SRETNO DJEVOJKE!

Veronika, Paula i Antonija trče Spartathlon – 246 km od Atene do Sparte!

Spartathlon je ultramaratonska utrka nastala na temeljima legende o vojniku Filipidu koji je trčao od Maratonskog polja do Sparte da javi vijest o pobjedi grčke vojske nad Perzijancima. A naše već priznate ultrašice Veronika Jurišić, Antonija Orlić i Paula Vrdoljak imaju danas isti cilj: pobijediti sebe.

 

Utrka je startala u 7 sati ujutro, a vremenski limit za gotovo 250 km je poprilično rigorozan – iznosi 36 sati. Da biste uopće mogli nastupiti na ovoj legendarnoj utrci, morate imati iza sebe dobar rezultat na 100 km (ispod 10:30), na 200 km (ispod 29:30) ili već istrčan Spartathlon na kojemu ste do kontrole na 176. km stigli za manje od 24 i pol sata. Naše djevojke su svoje nastupe osigurale izvrsnim rezultatima na 100 km.

Statistike nisu baš naklonjene natjecateljima – kažu da svake godine od utrke odustane najmanje trećina. Jako valovita i jako, jako duga staza, uz varljive vremenske uvjete, donijele su Spartathlonu status jedne od najzahtjevnijih utrka na svijetu. Za najteži dio utrke slovi noćni uspon i silazak s Partheniona visokog 1.200 metara, a ni cut-off vremena na kontrolnim točkama nisu baš opuštena.

 

Rekord staze drži Yiannis Kouros, čovjek koji je pobijedio na prvom Spartathlonu i na još njih tri i ta njegova četiri nastupa su ujedno i četiri najbrža nastupa. Najbrže mu je vrijeme 20:25:00, a najbrže žensko vrijeme postavila je Amerikanka Katalin Nagy prošle godine i ono iznosi 25:22:26.

Hrvatske predstavnice imaju za prvi cilj završiti ovaj izazovni pothvat i unatoč svemu dotrčati do Sparte pred kip Leonida, prvog spartanskog kralja. Veronika Jurišić je prije puta u Grčku rekla da voli utrke s pričom kao što je ova, ali i da veliku ulogu igra prestižni status koji Spartathlon ima. Antonija Orlić se nije posebno spremala za ovo i želi „samo“ prekrižiti utrku sa svoje to do liste, a Paula Vrdoljak s velikim oprezom i poštovanjem kreće u utrku. S njima su u Atenu otputovali trener Dragan Janković i Zoran Kos.

Janković najavljuje kvalitetnu utrku i priželjkuje plasmane naših djevojaka u top 10, neke možda i u top 3 – a mi želimo da mu se želje ostvare! Utrku možete pratiti na ovom linku (Veronika br. 356, Antonija br. 357 i Paula br. 358).

Sretno!

 

 

Tekst: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: Dragan Janković, bigstockphoto.com

Što misliš o temi?