MOST KOJI PUNO ZNAČI

Utrka Pelješkim mostom – atrakcija za trkače i promocija Hrvatske

Već danima se s naslovnica svih medija u Hrvatskoj ne skidaju teme vezane uz Pelješki most, njegovu izgradnju, otvorenje i na kraju važnost za prometno povezivanje hrvatskog juga. I svi pričaju tko je prvi kako prešao preko mosta, Nevera, Pulić, prvi pas na mostu, prvi poljubac na mostu… Ovo je portal o trčanju, pa ćemo se osvrnuti na one koji su most prvi pretrčali – a bilo je to 250 trkačica i trkača koji su se najbrže prijavili na prvu Utrku Pelješkim mostom.

 

Od trenutka kad sam od Alena Boškovića saznao da se planira utrka mostom, nije splasnulo moje oduševljenje ovom idejom. Most ima ozbiljnu dužinu da se može napraviti i ozbiljna utrka od (malo više od) pet kilometara. Alen je direktor DuMotiona koji u Dubrovniku organizira DuMotion Dubrovački polumaraton, Utrku zidinama, 5K, sve u sklopu trkačkog vikenda u Dubrovniku, ali i Runway Run na pisti zračne luke i Lapad Run. Iza njegove velike organizirane ekipe već su godine “treninga” i uspješne organizacije mnogobrojnih utrka – tko je bolji i pozvaniji da organizira utrku na mostu koji spaja Hrvatsku i Dubrovnik?

Pripreme su bile kratke ali temeljite. Za vizualni identitet i medalju zaslužan je Siniša Mareković, kad je bilo izvjesno da će utrke biti “pustili smo glas” o tome, prijave za 250 trkačica i trkača su otvorene i utrka je popunjena za dva dana. Maestralno!

Došao je dan otvaranja Pelješkog mosta, sve je bilo užurbano na odmorištu Brijesta, na pelješkoj strani. Od ranog jutra postavljaju se startno-ciljni prostor, ograde, okrepna stanica, Stotinka postavlja mjerne instrumente. Trkači dolaze, preuzimaju pakete, i neki se i zagrijavaju, iako je temperatura na suncu već u 9 bila oko 30C.

Start za povijest!

Ovaj je most po mnogočemu poseban. Iz daljine izgleda skladno, nježno, ženstveno, njegovi stupovi su poput jarbola, nosive sajle kao jedra. No, čim stupite na njega, dojam se mijenja. Okruženi ste gromadama betona, čelika, te sajle su ogromne, ograde su visoke, burobrani sa svake strane pružaju tek djeliće fantastične panorame s obje strane Mosta.

Upravo to mogli su doživjeti trkači – neponovljivo trčanje po savršenom, čistom asfaltu, preko kojeg je prošlo tek nekoliko vozila prije njih. Bilo je prevruće za trčanje, ali utrka je morala biti u jutarnjem terminu da bi bila dio programa otvorenja mosta. Za ovakvu se privilegiju isplatilo oznojiti. 🙂

– Za nas Dubrovčane današnji dan ima posebnu emotivnu težinu i riječi nisu dovoljne za opisati sve ovo, a ponajmanje ponos što smo imali priliku biti jedan mali dio današnjeg spektakla otvaranja. Na tome svakako zahvala ide i našim partnerima, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku, Turističkoj zajednici grada Dubrovnika i Hrvatskim cestama, s kojima smo realizirali ovu neponovljivu utrku o kojoj će se još dugo pričati, – izjavio je direktor Du Motiona Alen Bošković.

Najbolje su rezultate ostvarili Leo Zlokić (20:07), Marko Matić (20:34) i Petar Dragojević (21:35) u muškoj te Lukrecija Krstičević (22:38), Marina Juranić (22:43) i Karmen Fabris (25:46) u ženskoj kategoriji.

REZULTATI

Siguran sam da će Utrka Pelješkim mostom postati tradicionalna u godinama pred nama i da će, kao i na inauguralnom izdanju, privlačiti trkačice i trkače željne jednog sasvim posebnog doživljaja, koje ovaj most nudi.

Piše: Zvonimir Mikašek

- Marketing -

Nema postova za prikaz