog maratona

 

Po čemu ste različiti od ostalih mjeritelja u Hrvatskoj?

Budući da smo u našem sustavu željeli veliku fleksibilnost, nismo uzeli neko gotovo rješenje, nego smo svoj sustav razvili samostalno od nule – od sustava za prijavu i administraciju trkača, preko aplikacije i algoritama za mjerenje vremena pa do samostalnog odabira i sklapanja opreme za mjerenje. Iako je to puno teži put od kupnje gotovog rješenja, daje nam puno veću slobodu i mogućnost da odgovorimo na razne izazove koje donose utrke. Svakom projektu pristupamo individualno i umjesto da prisiljavamo organizatore da se prilagode našem sustavu, mi svoj sustav prilagođavamo njima i njihovim zahtjevima.

japanci
Kontrolna točka na Plitvičkom maratonu

 

U ove dvije godine svakodnevno unaprijeđujemo naš sustav te smo prema narudžbi razvili posebne sustave za mjerenje serijala utrka, liga, kompletne sustave za izdavanje ponuda i račune, certifikata, prikaz LIVE rezultata uz LIVE stream video, CHIP start / GUN start prikaz rezultata, LIVE point računalo koje odmah po ulasku u cilj trkačima ispisuje njihovo vrijeme i još mnogo toga.

 

LIVE point
LIVE point

Koji su vam planovi za budućnost?

 Planova ne nedostaje. S obzirom da iz dana u dan broj naših klijenata raste, sve je više ideja koje treba razviti. Uvijek potičemo naše klijente da zajedno s nama razmišljaju kreativno i da zajedno rastemo i pružimo najbolje iskustvo trkačima. Trkači su nam uvijek bili na prvom mjestu i cilj nam je da njihova utrka ne završi ulaskom u cilj, nego da im ponudimo nešto više. Već ove godine očekuje vas nekoliko noviteta, ali oni za sada moraju ostati u tajnosti. Pratite naše utrke na utrka.com i dođite se zabaviti zajedno s nama.

3sporta.com

Nema postova za prikaz