JOG AND CLEAN

Zagorci odradili prvi plogging u Hrvatskoj

Atletski klub Oroslavje je 21. travnja 2018., uoči Dana planeta Zemlje, uspješno organizirao prvi plogging u Hrvatskoj pod nazivom “Plogging – moj korak za okoliš”. Trend je nastao još prije dvije godine u Švedskoj, no kao i ostali noviteti, i ovaj je nažalost malo sporije došao do nas.

 

Sam naziv kombinacija je riječi “jogging“, rekreativnog trčanja u svrhu održanja i unaprjeđenja kondicije; te švedske riječi “plock up“, pokupiti. Na glavni trg u Oroslavju okupilo se stotinjak sudionika.

Nakon prijava i zajedničkog zagrijavanja pod vodstvom trenera, podijelili su svima naljepnice za majice, zaštitne rukavice i vrećice za smeće. Zatim su sudionike razdijelili u skupine te im dodijelili određeno područje. Posjetio ih je i gradonačelnik Emil Gredičak.

Sve veseli velik odaziv djece te činjenica da su i stanovnici koji nisu znali za događaj, s interesom ispitivali što se radi i davali im vlastite vreće za smeće kada bi pretrpali svoje. Priključila su se i druga djeca koja su se igrali u ulicama i prikupljala odbačeno smeće. Ipak, tužno je da su u samo sat vremena skupljanja smeća prikupili čak OSAM 120-litarnih vreća smeća!

Na kraju događanja organizirana je utrka vrtićke djece te natjecanje u bacanju vorteksa za one starije. Sva djeca dobila su diplome za sudjelovanje i slatke pakete, a dvadesetoro osnovnoškolaca koji su se iskazali u bacanju dobila su i sladoled.

Najuspješnija obitelj te tri ustanove koje su poslale najviše djece dobile su sadnice kao nagradu: obitelj Ivić iz Oroslavja, DV Cvrkutić, DV Šlapica te OŠ Oroslavje. AK Oroslavje poklanja sadnicu ruže gradu Oroslavju i jednu sadnici gđi. Kristini Varžić koja je okupila i prijavila najveći broj djece i odraslih.

Bravo za Zagorke i Zagorce!

Nema postova za prikaz