ŽESTOKA BORBA S BRDIMA

Žumberak Trail – dokaz da utrka kontinentalnom Hrvatskom može biti i atraktivna i brutalna

Na sad već ustaljenoj lokaciji, na Poljanicama Plešivičkim u subotnje se jutro okupilo gotovo 700 entuzijasta i ljubitelja trail utrke Žumberačkim gorjem. Oštrc, Stražnik, Japetić i Zečak vrhovi su koji možda ne paraju oblake, ali svojim zbrojem na trkačkoj ruti zapaprili su nadmetanje i učinili ovu stazu jednom od najvećih izazova hrvatske trail scene…

 

Iz tog se razloga, kao i zbog organizacijski uvelike proširenog i podignutog događaja, Žumberak Trail opravdano može nazvati jedom od najprestižnijih utrka u Hrvatskoj pa i šire. O težini staze svjedoči i brojka od 20-ak onih koji ju nisu uspjeli savladati. Također, tome u prilog išle su, ipak, još uvijek ljetne temperature i težak zrak, koliko se god hlad Žumberka trudio pružiti zaklon i svježinu.

Međutim, većina upornih natjecatelja i natjecateljica koja je završila osam, 17, 28 i 57 kilometara, dokaz su da je bilo vrijedno pomučiti se i u cjelosti prijeći bilo koju od spomenutih staza te uživati u ljepotama ovoga gorskog kraja kontinentalne Hrvatske, pa makar i kroz znoj i suze.

Organizator DZSIR Jastreb Extreme uveo je novu atrakciju staze. Početni krug od tri kilometra koji je vodio iz starta, pa još jednom revijalno kroz istu starno-ciljnu liniju. Tako je utrka dobila na atraktivnosti, a trkači i trkačice još malo podrške od publike jer je, osim motivacijskih poruka na drveću, ostatak staze neće više imati gdje doživjeti. Bez obzira na revijalnost, taj uvodni krug nije bio nimalo lak jer je odmah počeo voditi uzbrdo.

 

Na Žumberku “rekreativno” i “kratko” samo su imena

Rekreativnu stazu dugu osam kilometara, uz gotovo 400 metara uspona došlo je proučiti 150 znatiželjnika. Najbrži u tom proučavanju bili su redom – Josip Domjančić (43:57 minuta), Albert Rušak (46:00) i Ivica Gelo (50:30) u muškoj konkurenciji, te Renata Kožar (54:13), Vanja Rupčić (56:06) i gošća čak iz daleke Kine Xiuling Zhang (59:14), koje su činile žensku konkurenciju.

REZULTATI REKREATIVNA

 

Kratka staza sa svojih najavljenih 15 kilometara i 700-tinjak metara penjanja, bila je optimalan izbor za najveći broj natjecatelja, njih 260. Žene koje su najbrže savladale tu dužinu i visinu bile su Suzana Lučić (1:46:24 sat), Tea Faber (1:47:22) i Marta Grubić (1:48:47), i to s vrlo malim međusobnim vremenskim razmacima. U muškoj konkurenciji situacija je bila još neizvjesnija do samog kraja te Ratko Boroš (1:45:15), Ino Šepec (1:45:25) i Dubravko Paver (1:45:31) ciljnu liniju pretrčavaju sa sekundama razlike.

REZULTATI KRATKA

 

Čak 20 sudionika odustalo od lova na ITRA bodove

Na Dugoj stazi koja je iznosila 28 kilometara i oko 1500 metara uspona, čak je 14 od 187 sudionika zamahalo bijelom zastavicom i odustalo od ove podcijenjene staze. Finišeri su, pak, zaradili jedan ITRA bod. Ovom je stazom apsolutno zavladao Nikola Špoljar s vremenom 2:48 sata, dok drugi Bruno Škrinjarić za njim stiže deset minuta, a Renato Kuzek još minutu kasnije čime zauzima treću poziciju u muškoj konkurenciji. Među ženama pobijedila je Ivančica Jež (3:26:30), ali i tek za 30 sekundi pobjegla Njemici Susi Lell koja na kraju završava kao druga. Treće mjesto zauzima Helena Gleđa u vremenu 3:30 sata.

REZULTATI DUGA

Najveći broj kvalifikacijskih ITRA bodova za utrke na svjetskoj razini, između ostalog i za Ultra Trail du Mont Blanc, osvajao se na Ultri dugoj 57 kilometara uz 2500 metara penjanja. Po tri ITRA boda zaradilo je 57 finišera, dok ih šestoro nije bilo na visini zadatka. Od devet žena, do svojih bodova prva je došla Timea Losonc iz Mađarske za nešto manje od 7:10 sati. Druga u cilj ulazi Ivana Ivandija (8:00 sati) iz Crne Gore, a rodom Đurđevčanka. Irena Smojver, dodavši si još pokoji kilometar u avanturama s njenom ptičarkom Harley, dolazi 17 minuta kasnije i zauzima treću poziciju.
Bojan Kuljić pomeo je mušku konkurenciju za 5:54 sati, ali ni drugi Matija Razum (6:04) na ovakvu duljinu ne zaostaje mnogo. Hrvoje Vlašić u cilj stiže kao treći tek tri minute kasnije.

REZULTATI ULTRA

Osim navedenog, održano je i proglašenje po dobnim kategorijama.

Piše: Martina Maloča
Foto: Andrea Jurković, Žumberak Trail

- Marketing -

Nema postova za prikaz