NEVJEROJATAN KILIAN

Kilian Jornet osvojio Everest za samo 26 sati, bez boca kisika!

Kilian Jornet je 29-godišnji španjolski ultramaratonac, skijaš i penjač koji se, u ponedjeljak oko ponoći uspeo na Mount Everest nakon samo 26 sati – penjačima u prosjeku trebaju četiri dana. Da stvar bude bolja, napravio je to bez fiksne užadi i bez dodatne opskrbe kisikom.

 

Everest se nalazi na 8.848 metara nadmorske visine i predstavlja ultimativni izazov ljudskom tijelu čije se funkcioniranje potpuno mijenja zbog jako niskih temperatura i vrlo male koncentracije kisika u zraku, a sam uspon je opasan zbog brojnih lavina, strmih i oštrih uspona te pojave takozvanih visinskih bolesti. Svake godine planina gasi popriličan broj ljudskih života; u posljednjih mjesec dana čak pet.

Kilian se uspeo sjevernom, zahtjevnijom stranom prateći tradicionalnu rutu: ABC kamp (6.400 mnv) – Polje 1 (7.000 mnv) – Polje 2 (7.600 mnv) – Polje 3 (8.300 mnv) – vrh. Na visini od 7.700 mnv počeo je osjećati mučninu, povraćao je i dobio grčeve. Ipak, smatrao je da svejedno može uspjeti i da je to samo normalna reakcija tijela na uvjete pa je nastavio prema vrhu na koji je stigao 26 sati nakon starta. Ovaj pothvat posljednja je stanica njegovog četverogodišnjeg projekta Summits Of My Life u sklopu kojeg želi postaviti FKT (fastest known time – najbrže poznato vrijeme) za uspone na i silaske s nekoliko najizazovnijih vrhova svijeta. Dosad mu je uspjelo na vrhovima Matterhorn, Kilimanjaro, McKinley i Aconcagua.

kilian2

Na svojoj stranici navodi da je ostvario FKT za uspon na Everest, iako neki izvori spominju uspon šerpe Pemba Dorhe koji tvrdi da mu je trebalo tek nešto više od osam sati, no to nikad nije provjereno. Za silazak Kilianu to nije uspjelo jer je zbog mučnine morao stati i odmoriti prije dolaska u bazni kamp u kojemu je želio završiti svoju avanturu i koji se nalazi na 5.100 mnv. Stao je dva puta, jednom sam na Polju 3 i drugi put u ABC kampu gdje ga je čekao prijatelj Seb Montaz. Ukupno mu je za silazak trebalo 38 sati. Ovo je njegov drugi pokušaj osvajanja Everesta – prvi je bio 2016., no otkazao ga je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na planini.

Za ovaj pothvat pripremao se tako što je dva tjedna boravio planini visokoj 8.200 metara i trenirao u okružju sa smanjenom koncentracijom kisika. U bazni kamp je stigao deset dana prije uspona da bi se aklimatizirao i odradio nekoliko manjih trening-uspona.

Kilian Jornet inače je jedan od najboljih svjetskih ultra-trail trkača. Godine 2014. osvojio je svjetske kupove u skyrunning-u, vertikalnom kilometru i ultra trčanju. Na nekoliko je staza postavio rekorde, a pobjeđivao je na mnogo utrka, uključujući Ultra Trail Du Mont Blanc, Western States Endurance Run i Hardrock 100.

Kroz neobično djetinjstvo i odrastanje na planinama Kilian je stekao mnoge vrijednosti koje danas promiče kroz sport, a neke od njih su: jednostavnost i poniznost, poštivanje prirode, odgovornost za vlastite postupke, preuzimanje rizika i ostvarivanje snova.

Tekst: Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: Kilian Jornet Facebook

Nema postova za prikaz