ŠTO STE RUŠILI, RUŠILI STE

Ako trčiš za postolje, to više ne možeš u bilo kojim tenisicama

Dogodilo se baš ono što smo i predvidjeli u ovom tekstu, komisija World Athletics donijela je nova pravila o tehničkim karakteristikama koje moraju zadovoljavati tenisice trkačica i trkača na velikim natjecanjima.

 

Nakon kontroverzi oko Nike Vaporfly tenisica i onih koje su uslijedile nakon njih, pokrenut je postupak o preispitivanju pravila, koja, budimo iskreni, za ovaj dio atletike nisu niti postojala. S jedne strane imamo strogo definiranu opremu za npr. skakače, i pravila za trkačke tenisice koje “ne smiju biti konstruirane tako, da trkaču daju pomoć koja je nepravedna ili mu daju neku prednost. Tenisice moraju biti na razuman način pristupačne svima…“ s druge strane. Ovo šturo pravilo moglo bi se interpretirati na mnogo različitih načina, pa su zato i donesena nova, konkretnija pravila.

 

Što se promijenilo

Ukratko, zabranjene su tenisice s potplatom debljim od 40 mm, kao i one koje imaju više od jedne “krute” ploče unutar potplata. Nadalje, od kraja travnja ove godine sve tenisice u kojima se elitni natjecatelji natječu, moraju biti dostupne u maloprodaji najmanje četiri mjeseca, što drugim riječima znači da novi rekordi neće padati u obući koja je u razvojnoj fazi prototipa. To isto tako znači da model Alphafly koji (vjerojatno) ne zadovoljava kriterije debljine potplata, a u kojem je Kipchoge istrčao maratonsku dužinu ispod dva sata, neće biti model u kojem će se trčati novi rekordi i maraton na Olimpijskim igrama u Tokiju.

 

Hoće li to usporiti tehnološki razvoj

Hoće. Tehnološko “igralište” na kojem se nalaze svi vodeći brandovi, a koje je Nike svojim inovacijama poprilično zauzeo, sada se značajno smanjilo. Revolucija u trkačkoj obući, koja se dogodila uvođenjem novih vrsta pjene i postavljanjem karbonske ploče unutar nje, neće se zaustaviti, ali sada su jasno postavljena ograničenja. Mislim da je dobro da svako sportsko područje ima jasno određena pravila koja se ne mogu proizvoljno interpretirati te da su ona potrebna i kad govorimo o opremi za trčanje.

 

Što s nama rekreativcima

Gore navedena ograničenja (kompletna pravila pročitajte ovdje) odnose se na službena natjecanja, elitne natjecatelje i priznavanje rekorda. Mi smrtnici moći ćemo svoje PB-ove postavljati u bilo kojim tenisicama i nitko nam ih neće zabraniti kupiti i nositi na utrkama – sve dok jednog dana ne budemo (uz pomoć tenisica) brži od Kipchogea. 😉

 

Nema postova za prikaz