LAPOVAC BACKYARD ULTRA

Adrijana Šimić ostala posljednja u dvorištu ispred pakla

Oprostite za ovaj naslov kojeg se ne bi postidjeli ni najveći kreativni umovi senzacionalističkih novina i portala. No ponekad se dogodi da bombastičan naslov stvarno odgovara sadržaju ispod njega, naprimjer – ovaj put. 🙂

 

U predvečerje proteklog petka u Našicama je po prvi put startala licencirana Backyard Ultra utrka. Kako se trčalo u krug oko jezera Lapovac, tako je utrka dobila ime Lapovac Backyard Ultra. Utrka koju je osmislila ekipa predvođena Lazarusom Lakeom po mnogočemu je drugačija od bilo koje druge ultraške utrke. No da sad ne davimo opsežnim pravilima, pretpostavit ćemo da već znate kako se odvija. Ako slučajno ne znate, objasnili smo ovdje.

Sa starta u petak krenulo je pedesetak trkačica i trkača na svoj prvi krug oko jezera. Staza nema značajnije elevacije, krug oko jezera je točno zadanih 6706 metara, jedan dio staze je u hladovini, ali ima i dugi segment izložen suncu. A baš to sunce i grozna vrućina bili su najveći izazov trkačicama i trkačima.

Prvi krugovi prošli su u “revijalnom tonu”, kad se spustila noć bilo je tek malo ugodnije, barem za onaj dio sunčevog prženja, ali temperatura nije padala na razinu na kojoj bi trčanje bilo lako. Kada je počela ultra, nakon sedam sati, tj. sedam krugova i 47 kilometara, na stazi je ostao 31 trkač i trkačica. U trenutku svitanja, nakon 12 sati trčanja (80 km) na stazi ih je ostalo 15, a jutro s početkom “pržione” označilo je i sve češća odustajanja. U 13 h u 20. krug sa starta krenulo je njih sedam.

Nakon tog kruga ostalo ih je samo troje – Lana Ostojić, Adrijana Šimić i Slaven Krklješ. Ta situacija nije se tako brzo promijenila. Bilo je očito da svo troje imaju želju za pobjedom koja je jača od strašne vrućine. Temperatura u hladu od 34 C, na suncu se penjala i iznad 40 C. Rekao je izbornik ultraške reprezentacije Dragan Janković – “Ovo je Death Valley!”.

Nakon 23.  kruga odustaje i Slaven Krklješ i u 24. krug kreću samo žene – Lana Ostojić i Adrijana Šimić. Ovo je bio i ključni trenutak utrke, jer nakon tog kruga odustaje i Lana Ostojić.

Lana Ostojić – pretposljednja u utrci

No utrka time nije gotova – da bi bila pobjednica i jedina finišerka prve utrke Lapovac Backyard Ultra, Adrijana Šimić morala je sama istrčati još jedan krug ispod sat vremena. I otrčala ga je, bez vidljivih problema, cijelu je utrku odradila staloženo, uporno, pametno – i nadmoćno.

Konačni rezultat pobjednice Adrijane Šimić: 25 krugova = 167.65 kilometara.

 

Adrijana Šimić

Adrijana je rođena 1968. godine, članica je AK Sljeme, a iza nje je više odličnih rezultata na ultraškim natjecanjima. Možda najvažniji od njih je titula državne prvakinje u trčanju na 100 km, osvojena u Svetom Martinu 2017. godine.

Bio je pravi izazov organizirati ovu utrku na visokom nivou, a to je uspjelo našičkim trkačima okupljenim u URT NEXE Team. Za predsjednika kluba Tomislava Galla, direktora utrke Damira Meseca i brojne volontere nije bilo spavanja, i oni su se dobro osunčali i naradili, ali siguran sam da su ponosni na kvalitetu utrke koju su realizirali.

Dio organizacijske ekipe

Tekst i foto: ZM 3sporta.com

Nema postova za prikaz