KAKO GAZIŠ TAKO KUPI

ABECEDA KUPNJE TENISICA – Znaš li svoj tip stopala

Za sretno trčanje ne postoji ništa važnije od pravilnog izbora obuće. A za pravilan izbor obuće ništa nije važnije od poznavanja vlastitih – stopala.

 

Prvi izbor obuće za trčanje

Google sve zna, pa će sigurno znati i odgovor na pitanje – koje tenisice bi bilo najbolje kupiti, s obzirom na – financije. Međutim, u tom trenu vidiš da je kupiti tenisice za trčanje jednako znanstvenoj fantastici ili pak subjektivnom odabiru najljepše haljine za maturalac, a osnovni problem nisu uopće financije.

 

U čemu je stvar?  

Naša su stopala prva koja prilikom trčanja apsorbiraju šok udarca – naizmjence se opuštaju (svijaju) i očvršćuju kada se tijelo miče. Osim toga, reagiraju na neravnu površinu tla i djeluju kao poluga pomičući tijelo unaprijed. Na temelju toga kako to rade mogu se klasificirati u tri različite kategorije.

Jednostavnim rječnikom, razlikujemo se prema tome kamo nam se prilikom koraka (gaženja, trčanja) naginje gležanj i koji dio stopala opterećujemo najviše.

Kada je svod (luk) stopala previše spušten (spušteno stopalo), a gležnjevi se “naginju” jedan prema drugome – tada govorimo o pronaciji. Kod jačih pronacija osim gležnjeva sudaraju nam se i koljena pa to onda izgleda malo na – X. Kao klinci često smo znali reći da takva djeca imaju ikserice.

Suprotno, kada gležnjevi “vise” prema van (svod stopala može biti povišen), kada hodamo po vanjskom rubu stopala – radi se o supinaciji. Jednako tako, koljena su udaljena više nego li bi morala biti, pa otud i okserice. 😉

Ako je tvoj hod od ranog djetinjstva ravan i uspravan – “školski” – vjerojatno je da imaš neutralno stopalo. To znači da se težinom opterećuje središnji dio prednjeg stopala i pete, a od koljena prema gležnju može se povući ravna linija prema tlu.

S obzirom na to da se način hoda formira u vrlo ranoj dobi čovjekova života, on se u starijoj dobi izmijeniti ne može, ali se zato danas zahvaljujući razvoju tehnologije proizvodnje obuće i medicinskim dostignućima može proizvesti patika koja kompenzira nepravilnosti koraka, pa time i trčanja. Prema tome, svaki ozbiljniji proizvođač namjenske obuće, pa i obuće za trčanje proizvodi generacije modela tenisica koje odlikuju osobinama koje ublažuju probleme nepravilnog koraka i time nas osigurava od povreda.

 

Kako znati?

Postoji nekoliko jednostavnih načina na koji možeš provjeriti kako gaziš. Svi imamo doma neke iznošene patike ili cipele. Kada hodamo (ili trčimo) trošimo potplat obuće. Ako je potplat ujednačeno istrošen na cijeloj svojoj površini (nema “pojedenu” petu, vanjski ili unutarnji rub) i ako su obje patike istrošene na jednak način vrlo vjerojatno se radi o normalnom svodu. Ako je istrošen vanjski rub obuće – supinacija, a u suprotnom (unutarnji dio potplata) – pronacija.

Drugi način je da mokrim stopalom stanemo na papir i vidimo što smo “ocrtali”. Trag koji stopalo ostavi pokazat će nam imamo li spušten, uzdignut ili normalan tip stopala, a upravo spušteni i uzdignuti luk najčešće imaju pronatori, odnosno supinatori. No ovo nije pravilo i nije uvijek slučaj – mnogi trkači s normalnim stopalom ipak imaju pronaciju ili supinaciju, zbog drugih uzroka.

Supinacija_pronacija2
Najčešće kod supinatora i pronatora postoji veza s tipom stopala, ali nije uvijek tako, možeš imati normalan luk stopala i ipak biti pronator ili supinator.

Osim ovih testova koje možemo napraviti sami kod kuće, postoje još i profesionalni načini npr. snimanje koraka prilikom trčanja, te analizom snimke utvrđujemo način gaženja.

 

Neutralan korak

Neutralan korak odnosi se na biomehaniku koraka kod koje stopala, noge i tijelo funkcioniraju ispravno, podjednako opterećujući stopalo prilikom trčanja. Četvrtina populacije ima neutralno stopalo.

Kod odabira obuće za neutralno stopalo zapravo imaš najveći izbor, s time da, naravno, izbjegavaš one tenisice koje su modelom određene za supinatora ili pronatora, jer su oni na točno određenim mjestima pojačane kako bi kompenzirale nepravilnost.

Dakle, ako imaš neutralno stopalo, nema razloga za brigu, odaberi one tenisice u kojima se osjećaš najbolje, najstabilnije, u kojima je korak najprirodniji. Sve ostalo, (mekoća, tvrdoća potplata i osobine cijele patike kao i namjena u pogledu terena po kojem trčiš) mogu biti stvar subjektivnog dojma i ne utječu bitno na ispravnost odabira.

Važno je da je noga stabilna, korak što pravilniji, a broj ispravan (uvijek barem pola broja, do cijeli broj veće od netrkačke obuće).

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz