DOĐITE I NAVIJAJTE

Raspored događanja Svjetskog prvenstva u Svetom Martinu

Još je nekoliko dana preostalo do Svjetskog prvenstva u trčanju na 100 kilometara. Oko 300 najboljih svjetskih ultramaratonaca iz 42 zemlje svijeta odmjeriti će snage u Svetom Martinu na Muri, u subotu 8.9.2018. s početkom u 07:00. Uz članove reprezentacija nastupiti će još 100 natjecatelja u OPEN i veteranskoj kategoriji . Rezultati će se bodovati i za Svjetsko veteransko prvenstvo.

 

 

Prve reprezentacije u LifeClass Terme Sveti Martin stižu već u utorak, reprezentacije iz dalekih zemalja kojima je potrebna prilagodba s obzirom na vremenske zone.

Program počinje već u četvrtak, 6. rujna , u 18:00 sati kada će se u Hotelu „Golfer“ održati panel na temu :  „Ultratrčanje: Sport koji prelazi granice fizičkog i mentalnog“.

Voditelj panela u obliku talk showa će biti aktualni dopredsjednik Svjetske asocijacije ultratrkača, Nadeem Khan, a panelisti jedni od najboljih svjetskih ultramaratonaca: Južnoafrikanac  Bongmusa Mthembu, Australac Brendan Davies, Šveđanka Frida Sodemark, Amerikanka Emily Torrence i naša Veronika Jurišić.

Panel će se održati na engleskom jeziku, ulaz je slobodan, a možete se prijaviti na ovom linku iz razloga organizacije veličine dvorane.

 

Kada što počinje?

 

U petak 7. rujna  je otvorenje Svjetskog prvenstva s početkom u 17:00, ispred Hotela Golfer. Mimohod zemalja sudionica pod zastavama i otvaranje prvenstva.

Na dan utrke, u subotu 8. rujna, promet će biti moguć od smjera Železne Gore do puba „Potkova“, a od smjera Svetog Martina na Muri do skretanja sa glavne ceste u Brezovcu za Toplice Sveti Martin. Ostatak staze se može proći pješice. Na tom odsjeku je staza duga oko 3.5 kilometara.  Staza utrke je zatvorena za promet od 06:00 do 21:00.

Start utrke je u 7:00 ispred hotela Golfer.

Prvi natjecatelji  u cilju se očekuju za oko 6 sati i 30 minuta, dakle oko 13:30, a prve natjecateljice za 7 sati i 30 minuta, oko 14:30. Završna ceremonija dodjele medalja je u 21:00 kod puba „Potkova“ u sklopu kompleksa Life Class Termi Sveti Martin.

 

Društvo koje će trčati ovo Svjetsko prvenstvo je zaista impresivno

 

Mušku utrku će predvoditi aktualni svjetski rekorder, Japanac Nae Kazami, koji je u lipnju ove godine srušio 20 godina stari svjetski rekord na 100 km. Trčao je 6:09:14 (prosjek oko 3:40/km). Kazamiju se pridružuje cijeli tim sa vremenima blizu njegovog te su i kandidati za ekipnu pobjedu (računaju se vremena prva 3 iz ekipe). Zanimljivost je da je 5. na toj izbornoj utrci bio Yoshiki Kawauchi, mlađi brat pobjednika ovogodišnje bostonskog maratona , neprikosnovenog, Yukija Kawauchija.

Cijela priča se održavala na Lake Saroma 100 km utrci, o kojoj  ste mogli čitati iz pera čuvenog Harukija Murakamija, poznatog pisca i trkača u knjizi „ Što govorim kada govorim o trčanju“.

 Njihove kolegice su isto u vrhu individualnih rezultata, ali svoje osobne ambicije kulturološki podvrgavaju ekipnom uspjehu te su tako i na zadnjem Svjetskom prvenstvom osvojile zlato jer su došle u cilj gotovo simultano, iako pojedinačno nisu osvojile medalju.

S juga zemaljske kugle u Sveti Martin na Muri se sjurio gospodin Bongmusa Mthembu, ovogodišnji pobjednik Comrades Marathona u Južnoafričkoj Republici. Comrades Maraton je zapravo ultramaraton od 90 kilometara na kojem svake godine nastupi oko 20.000 trkača. Trči se od Durbana do Pietermaritzburga ili u obrnutom smjeru, a mijenja se svake godine. Start od Durbana je tzv. „up“, jer staza ide blago uzbrdo, a iz Pietermaritzburga je „down“ jer ide blago nizbrdo. Gospodin Mthembu je išao ove godine  tempom 3:38/km. Isto je učinio i 2014. i 2017. kada je pobijedio.  Prvi Comrades se održao 1921. Godine.

Amerikanke dolaze sa ozbiljnom ekipom. Recimo Devon Yanko (nema veze s Jankom) je bila treća na Western States utrci 2016., pobjednica Leadville 100 milja utrke.  Inače ima 2:38 maraton na američkim olimpijskim kvalifikacijama. Vlasnica pekare.  Meghan Laws, 57 godišnjakinja koja se nedavno udala , a bila je poznatija kao Meghan Abrogast, višestruko u Top 10 Western States (2006-2017) , redovita medaljašica Svjetskih prvenstava na 100 km u ekipnom poretku. 

Tu su i Gina Slaby  i Katalin Nagy. Gina Slaby je poručnica američke mornarice koja drži svjetski rekord trčanju na 100 milja na stazi. Katalin Nagy je naša susjeda Mađarica koja je igrom životnih okolnosti postala američka državljanka, a postala je svjetska prvakinja na 24 sata u Torinu 2015.

Ima tu još svakavih imena iz svijeta ultramaratona , relativno nepoznata Čehinja Radka Churanova , ima jedan od boljih rezultata sezone , 7:22.

Kajsa Berg, srebrna šveđanka sasa Svjetskog prvenstva  u Nizozemskoj. Tada ispred naše Marije Vrajić koja je bila tada brončana.

I tako dolazimo do ekipe koja je i pokrenula lavinu koja će kulminirati ultramaratonskim svjetskim prvenstvom u subotu. O našim curama sve je napisano. Medaljašice sa prijašnjih svjetskih prvenstava. Pobjeđivale su ekipno skoro sve reprezentacije koje dolaze, red je da padne i Japan.

Invidualno i timski, nećemo im stvarati pritisak, prognozama, ali su se skupile u najjačem sastavu ikad. Prvi puta imamo i veću skupinu muških natjecatelja. Sretno im svima bilo!

Dođite i budite dio ovog ultramaratonskog spektakla na hrvatskom tlu!

 

 

 

- Marketing -

Nema postova za prikaz