GRADOVI PRIJATELJI

Zagrebačka trkačka delegacija trčala u St. Petersburgu

Zagrebačka trkačka delegacija je, u okviru projekta Zagreba Runs with Twins 2018 St. Petersburg, gostovala od 19-24. srpnja u jednom od najljepših gradova na svijetu, ruskom St. Petersburgu, te je nastupila na Maratonu bijele noći.

 

Delegacija je bila sastavljena od 12 profesionalnih trkača i rekreativaca koji su odabrani putem kvalifikacijskih utrka održanih u Zagrebu od travnja do srpnja ove godine: Ante Živković, Barbara Belušić, Domagoj Kranjc, Dragan Janković, Irena Smojver, Ivan Maletić, Ivan Subota, Matija Brlek, Slaven Dobrić, Tamara Dobrić, Vedran Danko i Zoran Kalinić.

Domaćini delegaciji iz Zagreba bili su Gradska uprava i Sportska atletska federacija St. Petersburga koji su, u suradnji s predstavnicima projekta, priredili prijateljski i srdačan doček i boravak u drugom po veličini ruskom gradu. Tijekom gostovanja organiziran je i prijem u gradskom Komitetu za fizičku kulturu i sport koji je ujedno i svojevrsni gradski Olimpijski odbor. Predstavnici grada pohvalili su pokretanje inicijative i provedbu projekta te su pozdravili ideju da se projekt provodi svake godine i sa zadovoljstvom prihvatili sudjelovanje St. Petersburga. Naravno da je nezaobilazna tema bila nogomet i nedavno završeno svjetsko prvenstvo, te s obje strane nije nedostajalo čestitanja i hvalospjeva, i za odličan plasman obje reprezentacije, Hrvatske i Ruske, i za vrhunsku organizaciju.

Predstavnici St. Petersburga najavili su i uzvratni posjet svoje delegacije Zagrebu u listopadu i sudjelovanje na Zagrebačkom maratonu.

 

Maraton bijele noći jedan je od najvećih maratonskih događanja u Rusiji. Na ovogodišnjem izdanju, 29. po redu, koje je iznimno, zbog svjetskog nogometnog prvenstva, ove godine pomaknuto s lipnja na srpanj, sudjelovalo je 11000 trkača od kojih njih 4000 na maratonskoj utrci (42 km i 195 m) i 7000 na 10 km. Ilustracije radi, na Zagrebačkom maratonu prošle godine je nastupilo nešto manje od 380 maratonki i maratonaca te oko 1100 natjecatelja na polumaratonu.

Što se tiče samog sudjelovanja naše delegacije na Maratonu bijele noći, 4 člana su nastupila na utrci na 42 km, dok su ostali sudjelovali na utrci na 10 km. Najzapaženije rezultate postigli su na 10 km Ivan Maletić, koji je ostvario 30. mjesto na s rezultatom 35:35, Ante Živković, koji je zauzeo 55. mjesto u vremenu 37:36 i Barbara Belušić, koja je bila izvrsna 7. u konkurenciji žena s vremenom 38:52.

Na utrci na 42 km najbolji članovi delegacije bili su Irena Smojver i Slaven Dobrić, koji su ostvari identično vrijeme u cilju, 3:55:07. Svoju posebnu utrku trčao je živuća legenda vanstadionskog trčanja, Dragan Janković. Janko je u St. Petersburgu otrčao svoj stoti maraton! Čestitke!

 

Projekt Zagreb Runs with Twins pokrenut je povodom 50 godina prijateljstva Zagreba i St. Petersburga i predstavlja prvu njihovu suradnju u području sporta. Radi se o razmjeni trkačkih delegacija u okviru koje Zagrebačka delegacija posjećuje St. Petersburg i tamo nastupa na maratonu, dok delegacija St. Petersburga uzvraća posjet i nastupa na maratonu u Zagrebu. Projektom su osmišljene inovativne aktivnosti i specifični način razmjene trkačkih delegacija s ciljem približavanja ideje pobratimstva, jačeg povezivanja gradova, država i ljudi, poticanja međunarodne suradnje i prijateljstva kroz trčanje i sportsku rekreaciju te promocije turizma i zdravog načina života.

Zagreb Runs with Twins 2018 St. Petersburg i njegove ciljeve i vrijednosti podržali su predsjednica RH gđa Kolinda Grabar Kitarević, državna tajnica u Središnjem državnom uredu za sport gđa Janica Kostelić i Ministarstvo vanjskih poslova RH, Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić, Grad St. Petersburga i gradonačelnik Poltavchenko, Veleposlanstvo Ruske Federacije, Predstavništvo Rossotrudničestva u Hrvatskoj, Sportska atletska federacija St. Petersburga i Maraton bijele noći. Projekt su sponzorstvom pomogli Zagrebačka turistička zajednica i ruske tvrtke Sberbank i Avenue Group, dok je s Gradom Zagrebom ugovor o potpori potpisan ovaj tjedan, što je i formalna potvrda projekta Zagreb Runs with Twins i njegovih vrijednosti.

Zagreb Runs with Twins trči dalje. U listopadu nam dolazi delegacija St. Petersburga, a za sljedeću godinu spremamo niz iznenađenja!

PR tekst

- Marketing -

Nema postova za prikaz