U NIŠTA

Barkley Marathons 2019 – utrka koja jede svoju djecu

Posljednjeg vikenda u ožujku, 40 dovoljno ludih trail trkača čekalo je da osebujni ‘direktor’ utrke Gary Cantrell zapali cigaretu i tako označi start. Učinio je to u subotu ujutro oko 8:20 i time je otpočela najveća avantura, ili patnja, u životu tih trkača – Barkley Marathons.

 

2017. godine svjedočili smo jednom finišeru i jednom tragičnom kašnjenju od šest sekundi, dok su 2018. jako loši vremenski uvjeti dodatno osigurali da nitko ne završi ionako skoro nemoguću utrku. Ove je godine na startu bilo nekoliko elitnih trkača iz trail svijeta: Jared Campbell, jedini trostruki finišer Barkleyja; John Kelly, finišer iz 2017.; Karel Sabbe, rekorder Appalachian Traila, i drugi.

 

Totalno ludilo

Da podsjetimo: ova utrka nema normalne prijave, a startnina iznosi 1.60 $ plus neki predmet koji Cantrell odredi. Kad se prijavljujete (a za to prvo morate nekako doći do e-mail adrese direktora utrke), morate napisati esej na temu „Zašto bih trebao nastupiti na Barkley Marathonu“.

Direktor

Trči se pet krugova, bez karte, jedini pokazatelji pravoga puta su knjige postavljene po trasi. Krugovi nisu isti svake godine. Kao dokaz istrčanog kruga, na startno-ciljni prostor treba donijeti istrgnute stranice iz tih knjiga koje su isti broj kao startni broj koji se dobije na početku svakog kruga. Prva dva kruga trče se u smjeru kazaljke na satu, druga dva obrnuto, a smjer posljednjeg kruga bira trkač koji prvi završi četiri kruga. Onima koji uspiju istrčati tri kruga piše se da su završili „Fun Run“.

Ova ludost od utrke održava se u Frozen Head State Parku, Tennessee, od 1986., a titulom finišera otad se okitilo samo 15 ljudi. Među njima nema žena.

 

Opet ništa

U svijetu nekih normalnih utrka bilo bi ekstremno neobično čuti da nitko nije završio utrku. Međutim, to nije slučaj s Barkleyem, pa ta vijest i nije nešto posebno odzvonila – veći je spektakl kad netko uspije. Ove se godine činilo da bi moglo biti ‘preživjelih’ – na startu je bilo dobrih imena. No dobra imena, trkački staž ni broj pobjeda ne znače apsolutno ništa u ovoj utrci.

Mnogi od 40 trkača odustali su već u prvom krugu, i sa svakim satom taj se broj povećavao. Najbolje žene u utrci, Stephanie Case i Nicky Spinks odustale su tijekom drugoga kruga. U trećem je krugu ostalo manje od 10 trkača.

‘Čak’ šestero trkača ove godine završilo je „Fun Run“: Guillaume Calmettes, Greig Hamilton, Karel Sabbe, Tomokazu Ihara, Johan Steene i Jamil Coury. Od njih šestoro, samo su dvojica bila ispred cut-off vremena po krugu – Sabbe i Hamilton. Njih dvojica krenuli su dalje tek dvije minute prije nego je završio rok za krenuti u četvrti krug. Hamilton se nakon nekoliko sati vratio nazad i tako je Sabbe ostao posljednji na stazi.

Karel Sabbe je zubar iz Belgije koji se u svijetu ultra trail trčanja proslavio postavljanjem rekorda za prolazak Appalachian Traila, planinarske staze duge 1360 km. Čini se da mu taj pothvat nije puno značio na Barkleyju – i on je odustao tijekom četvrtog kruga. Na svom Instagram profilu napisao je da će se definitivno vratiti na ovu utrku.

Svake godine kada završi Barkley saga, vrti se samo jedno pitanje – što je to u tim suludim šumama što trkače tjera da uopće pokušaju, a kamoli da se vraćaju; radi li se o egu, dokazivanju ovisnosti o adrenalinu ili nečemu trećem? Možda dokučimo do Barkley Marathonsa 2020.

Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: Alexis Berg, runningmagazine.ca

 

Nema postova za prikaz