DUT

Više od 750 trkačica i trkača na Dalmacija Ultra Trailu

Preko 750 natjecatelja iz 42 zemlje, sa svih naseljenih kontinenata startat će ovaj vikend i protrčati stazama Dalmacija Ultra Traila.  

 

 

Za tu priliku očišćeno je preko 200 km staza, izvučene iz zaborava mnogi davno zaboravljeni putevi, nekad jedine poveznice dalmatinskih zaseoka. 

Pet planina; Biokovo, Mosor, Omiška Dinara, Primorska kosa, Kozjak, tri rijeke; Cetina, Žrnovnica, Jadro, te poznate povijesne i kulturne lokacije, poput Fortice, Kliške tvrđave, Antičke Salone u jednom dahu povezati će utrka koja se ove godine održava od 19. do 21.10.2018.

Prolaskom stazama Dalmacija Ultra Traila natjecatelji DUT-a  naći će se u vremeplovu. Start će im označiti pucanj gusarske kubure, putovati će kroz Antiku, krenuti u boj s tvrđave, prolaziti kroz napuštena sela hrvatskih težaka, uživati u dalmatinskom kršu kao i u prekrasnim pogledima na more, rijeke i kanjone.

Centralno mjesta događanja je grad Omiš. Poznat po svojoj gusarskoj prošlosti, danas je Omiš s kanjonom Cetine, kajakingom, raftingom, kanjoningom, stotinama penjačkih i alpinističkih smjerova, uzletištem za paraglider, centar avanturističkog turizma.

 

 

Iz Omiša, u petak 19. 10. 2018. u 14.00 sa glavnog trga starta najduža i najljepša utrka SKY DUT, nakon 160 kilometara završava na popularnoj omiškoj plaži. (da bi vjernije predočili dužinu utrke nabrojati ćemo kontrolne točke: Start Omiš – Jesenice, Žrnovnica, Solin, dom Putalj (Kozjak), Klis, Dom Girometta (Mosor, Sitno Gornje, Gata, Smolonje, Kostanje, Slime, Zadvarje, Brela, Pisak, Gornja Lokva, Cilj – Omiš)

 

MOUNTAIN DUT, utrka 103 km duga, starta točno u ponoć iz Kliške tvrđave. Na mjestu gdje su se kroz tisućljeća lomila koplja brojnih vojski, start utrke označit će pucnjem kliški Uskoci, pripadnici povijesne srednjovjekovne postrojbe, koji i danas skrbe o tvrđavi.

 

SEA DUT, 53 kilometra duga utrka koja većim djelom prati morsku liniju, starta u subotu 20. 10. 2018. u 9.00 iz Makarske. Ove godine Sea DUT je i službeno Prvenstvo Hrvatske u trailu i kvalifikacijska utrka za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

 

Najkraća utrka, savršen početak za nove trkače, utrka RIVER DUT s 21 kilometar dužine kreće iz Dugog Rata, 20 .10. 2018. u 13.00 sati. Na zadnjim kilometrima silaska u Omiš nagradit će trkače pogledom na spoj rijeke, mora i stijena.

Sve utrke završavaju u Omišu na omiškoj plaži gdje se u nedjelju 21. 10. 2018. u 12:00 sati održava Dječja utrka duga 1 km, na kojoj je trenutno preko 200 prijavljene djece. Nakon dječje utrke slijedit će proglašenje pobjednika utrka.  

Sva ta organizacija, a i ova manifestacija koja je zasigurno jedna od organizacijski najkompleksnijih na ovom području ne bi bila moguća bez podrške Turističkih ureda i lokalne zajednice te uz pomoć od 300 volontera raspoređenih po stazi i okrepnim stanicama.

 
Mnogi natjecatelji su došli iz dalekih zemalja pa organizatori pozivaju lokalno stanovništvo da izađe ispred svojih kuća, pozdrave natjecatelje i predstave Hrvatsku kao zemlju srdačnih I ljubaznih domaćina.

 

PR članak

- Marketing -

Nema postova za prikaz