UKLJUČI ZDRAV RAZUM

Najgori savjeti koje ćete čuti o trčanju

Tko o čemu – trkači o trčanju. Uvijek i svugdje, trčanje nam je glavna tema. O utrkama, treninzima, tenisicama i ozljedama razgovaramo i s trkačima i s netrkačima.

Neki od njih znaju mnogo, no neki baš i nisu stručnjaci – zato vam danas donosimo popis najgorih savjeta vezanih za trčanje, koje ćete vrlo vjerojatno čuti, ali nikako ih ne smijete poslušati.

 

U utrku kreni jako

Naravno da ne! Iako se vjerojatno osjećaš odlično zbog carboloadinga i taperinga, drži se svog tempa. Vrijedi pravilo – što dulja utrka, to konzervativniji start. Puno je bolji osjećaj iskoristiti zadnje atome snage pri kraju nego ih ispucati na početku pa se jedva dovući do cilja.

 

Kupi nove tenisice za utrku

Da budeš cool… I da dobiješ žuljeve. Nove tenisice nikada ne valja nositi na utrci prvi put, a čak ni na dugim treninzima jer to lako uzrokuje nepotrebne žuljeve i rane. Treba ih nositi po kući ili šetati u njima par dana da se razgaze i prilagode stopalima.

 

Ako puno treniraš, nije važno što jedeš

Krivo. Zdrava, uravnotežena prehrana nužna je za sportske uspjehe. Previše šećera, masne i brze hrane može uzrokovati zdravstvene probleme bez obzira na količinu treninga. Mnogi krenu s trčanje da bi izgubili višak kilograma i to je dobro. No trčanjem bez promjene prehrane nećeš izgubiti mnogo, štoviše, trčanje će ti vjerojatno i povećati apetit pa bez kontrole možeš i povećati tjelesnu masu.

 

Moraš trenirati i kad boli

Umjereni zamor mišića je u redu, ali pravu bol ne smiješ ignorirati. Tijelo daje signale da je vrijeme za odmor i oporavak i treba ga slušati. Zanemarivanje boli najčešće vodi k ozbiljnijim ozljedama i duljem izbivanju s treninga, zato radije posjeti liječnika i zatraži stručne savjete.

 

Uvijek se drži plana za utrku

Odlučnost i tvrdoglavost nam nekad mogu pomoći i pogurati nas tamo gdje bismo inače zastali, no treba uvijek razmišljati razumno i u skladu s uvjetima. Ako je na dan utrke vani 35 stupnjeva Celzijusovih, držanje za prvotni plan završit će kolapsom – ciljeve treba prilagoditi uvjetima i ne biti pretjerano tvrdoglav.

 

Svaki trening odradi jako

Da, ako priželjkuješ ozljede. Inače ne – takav stil treniranja neće te ubrzati, samo ćeš navući ozljede i zamrziti trčanje. Treba raditi puno laganih treninga i dozvoljavati tijelu da se oporavlja i da ‘apsorbira’ jake treninge.

 

Ne idi u teretanu, trkačima smetaju mišići

Možda nam ogromni bicepsi i kvadricepsi nisu baš najpotrebnija stvar na svijetu, ali teretana nam jako dobro dođe. Nitko od nas ne radi vježbe kakve rade profesionalni body-builderi i nema straha da ćemo biti napuhani. Dapače, snažno tijelo nam je jedan od preduvjeta za dobar uspjeh i prevenciju ozljeda (od onih koji znaju nešto više o trčanju uvijek ćete čuti da treba raditi vježbe snage).

 

Nemoj trčati da ne uništiš koljena

Koliko smo samo puta ovo čuli! Te mudrosti koje nam govore bake i susjedi zapravo su stari mit koji je opovrgnut jako puno puta, no nekako se ipak uspio očuvati. Ne brini, tvoji zglobovi su zdraviji od svih onih koji sjede po cijele dane. Ako želiš još veću sigurnost, saznaj svoj tip stopala i po tome biraj tenisice.

Ovakve i slične sveznalice isključi i samo trči dalje!

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Nema postova za prikaz