GRIJANJE IZNUTRA

Osigurajte si energiju za dužu zimsku aktivnosti – imamo nekoliko konkretnih savjeta

Niske temperature te nepogodni vremenski uvjeti i otežan teren, posebice pod snijegom, iziskuju ponešto drugačiji režim treniranja u brdu. To ide ruku pod ruku s drugačijim načinom hranjenja i hidracije. Donosimo ti nekoliko savjeta te poneki trik i recept, da lakše prezimiš.

 

Zbog spomenutih čimbenika, u divljini ćeš se otežano i sporije kretati. To podrazumijeva vremenski dulji boravak na stazi, te veću potrebu za nadoknadom potrošenih kalorija odnosno energije. Stoga, sad to moraš nadoknađivati hranjivijom okrepom, ali i toplijom hidracijom.

Pilo

Hidraciju zimi ne treba podcjenjivati. Iako osjećaš manju potrebu za tekućinom, nego za vrućina, na hladnoći i snijegu znojit ćeš se i gubiti mnogo više energije nego što misliš.

Međutim, vrijeme je da izvadiš svoju termosicu ili još bolje, dvije manje, veličinom namijenjene za trail. Voda će ti se na nula stupnjeva, ako ne smrznuti, a onda toliko ohladiti da će biti nepodnošljivo i nezdravo piti ju. Zato, zaboravi plastične bidone i silikonske flaskove. Hoćeš li si u termosicu staviti čaj i/ili vodu, na tebi je. Bitno je da bočica održava temperaturu i da imaš dovoljno tekućine.

MALI TRIK – Prije no što ćeš si napraviti čaj, u vodi zakuhaj naribani ili nekoliko listića đumbira, ovisno koliku jačinu tog okusa možeš tolerirati. Đumbir je poznat po nizu blagodati, a za tebe je važan jer daje energiju cijelom tijelu, te ćeš zbog njegove ljutkastosti imati osjećaj kako ti zagrijava organizam. On pospješuje cirkulaciju i ublažava upale, jača imunitet i smanjuje razinu stresa. Ukoliko se bojiš prehlade na snijegu, đumbir je tu da se bori protiv infekcija i ublaži smetnje dišnog sustava. Također, ukoliko imaš sklonosti želučanim smetnjama, on ublažava i mučninu.

 

Jelo

Osim vode, još je jedna namirnica izrazito neugodna za želudac ukoliko se konzumira pothlađena – banana (provjereno na teži način). Dobro ju pospremi u ruksak, ili čak zamotaj u papirni ubrus ili dodatnu vrećicu. Nikako ju ne stavljaj u vanjske pretince i mrežice ruksaka. Agonija od osjećaja “kamenja u želucu“ dok se penješ uzbrdo, nije nešto što ti treba na satima dugoj, snježnoj turi.

Jasno, to ne znači da bananu na takav trening ne trebaš nositi. Dapače, ona je vrlo hranjiva, a uz nju se slobodno opskrbi s još nešto namirnica koje možda na brzim treninzima u sezoni ni ne stigneš unijeti u sebe. Kako ćeš ići sporije, neće ti biti nepraktično pojesti i neki integralni keksić, medenjak ili energetsku pločicu iz kućne radinosti. Nisu ni gelovi naodmet, a preporučamo i njih u vrijeme zimske baze, raditi kod kuće – zasitniji su, ukusniji i jeftiniji. Cijela jedna ekipa za treninge, prezimila je na njima. Kupovne radije čuvaj za utrke. Kao i uvijek, dobrodošla je i pokoja šaka suhog i orašastog voća. Ušećereni đumbir probudit će te iz mrtvih, a ni pokoja kockica sira te slanine/špeka/pancete za nadoknadu soli, nije naodmet ;).

 

DOMAĆI GEL ZA ZIMSKU BAZU

Za sezone svoj zamrzivač obvezno dobro opskrbi višnjama ili potraži već zamrznute u većim trgovačkim lancima. One su dobar borac protiv upala mišića, a njihova kiselkastost daje osvježavajuću notu gelu, koji obično može biti presladak i bljutav. Već samim tim svojstvom funkcioniraju kao dobar “podizač“ i baza za gel iz kućne radinosti.

Mjere za gel su okvirne:

Šaka-dvije VIŠANJA

Nekoliko komada do jedne šake SUHIH ŠLJIVA, MARELICA, DATULJA, SMOKAVA, BRUSNICA ILI GROŽĐICA

2-3 ploškice ĐUMBIRA, veličine kovanice od 2 ili 5 kn

1 žlica CHIA SJEMENKI i/ili 1 žličica do žlica LANA

1 vrhom puna žlica MEDA

Navrh žličice SOLI

Suho voće bitan je sastojak zbog obogaćivanja gela prirodnim šećerima. Na tebi je izbor koje ti je ukusnije ili iz nekog razloga, bolje za tebe. Grožđice i datulje, primjerice, imaju nizak glikemijski indeks odnosno polako otpuštaju svoj šećer koji dulje vrijeme održava razinu energije. Treba pripaziti da se ne pretjera s količinom i prvo isprobati ovakve namirnice, kao i sam gel, na treninzima i kod kuće jer su one bogate vlaknima. Recimo, suhe šljive imaju laksativna svojstva i ukoliko tvoj organizam osjetljivo reagira na takve stvari, budi na oprezu s njima i njihovom količinom.

Chia i lan sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama te vlaknima. Iako se smatra da chia sadrži više vlakana nego lan, osobno lan percipiram stimulativnijim za probavu, a chiju kao energy boost. Stoga, i ovdje treba obratiti pažnju na to koliko osjetljivo reagiramo na vlakna odnosno probavne stimulanse i prema tome ih dozirati u gelu. Tako da je, barem za početak, preporučljivo u gel stavljati samo jednu od dvije vrste sjemenki. Zbog energetskog i hidracijskog faktora, možda radije izaberi chiju. U tekućem mediju ona će se napuhnuti te će, zbog sposobnosti da apsorbira tekućinu, neizravno doprinijeti hidraciji. Ona se može konzumirati cijela ili mljevena, ili pak, prethodno nabubrena u tekućini. Lan je potrebno usitniti u blenderu (ne mora se u potpunosti samljeti, samo izlomiti sjemenke), kako bi se što bolje apsorbirala njegova hranjiva svojstva, umjesto da samo prođe kroz organizam.

Sve sastojke usitniti u blenderu, uz preporuku prethodnog usitnjavanja lana i sjeckanja ili ribanja đumbira. Dvije male vrećice za užinu umetnuti jednu u drugu, te u malu šalicu, rastvoriti ih i uz pomoć dvije žlice napuniti željenom dozom gela. Ovakvog se gela, ipak, može konzumirati u većoj mjeri nego industrijskog jer je koncentracija potrebnih tvari manja.

Prije konzumacije odgristi vrh vrećice u kojoj je gel, posrkati željenu količinu i spremiti natrag u duplu vrećicu radi zaštite od istjecanja.

Piše: Martina Maloča
Foto: bigstockphoto.com, osobna arhiva

Nema postova za prikaz