PRIRODNA SPORTSKA PREHRANA

Matea Parlov: Ključ pravilne prehrane je balans i način pripreme namirnica

Trčanje kao aktivnost posljednjih deset godina dobilo je izniman zamašnjak, a globalna situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa dodatno je promijenila naše navike te nas iz dvorana potjerala da što više boravimo vani. Mnogi su zapravo od kauč-surfera postali rekreativci, a jednom kad sport postane dio vaše svakodnevice, a osobito kad primijetimo rezultate u svojoj izvedbi i na tijelu, više pažnje počinjemo posvećivati i prehrani.

 

Prehrana sportaša važan je čimbenik u postizanju dobrih rezultata. Ako i niste u kategoriji vrhunskog sportaša, usvojiti pokoju naviku od onih koje savjetuju nutricionisti, dobar je prvi korak. Promjene u prehrani dolaze prirodno kada počnemo biti aktivniji, a ako želimo bolje rezultate ili pak skinuti koju kilu, onda je nužno promišljati o pravilnoj i zdravoj prehrani.

Na tom tragu, povukli smo za rukav našu maratonku Mateu Parlov Koštro da pokušamo saznat ima li tajne u njezinoj prehrani.

 

Matea, prehrana je vrlo važna kod profesionalnih sportaša, koliko se tvoja prehrana promijenila pri prelasku iz disciplina od 1500-3000 m na maratonsku duljinu? Imaš li nekakav poseban plan prehrane?

Prehrana mi se dosta promijenila kada sam prešla sa srednjih pruga na maraton. Budući da trčim više kilometara na dnevnoj i tjednoj bazi u skladu s tim i jedem jer moram nadoknaditi energiju kako bi mogla kvalitetno odrađivati treninge.

Trenutno surađujem s mladim i ambicioznim nutricionistima iz Nutrivisiona koji mi šalju fleksibilan plan prehrane. Sviđa mi se ovakav pristup jer se ne zamaram vaganjem namirnica i iz svake skupine sam slobodna odabrati sama namirnice koje taj dan želim konzumirati. U danu imam tri glavna obroka i međuobroke koji su najčešće orašasti plodovi, BITE ME pločica ili lava kolačić te voće.

Prije važnih utrka odrađujem punjenje glikogena i tu dosta pazimo na unos određenih namirnica tako da dobijem detaljan plan prehrane kako bi mi tijelo bilo maksimalno spremno za napore koji me čekaju.

 

Ok, paziš na prehranu što se očito pokazuje i na rezultatima. Je li ti to dovoljno ili uzimaš uz to i neke dodatke prehrani?

Budući da pokušavam sve mikro i makro nutrijente unijeti prehranom, ne konzumiram previše dodataka prehrani. Ono što koristim je magnezij u tekućem obliku koji sam nedavno otkrila, vitamin C, u zimskim mjesecima vitamin D, omegu 3 i željezo ukoliko je to potrebno.

 

Nas su učili da treba jesti barem dva sata prije vježbanja, da je doručak obavezan i da je idealno imati pet obroka. Čini se da je i to tvoja formula. Kako izgleda tvoja prehrana preko dana?

Prije jutarnjeg treninga najčešće jedem zobenu kašu sa suhim voćem, orašastim plodovima i medom. Ukoliko je jutarnji trening lakši, odnosno služi kao priprema za popodnevni trening, najčešće konzumiram BiteMe pločicu ili lava kolačić. Ručak mi se sastoji od komada mesa veličine dlana, neke vrste ugljikohidrata – primjerice tijesto, kuskus, riža ili slično, povrća i salate i najčešće jedem 2 sata prije popodnevnog treninga. Sastavni dio mog ruksaka za trening je Bite Me pločica ili lava kolačić tako da nakon treninga obavezno prije nego stignem doma energiju nadoknadim upravo ovim proizvodima. Večera mi je vrlo slična ručku, možda samo promijenim neku namirnicu da mi hrana ne postane jednolična.

 

Spomenula si da jedeš Bite Me energetske pločice kao međuobrok. Zašto si baš njih odabrala s obzirom da je ponuda snackova i energetskih barova zaista velika? 

Uglavnom sam birala razne pločice kao zdravi snack, no moram priznati da nikada nisam u potpunosti bila zadovoljna okusom. Ipak, odlučila sam dati priliku Bite Me pločicama, a one su me na prvu oduševile. S obzirom da sam tip koji preferira čokoladne okuse, onda pretpostavljate da mi je BiteMe Cocoa Jazz favorit. Važno mi je da je snack zdrav, da ima što manje šećera i da me što duže drži sitom. BiteMe pločice nemaju dodatnih šećera, već sadrže suho voće i dosta orašastih plodova i sjemenki, a one su mi odličan izvor nekih vitamina i minerala.

 

Jasno nam je da je poseban plan prehrane važan, ipak, jedeš li brzu hranu? Počastiš li se s nečim što inače ne jedeš dok si u posebnom režimu?

Mislim da ni u čemu ne treba pretjerivati i ići u drugu krajnost tako da se povremeno znam počastiti nekim manje kvalitetnim namirnicama, ali naravno u umjerenim količinama.

 

Misliš li da je zdrava hrana skupa? Što bi za tebe kao sportaša bila zdrava prehrana.

Mislim da namirnice ne treba rangirati na zdrave i nezdrave i dobre i loše. Meni je bitna priprema same namirnice kao i njena svrha. Najjednostavniji primjer je bijelo pecivo i bijela riža za koju bi većina ljudi rekla da su “loše namirnice”, ali ako ih stavite u kontekst punjenja glikogena prije utrke onda su te namirnice itekako poželjne i jako dobro gorivo za utrku.

Mislim da je hrana sama po sebi skupa i naravno da najveći dio budžeta ide upravo na prehrandbene proizvode pa prilikom kupovine razmišljam o kvaliteti namirnica koje biram.

 

I ništa bez dobre hidratacije! Voda ili neki sokići, izotonici? Što ti piješ?

Za vrijeme treninga najčešće pijem vodu. Hidratacija je jako važna tako da nastojim unositi dozvoljne količine tekućine tokom dana. Često puta vodu zamjenjujem raznim čajevima i limunadom.

 

Što bi preporučila nama rekreativcima, na što da obratimo pažnju kod prehrane, trebamo li brojati kalorije, je li neka popularna dijeta put do cilja ili je to ipak balansirana prehrana s kvalitetnim namirnicama? Daj nam neki savjet, što misliš da bi nam svima moglo pomoći?

Mislim da je ključ pravilne prehrane balans i način pripreme namirnica. Ne treba težiti idealnome niti brojati namirnice jer će vam se onda vaša svakodnevica svesti na brojanje kalorija koje unesete. Također, nisam za dijete i mislim da se zdrav izgled može postići doziranim treninzima i pravilnom prehranom. Pazite da namirnice budu kvalitetne, da unosite dovoljno tekućine (voda, čaj, cijeđeni sokovi) i barem dva serviranja voća i povrća dnevno.

Hvala puno na vremenu koji si izdvojila za nas. Sretno s pripremama za Olimpijske igre, a mi ćemo si dati truda da i sami više obratimo pažnju na prehranu, promislimo što jedemo i dakako budemo aktivni! Trkački pozdrav!

Native prilog nastao u suradnji s Bite Me

Nema postova za prikaz