TEŽAK IZBOR ZA TRKAČE

‘Z brega na breg, s otoka na otok, od rijeke do rijeke… kraj travnja donio rekordan broj utrka

Još jedan vikend bogat utrkama nije zaobišao ni jedan dio Hrvatske. Izbor je bio čak i prevelik te težak, a biralo se između tri kraće utrke, tri polumaratona i čak pet trailova. Utrkivalo se asfaltom pa čak i zidinama, gazili su se bregi, gore, grebeni i otoci. Vijugalo se livadama i veralo gustišima uz rijeke na suprotnim krajevima zemlje.

 

Trčalo se u čast nekim ličnostima, trčalo se obiteljski, a skakalo se i preko prepreka. Što je posljednji vikend travnja imao u ponudi i tko se pokazao najboljim među najboljima, pročitajte u nastavku.

 

Cijeli svijet na Du Motion

Cestovna utrka s najviše trkača, bila je i ona s nastupom trkača iz najvećeg broja zemalja. Du Motion Runners’ Days Dubrovnik privukli su više od 2.500 trkačica i trkača, od onih najmanjih na dječjim utrkama, preko trkača zidinama Dubrovnika, do humanitarnih trkača na 5 kilometara i onih na polumaratonu. Predivno nedjeljno vrijeme i predivan grad, osigurali su da svima dubrovački vikend ostane u dugom pamćenju.

Pročitaj više o Du Motion Runners’ Days Dubrovnik 2019

 

Putevima Zrinskih

U nedjelju je u Međimurju održan Čakovečki polumaraton Zrinski(h). Na trećem izdanju ove utrke, ulicama Čakovca protrčalo je rekordnih 712 sudionika. Bio je to samo još jedan polumaraton za Antu Živkovića te još jedna pobjeda u nizu – u vremenu 1:14:41 sat. “Za vratom su mu puhali“ Ivan Maletić i Igor Goričanec te unutar minute došli u cilj za njim kao drugi i treći muškarac. Prva žena utrčala je u cilj u vremenu 1:21:23 sat, a ime joj je Ana Štefulj. Tea Faber kao druga dolazi čak devet minuta kasnije, a minutu i pol kasnije slijedi ju Martina Bezek.

Ostale rezultate polumaratona možete pogledati OVDJE , a tko je bio najbolji u utrci građana na pet kilometara OVDJE.

 

Čakovečki polumaraton Zrinskih / Foto: AK “Međimurje” Čakovec

 

Pakleno je bilo na vrhovima Grobničkih Alpi

Hahlići Trail održan je u tri kategorije na predjelima Gorskog Kotara poznatima i pod nazivom Grobničke Alpe, na vrhovima i travnatim padinama s kojih puca pogled na Kvarnerski zaljev. Peto izdanje ove utrke u subotu je obuhvaćalo lokacije Dražice, Hahliće i Pakleno na dužinama – Pakleno od 32 kilometra, Vidalj od 18 kilometara te Obruč od 12kilometara.

Među 84 natjecatelja u utrci dugoj 32 kilometra, a visokoj 1740 metara najbrži je bio Talijan Nikola Giovanelli za 3:24 sata. Kao drugi i treći dolaze Slovenci Marjan Zupančič i Simon Strnad. Jerici Kravos iz Slovenije trebala su 4:53 sata kako bi bila prva žena, dok drugu poziciju zauzima natjecateljica iz Češke Olga Krčalova. Treća među ženama, ponovno je Slovenka – Maja Dolinšek.

Mark Bogataj iz Slovenije za pobjedu na 18 kilometara uz 967 metara uspona, trebao je 1:43 sat. Alen Matovina slijedi ga s nepune dvije minute razmaka, dok Ivan Kajfež u cilj dolazi treći od 124 trkača i trkačice. Talijanka Nicol Guidolin prva je među ženama s vremenom 1:58 sat. Slovenki Petri Pogačar treba 20-ak minuta više za drugu poziciju, a Kanađanka Kristin Walters u cilj dolazi odmah potom i zauzima treću poziciju.

U kategoriji od 12 kilometara i 471 metar uspona nadmetalo se 90 natjecatelja i natjecateljica. Pobjedu i ovdje odnosi Slovenac – Aljoša Žnidaršič u vremenu 1:04:23,5 sat. Međutim, domaćem Marinu Babniku pobjeda izmiče tek za dvije sekunde, dok si Vladimir Slunjski osigurava treću poziciju. Među ženama, također, slavi Slovenka Maruša Turk s vremenom 1:11 sat. Za manje od minutu slijedi ju domaća Suzana Alberini, a s trećom se pozicijom postolje ponovno prešaltava u slovenske ruke – Manici Radivo.

