ŽENE SU VEĆINA, ALI SAMO U UKUPNOM BROJU STANOVNIKA

Veliki uspjeh engleske kampanje za žensko bavljenje sportom. Trebala bi i nama.

Žene su u većini po broju stanovnika, ali na žalost posvuda su još uvijek u manjini kada je u pitanju rekreativno bavljenje sportom. Engleska reklamna kampanja koja potiče žene i djevojke da se bave sportom doživjela je nevjerojatan uspjeh privukavši čak 16 milijuna pregleda na Facebooku i YouTubeu.

This Girl Can” prikazuje mnoštvo djevojaka i žena kako radosno skaču, plivaju, trče, plešu… i znoje se, a cilj mu je da upozori na velike razlike u bavljenju sportom između muškaraca i žena. I ne prikazuje djevojke “s modne piste” već prosječne engleske žene, svih veličina i dobi.

“Dakle, postoji veliki nesrazmjer u spolovima, a ako bismo to mogli prekinuti, napravili bismo ogromnu razliku u životima žena i djevojaka”, rekla je izvršna direktorica Sport England Jennie Price.

Promidžbena kampanja također se bavi teškim pitanjem – žene se zapravo ne boje fizičke aktivnosti, već društvenih predrasuda.

“Poruka koju pokušavamo prenijeti ovdje – kada razmišljate o sportu i vježbi, ako pritom mislite; Nisam dovoljno sposobna, izgledam strašno u toj odjeći, ne znam ni pravila… – je da je to u potpunosti normalan osjećaj”, rekla je Price.

 

Posljednjih je godina u Hrvatskoj došlo do booma rekreativnog sporta, od biciklizma, plivanja, trčanja, traila do planinarenja, a pohvalan je podatak da je konačno u navedenim sportovima, ali i u sportu uopće, udio žena postao značajniji.

Studentice, majke, pa i bake mogu biti i trebale bi biti aktivne u sportu, bez obzira na predispozicije, sposobnosti i dostignuća, jer – važno je krenuti, važno je biti aktivan, za svoje tijelo, ali još važnije – za svoj duh.

Nemoj dozvoliti da te mentalne barijere sprečavaju u tome da uživaš ljepotu sporta! Nije važno kako izgledaš, nije važno koliko si dobra, jedino je važno da uživaš, opustiš se, zaboraviš svoje uloge i obaveze, ured i djecu, da budeš – ti, jer ti to možeš!

 

Više o ovoj engleskoj akciji pronađi na službenoj web stranici ili Facebook stranici.

 

 

Autor: 3sporta / this girl can

Nema postova za prikaz