IGRE UMA I IZDRŽLJIVOSTI

PH na 100 km Polojske ultre – Dejan Radanac: Unatoč smetnjama, postavio sam novi rekord zbog iskustva i jake glave

U Slavonskom Brodu protekle su se subote trkači i trkačice nakružili i po 20 puta. Naime, trčali su Polojsku ultru na certificiranoj stazi od 5000 metara, a u utrkama od 50 i 100 kilometara te u štafetama iste duljine. Ujedno, to je bilo i prvenstvo Hrvatske na 100 kilometara, pri čemu je Dejan Radanac postavio novi državni rekord od 7:14 sati.

 

Uz to, ovo je sad drugi rezultat u svijetu na 100 kilometara u muškoj konkurenciji.

 

Hrvati i Hrvatice s najboljim rezultatima u svijetu

Veronika Jurišić (AK Sljeme) s vremenom 7:54 sati u cilj utrčava prva među ženama, a Antonija Orlić (AK Sljeme, 8:06) druga u poretku PH-a. Time postižu prva dva ženska rezultata u svijetu. Među 11 žena u utrci dugoj 100 kilometara te devet njih na PH-u, treću poziciju zauzima Dubravka Mesec (AK Maksimir, 8:27).

Iza Radanca (AK Sljeme), u muškom poretku u cilj dolazi Damir Mesec (AK Maksimir) s vremenom 7:46 sati. Treće mjesto od 17 njih na PH-u te 25 na samom natjecanju, zauzima Josip Stipčević (AK Sljeme, 8:03).

– Zadovoljan sam činjenicom da sam postavio novi rekord na 100 kilometara, jer ipak se radi o državnom prvenstvu. Pomaknuo sam osobni rekord za devet minuta, te apsolutni državni koji je dosad držala Nikolina Šustić Stanković (7:20) za šest minuta. Ipak, s obzirom na moje treninge planirao sam nešto bolji rezultat – riječi su Dejana Radanca.

Međutim, kad je u pitanju utrka na 100 kilometara, događaju se neplanirane stvari i kako kaže Dejan, nikad se ne može znati što će te zateći na toj dužini.

– U početku utrke malo sam se i nahladio jer sam se pretanko obukao. Onda su me počeli loviti grčevi u nogama poslije 40. kilometra. Pa sam četiri puta jurio na WC. Ali, bio sam “skuliran“ i može se reći da sam utrku izvukao na glavu i iskustvo. U nekim normalnim uvjetima, na temelju treninga, trebalo je to biti bolje – priča iskusni ultramaratonac.

Osobni, ali i hrvatski prošli rekord Dejan je postigao lani na utrci “100km del Passatore“ u vremenu 7:23 sati. Kako kaže, staze Polojske ultre i Passatorea neusporedive su.

– Svaka je staza specifična sama po sebi, a za početak drugačiji su vremenski uvjeti. Kao što sam već rekao, dužina od 100 kilometara ključan je faktor jer za to se vrijeme, na toj kilometraži svašta može dogoditi. Što se tiče utrke u Slavonskom Brodu, organizacija je super i staza je super. Većinom je ravna, uz jedan mali hupser koji bude malo nezgodan kad ga prelaziš 20 puta – stručni je sud novog starog hrvatskog rekordera.

 

“Imamo stazu za svjetsko prvenstvo“

Na utrci od 50 kilometara u konkurenciji 30 muškaraca slavio je Davor Blažević (AK Sla Ante Perić Đakovo, 3:24). Na drugu stepenicu postolja staje Marko Bićanić (Mazator, 3:34), a na treću Nikola Gregurek (AK Sljeme, 3:38).

Na duljini od 50 kilometara, u individualnoj utrci nadmetalo se šest žena, a pobijedila je Marina Melon (Olimpik Umag, 4:31:50). S nepunom minutom razmaka, slijedi ju Višnja Čonkaš (Ak Varaždin, 4:32:31). Treća žena u cilju bila je Sendi Štrbac (AK NoGA, 4:47).

Uime organizatora Ultramaraton kluba Mazator, predsjednik Tomislav Marinović nije skrivao zadovoljstvo kako postignutim rezultatima sudionika, tako i rezultatima toga u što je Polojska ultra izrasla. Četvrto ukupno, odnosno treće službeno izdanje utrke ove je godine okupilo 150 trkačica i trkača u svim disciplinama. Već je dobro poznata i na međunarodnoj trkačkoj sceni, a ove godine na popisu stranih gostiju pridružila se i Austrija. Uz to, može se pohvaliti time da je bila domaćin državnog prvenstva na 100 kilometara.

– Utrka je u dosadašnjim formatima imala otprilike isti kilometarski okvir, ali je imala i onaj vremenski od šest odnosno 12 sati. Lani je prvi put održana noćna Polojska ultra, kako se održavala u svibnju, a isto na 50 i 100 kilometara. Od ove smo godine članovi Hrvatskog atletskog saveza te smo odlučili prijaviti državno prvenstvo na 100 kilometara. Oduvijek govorimo da je to vrlo brza staza, što je potvrdio i sam Dejan Radanac rušenjem rekorda za gotovo 10 minuta. Povratne informacije od elitnih trkača uistinu su vrlo dobre. Neki od njih izjavili su da je ovo idealna staza za Svjetsko prvenstvo, a mi vjerujemo da jednoga dana to možemo i ostvariti – ponosan je predsjednik i glavni trener kluba.

Također, za svibanj je najavio još jednu atraktivnu utrku u režiji Mazatora – utrku na šest, 12 i 24 sata oko atletskog stadiona, odnosno na stazi od 400 metara. To će biti prva utrka tog formata u Hrvatskoj.

 

Samo dvije odvažne sestre u dvočlanoj štafeti na 100 km

U dvočlanoj štafeti na 100 kilometara nastupio je samo jedan tim, i to ženski – JaVe. Sestre Vesna Janković (5:02) i Jasna Plemeniti (5:14) istrčale su svoju štafetu za 10:16 sati.

Također, u štafeti na 100 kilometara nastupilo je i osam četveročlanih ekipa, a poredak je sljedeći:

 

  1. Manijaci – 7:22 sati

Perica Brainović (1:55)

Slaven Dugalić toffolini (1:46)

Tomislav Škegro (1:54)

Mladen Martinović (1:47)

 

  1. Gelender – 8:02 sati

Maja Pirija (2:08)

Ana Tukić Grgurić (2:05)

Tomislav Pejić (1:52)

Dragan Janković (1:55)

 

  1. Gazelice – 8:31

Ankica Pavlović (2:01)

Kristina Princip (2:02)

Ivana Grško Šimić (2:04)

Jelena Šakić (2:22)

Dvočlanih je ekipa na 50 kilometara bilo 15, a najbolje među njima bile su:

 

  1. M&M Bolesnici – 3:20

Milorad Vojvodić (1:34)

Hrvoje Pongrac (1:45)

 

  1. ŠIMINI ANĐELI – 3:38

Vedran Dulj (1:56)

Antonio Arbanas (1:42)

 

  1. Murati – 3:53

Ivan Murat (1:40)

Ana Murat (2:12)

 

REZULTATI

 

 

Piše: Martina Maloča
Foto: Ultramaraton klub Mazator

Nema postova za prikaz