Sunčan i topao, iako poprilično vjetrovit proljetni dan, okupio je oko 1.650 natjecatelja na četvrtom ZAGREB21 powered by Heineken zagrebačkom proljetnom polumaratonu. Pozitivna atmosfera sa starta ispred Nacionalne knjižnice, ispratila je trkače na pet i 21 kilometar te na štafetu. U cilju su se prekrasnom finišerskom medaljom okitili svi, a osim pobjednika, posebno su nagrađeni i najbolji sudionici Prvenstva Hrvatske.

 

Na stazi se moglo vidjeti trkače svih profila, proporcija i boja, pa čak i onih uniformiranih. Tako je stazom, povodom Dana svetog Patrika prodefilirao i jedan zeleni irski vilenjak, te jedna hrabra vatrogaskinja pod kompletnom opremom, uključivši kacigu, bocu s kisikom i teške čizme.

Naime, osim pojedinačnog i ekipnog Prvenstva Hrvatske u polumaratonu te prvenstva Hrvatske za pripadnike MUP-a, trčala se i prva zagrebačka vatrogasna utrka na pet kilometara.

Na proljetni polumaraton svatko je došao s nekim svojem ciljem – bilo to postići svoj osobni rekord, istrčati prvi polumaraton, izdržati do kraja, trčati u spomen nekoga ili promovirati neki viši cilj. Ipak, postignuće koje je najvažnije spomenuti bio je novi rekord (nove) staze, a postavio ga je, naravno, pobjednik iz Kenije – Samuel Naibei Kiplimo.

 

Prva četiri Kenijci, prve četiri Hrvatice

Kiplimu je za ovaj 21 vjetrovit kilometar, trebao 1:03:10 sat, što znači da ga je istrčao u tempu 3:01 min/km. U cilj je utrčao u “fotofinišu“ sa svojim kolegom Andrewom Kwemoi Mang’Atom koji zauzima drugu poziciju sa četiri sekunde zaostatka. Tri minute više trebale su trećem Evansu Kipngetich Tanuiju i četvrtom Kiplimu Bonface Kimutiju.

Kao peti muškarac u utrci te prvi Hrvat, na cilj dolazi Petar Bratulić za 1:09:39 sat, držeći tempo 3:20 min/km. Za nekih pola minute slijedi ga Goran Grdenić, te u poretku prvenstva Hrvatske zauzima drugu poziciju. Između njega i trećeg Hrvata Dorijana Miškulina, smješta se Mađar László Gregor. U hrvatskoj konkurenciji četvrto i peto mjesto zauzimaju Antun Rudolf Pavelić i Ivan Dračar.

U ženskoj kategoriji prve četiri natjecateljice, ujedno zauzimaju iste pozicije i na hrvatskom prvenstvu. Pobjednica je Bojana Bjeljac s vremenom od 1:14:03, odnosno tempom 3:32 min/km. S nešto više od dvije minute zaostatka slijedi ju Matea Parlov, dok treću poziciju zauzima Ana Štefulj. Nikolina Stepan bila je četvrta, a između nje i pete Hrvatice Ingrid Nikolesić, u cilj je utrčala Mađarica Tünde Szabó.

U ekipnoj konkurenciji Prvenstva Hrvatske prvaci su AK Kvarner kod muškaraca te AK Svetice kod žena.

 

Pajdaši slavili uz kupicu, najsporiji nisu to bili, a Jankec je stigel na cug

Štafete su trčala četiri člana i/ili članice po ekipi, trčeći tri puta po pet kilometara te šest kilometara za četvrtog sudionika. Ekipe su se, osim ukupno, bodovale i kao ženska, muška, klasični mix s dvije žene i muškarca, te (pretežno) muški i (pretežno) ženski mix.

Na štafeti su se među 71 ekipom najboljima pokazali Pajdaši, kojima je za sinkronizaciju trebao 1:21:27 sat, dok drugi Run.Hr i treći Najsporiji na svijetu, trče štafetu u cilj utrčavaju unutar minute. Četvrto i peto mjesto zauzimaju AK Kvarner Rijeka i Beži Jankec.

 

David Marot i Breda Škedelj najbrži na 5 km

Na utrci od pet kilometara najbolji muškarac bio je David Marot iz Hrvatske, za što su mu je trebalo 17:36 minuta. Drugi muškarac, natjecatelj iz Bosne i Hercegovine, Đorđe Cerić dolazi nepunih pola minute kasnije.      Treći je Goran Bakšić, a slijede ga Mark Tomek, Igor Visinski i Eugen Popović, redom iz Hrvatske.

Najbrža žena na pet kilometara dolazi iz Slovenije, zove se Breda Škedelj, a na stazi je provela 19:10 minuta. Doroteja Santi iz Hrvatske, u cilj utrčava pola minute kasnije i zauzima drugu poziciju, koja Simoni Jambrošić izmiče za osam sekundi. Preostale tri najbolje Hrvatice bile su Kristina Marjanović, Dora Mlinarić i Ana Badžak.

 

Nova staza, ali u cilju opet Heineken 0.0

Važno je naglasiti, iako je skinut rekord staze, da je ove godine staza promijenjena. Tako se sa startom i ciljem ispred Nacionalne knjižnice, trčalo Avenijom Većeslava Holjevca, ali ove godine startalo se u suprotnom smjeru. Potom se skretalo na Vukovarsku te Savsku do Prisavlja, kroz HTV, oko Bundeka i u prvi prolaz kroz ciljnu ravninu. Drugi krug bio je nešto kraći i obuhvaćao samo Holjevčevu aveniju i krug oko Bundeka.

U cilju je natjecatelje dočekala okrepa koja najbolje sjeda i koju su vjerojatno sanjali cijelom dužinom staze – pivo! Naravno, kako bi sve bilo korektno i u sportskom duhu, radilo se o Heinekenu 0.0 odnosno najdražoj hidraciji bez alkohola. Heineken je tako uvelike u suradnji pomogao organizatorima AK-u Maksimir i Trčanju d.o.o. odnosno Run&Treku, a kao suradnik tu je bio i Zagrebački atletski savez.

REZULTATI

 

Piše: Martina Maloča
Foto: 3sporta.com