ORILO SE S VARAŽDINSKIH TRIBINA

Dino Bošnjak i Matea Parlov Koštro zasjali na Ekipnom Europskom prvenstvu u atletici

Proteklog vikenda Varaždinom je iz smjera stadiona Sloboda odjekivalo strastveno navijanje publike na Ekipnom prvenstvu Europe u atletici – 2. liga. Hrvatska atletska reprezentacija osvojila je vrlo dobro peto mjesto uz pomoć poznatih trkačkih imena poput Dine Bošnjaka, Matee Parlov Koštro i Bojane Bjeljac, kao i neizostavnih, velikih i ovaj put prvakinja Sare Kolak i Sandre Perković.

 

Trideset godina nakon Juniorskog atletskog prvenstva u atletici (JUPEA), Varaždin je još jednom opravdao povjerenje domaćina još jednog velikog međunarodnog sportskog natjecanja te ponovio organizacijski uspjeh na obnovljenom gradskom stadionu.

Spektaklu je pridonijelo i bodrenje punih tribina (više od 3000 gledatelja u danu) prvenstveno domaćih atletičara i atletičarki koji su činili jednu od 12 europskih reprezentacija – Austrije, Bugarske, Danske, Estonije, Gruzije, Islanda, Izraela, Latvije, Luksemburga, Malte, Slovenije i Hrvatske.

Više od 700 natjecatelja iz tih zemalja natjecalo se u 20 atletskih disciplina, a hrvatska reprezentacija nakon dva dana borbe, osvojila je petu poziciju s 306 bodova, koliko je imala i četvrtoplasirana Latvija. Plasman u Prvu ligu osvojila je Estonija s 336,5 bodova, dok reprezentacija Slovenije završava druga s 321 bodom, a Danska s 313 bodova kao trećeplasirana.

Vrlo dobrim nastupima svojih reprezentativaca i reprezentativki te pobjedama Sandre Perković, Sare Kolak i Dine Bošnjaka, Hrvatska si je petom pozicijom osigurala ostanak u ovom rangu natjecanja. Svjetska prvakinja u disku Sandra Perković odnijela je pobjedu svojim najdužim hicem ove sezone od 68.58 metara, što je najduži hitac u povijesti natjecanja u Drugoj ligi i treći ove sezone u svijetu. Dan kasnije, niz je nastavila Sara odnijevši maksimalan broj bodova za ekipu. Koplje ove svjetske prvakinje letjelo je 57.97 metara upravo stadionom na kojem je prije deset godina započela svoju karijeru.

Najugodnije iznenađenje ovog prvenstva bio je Dino Bošnjak koji je odnio pobjedu u utrci na 3000 metara te postigao svoj najbolji rezultat sezone. Uz vatreno bodrenje razdragane publike odnio je pobjedu s rezultatom 8:01.29 te 12 bodova za reprezentaciju. Luda utrka koju je poveo naš Dino s najozbiljnijim konkurentom Mikkelom Dahl-Jenssenom, odlučena je u zadnjih stotinjak metara kada je Dino kao iz katapulta ubrzao, produžio na sredinu staze i čak imao i dovoljno vremena za proslavu i pozdrav navijačima.

Pobjedu Dine Bošnjaka možete vidjeti ovdje:

 

Dugoprugašica Matea Parlov Koštro koja se priprema za OI u Tokiju, na ovom je EP-u trčala 5000 metara i zauzela drugu poziciju s vremenom 16:03.71 minuta. Time je ujedno postavila i osobni rekord, osvojivši ujedno i 11 bodova za svoju reprezentaciju.

Drugo mjesto Metee Parlov Koštro možete pogledati OVDJE.

Od istaknutijih hrvatskih imena na srednjim prugama, nastupila je i Bojana Bjeljac u kategoriji žena na 1500 metara. U cilj dolazi šesta s vremenom 4:21.88, čime je postigla najbolji osobni rezultat te donijela sedam bodova za ekipu.

Nastup Bojane Bjeljac možete vidjeti OVDJE.

Svalina Filip na 3000 metara, ali u utrci s preprekama, bio je četvrti postigavši tako PB s vremenom 9:01.45, dok je Sven Cepuš bio trećeplasirani u utrci na 800 metara.

U kratkoprugaškim trkačkim disciplinama te onima s preponama, valja još istaknuti i Kristinu Dudek i Matea Ružića, Ivanu Lončarek, Idu Šimunčić. Oni su se našli na jednoj od tri stepenice postolja u svojim disciplinama, dok su i žene na štafeti 4×400 osvojile treće mjesto (3:40.82, SB). Valja istaknuti i odlične rezultate Marije Tolj u kugli i Ane Šimić u skoku u dalj, obje su natjecanje završile na drugom mjestu.

Piše: Martina Maloča   

Nema postova za prikaz