REZULTATI HAHLIĆI TRAILA

Brzo i okretno dravskom džunglom

Kao dio Slavonsko-baranjske Trail Lige, u belišćanskom se kraju u dvije kategorije trčala kratka i eksplozivna Jugovača Trail. Šumskim i poljskim planinarskim stazama i atraktivnim “džunglovitim“ singlicama u subotu se uz Dravu trčalo na 17 i 11 kilometara.

Na Dugoj su se stazi unutar minute kao najbolji nanizali Slaven Kožić (1:10:35), Danijel Dunković te Damir Kligl.

Pobjednica ženske kategorije bila je Mirela Kristek s vremenom 1:25 sat. Slijedi ju Dunja Straka kao druga, a treću poziciju zauzima Jasna Tušek-Lončarić. Najbolja žena u Kratkoj kategoriji bila je Sonja Sabo, a drugo i treće mjesto osvajaju Marijana Švajda i Ana Azenić. Za prvu poziciju među muškima nadmetala su se četvorica te su sekunde igrale razliku, da bi krajnji poredak bio sljedeći – Matko Bednjanec, Branimir Ljutak, Marko Varga i četvrti Krešimir Žagar.

REZULTATI JUGOVAČA TRAILA

 

Avantura uz tri rijeke

Kao četvrto kolo Coastal & mountain trails lige, a u okviru Zrmanja Adventures Festivala trčao se Trail Tri Rijeke. Organizator Riva Rafting Centar odnosno Putnička agencija d.o.o. pripremio je za natjecatelje staze na sedam i 14 kilometara.

Na dužu stazu u subotu se odvažilo 445-ero njih, a najbrži je bio Lovre Sikirić u vremenu 1:35 sat. Drugo i treće mjesto osvajaju Ivan Kutleša i Danijel Salopek. Luciji Kopić za prvo mjesto trebao je 1:43:21 sat, dok Karmen Kostanić Jurić tu poziciju gubi za pet sekundi i završava kao druga. Treća žena bila je Mišela Lokotar.

Sedam kilometara najbrže je istrčao Mate Oljica, za 43:39 minute. Među 267 trkača i trkačica Tilen Zupan iz Slovenije dolazi kao drugi, a treće i četvrto mjesto sveukupno, zauzimaju prva i druga žena – Slovenka Marija Rojič (49:02) i domaća Jelena Barešić. Tek tad slijedi treći muškarac Ivan Novak i odmah za njim treća žena Ines Ercegović.

Izuzev navedenog, mjerio se poredak i po dobnim skupinama, a rezultate pogledajte na stotinki.hr.

Foto: Dinko Samardžić

 

Breg, grebb i ostale ludosti

Dalmatinska Trail Liga u vidu svojeg šestog kola odradila je i legendarni Mosor Grebbening startajući u subotu iz Omiša, u kategorijama Sivonja (36 km/2600 m), Tovar (16 km/1240 m), Pule (8 km/400 m) te dječje utrke na 800 metara.

REZULTATI MOSOR GREBBENINGA

KontinenTrail liga doživjela je svoje treće kolo kroz ‘z brega na breg Trail, kroz Dugu (25 km/110 m), Kratku (14 km/715m) i Rekreativnu (7 km/350 m) kategoriju. Mjesto Desinić u hrvatskom Zagorju u subotu je ugostilo 425 trkača, a kako je za koga utrka završila pogledajte u REZULTATIMA.

Rovinj je protekle nedjelje po 15. put održao svoj polumaraton, također, uz rekreativnu utrku. Gotovo 150 natjecatelja podijelilo se na staze od 21 i pet kilometara. Rezultate Rovinjskog polumaratona pogledajte OVDJE.

Požeške su ulice, pak, isti dan ugostile oko 100 natjecatelja na Memorijalnoj utrci Zvonimir Panežić, održanoj čak 46. put. Trčalo se na 15,6 i na pet kilometara, a tko je sve trčao i tko je najbolje prošao, provjerite u REZULTATIMA.

U mjestu Punat na otoku Krku, Run Croatia u subotu je organizirao Falkensteiner Run Punat, utrku sa ciljem da se potakne cijela obitelj na trčanje. Tako su klinci i klinceze trčali na 100 i 300 metara, a odrasli na pet i deset kilometara. Kako je tko svoju utrku istrčao može se vidjeti na stranici stotinka.hr, a rezultati članova obitelji koji su trčali na 300 metara te pet i 10 kilometara zbrajali su se kao ukupni poredak.

Još jedna otočka utrka u organizaciji Run Croatia, isti se dan odigrala na Hvaru pod nazivom Mountain Madness Hvar. Radi se o utrci duljine sedam kilometara, ali s preprekama poput – vertikalnog dvometarskog zida, penjanja na vojnu mrežu i puzanja ispod automobilskih guma. Kako se tko od 28 natjecatelja snašao u ovom fitness izazovu pogledajte u REZULTATIMA.

 

 

Piše: Martina Maloča

Nema postova za prikaz