ZAKISELIŠELITISE NOGE

Prednosti i nedostatci vodonepropusnih tenisica

S dolaskom jeseni stižu nam kiše, uskoro će i zima – a svi znamo da je pravi pothvat odraditi bazu u takvim uvjetima – stoga mnogi kreću u potragu za trkačkim tenisicama koje ne propuštaju vodu.

 

Suho, al ono baš suho

 

Tehnologije koje štite od promakanja znamo pod imenima Gore-Tex, eVent, PlasmaGuard, OutDry i tako dalje. Uglavnom su sastavni dio trail tenisica, a neki proizvođači ih komponiraju i u cestovne modele. Riječ je uglavnom o vodonepropusnoj membrani koja se ugrađuje u gornjište tenisice. Neki trkači uskaču u njih s prvim kišnim razdobljima, a neki ih ne nose ni po najvećem snijegu. Saznajmo zašto…

 

 

Prednosti

 

Najprije, naravno, zaštita od promakanja – dobar je osjećaj kad nagaziš u lokvu, a noge ostanu suhe. Osim od vode, ta membrana dobro odbija i finu prašinu, tako da se tijekom trčanja po nekim prašnjavim putevima ona ne uvlači u tenisice i čarape.

Super je i to što zbog tog dodatnog sloja tijekom zimskih mjeseci stopalima bude toplije. I ono najvažnije – nemaš izgovor da ne ideš trčati zato što pada kiša ili snijeg.

 

Nedostatci

 

Problem nastaje kada voda dospije u tenisicu – ako ugazite u duboku lokvu ili, na primjer, prelazite potok, voda će ući u tenisicu uz nogu, kroz otvor za obuvanje. Ako pada kiša, niz noge će se cijediti voda i opet zamočiti čarape te uči u tenisice.

Kada voda jednom uđe u vodonepropusnu tenisicu ona zbog membrane ne može iscuriti van i tenisica se generalno teže suši. Nadalje, takve tenisice su u pravilu nešto teže i skuplje od običnih tenisica.

Ako vani nije baš jako hladno, nekim trkačima zna biti vruće i stopala im se znoje u vodonepropusnim tenisicama.

Postoji i neko srednje rješenje, tenisice koje su vodoodbojne. One imaju posebni sloj na gornjištu, ali nisu vodonepropusne. Djelomično će zaustaviti vlagu da prodre u unutrašnjost tenisice, ali kod jake kiše i trčanja po mokroj travi noge će biti mokre.

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

Što misliš o temi?