GORE TEX A DOLJE?

[TEST] ASICS GT-1000 7 GTX – prvi izbor za mokre podloge

“Trebaju mi tenisice za nadolazeće jesenske i zimske dane… Stabilnije neke, i kvalitetne, da mogu s njima po cesti, al’ malo i u šumu, i još bi bilo super kad ne bi propuštale vodu!” Evo ih – ASICS GT-1000 7 G-TX je upravo to, a mi smo ih malo testirali i donosimo vam recenziju.

 

 

Ovaj model inače spada u kategoriju tenisica za trkače s pronacijom, no dobro služi i trkačima normalnoga gaza koji traže stabilniju tenisicu. I ja spadam među njih, i odmah su mi po prvom obuvanju bile udobne i stabilne tijekom trčkaranja šumskim putevima.

 

Svestranost

Iako ih ASICS svrstava među cestovne modele, u ovim se tenisicama bez problema može ići i na trail staze. Potplat s malo izraženijim ripnama strateški postavljenim korištenjem 360° sustava, čvrstoća koja na području oko rista dobro stabilizira stopalo te Gore-Tex nepropusni sloj čine GT-1000 7 odličnim izborom za šumske puteve. Na testiranju sam nekoliko puta protrčala kroz plitak potok i voda doista nije ušla u tenisicu, a i guma na potplatu omogućila je da se ne poskliznem tijekom stajanja na mokro kamenje.

Isto tako, ovaj je model super za one koji traže tenisice u kojima će trčati kad pada kiša i kad napada snijeg. Odlične su i za trčanje po noći jer imaju reflektivne trakice postavljene po gornjištu koje će vozačima ukazati da je trkač na cesti. I ja sam ih nosila tijekom kišnih dana i doista su se pokazale pouzdanima.

 

Udobnost

Kao i svi bolji ASICS-ovi modeli, GT-1000 7 ima poznate gel jastučiće u svojoj unutrašnjosti, što ih čini udobnima i savršenima za duge pruge. Osim gel jastučića, središnji dio tenisice čini FlyteFoam Lyte pjenasti sloj napravljen pomoću čvrstih, ali fleksibilnih celuloznih vlakana. Taj sloj tenisici daje dugotrajnost i svojstvo povrata energije nakon udarca o podlogu.

 

 

I doista, tenisice su se tijekom testiranja dobro i brzo prilagođavale svakom koraku na različitim vrstama podloga. Unutrašnjost je udobna, no za najbolji osjećaj preporučila bih pola broja veće nego inače. Isti broj ovog modela i nekih drugih ASICS modela pružaju različit osjećaj na nozi – ove se doimaju nešto manje (vjerojatno radi vodonepropusnih slojeva) pa da ne bi došlo do neželjenog stiskanja i žuljanja.

Muški model

 

Što se tiče širine u predjelu prstiju – moje stopalo nije ni pretjerano usko ni pretjerano široko i širina tenisice mi je pasala nakon prilagođavanja vezica. Onima koji imaju nešto šire stopalo valja posvetiti malo više pažnje pri odabiru veličine da bi im ovaj model dobro pristajao. Kad smo već kod vezica – dobre su i običan čvor se ne odvezuje ni kad je suh ni kad je mokar.

Udobnosti svakako pridonosi Ortholite anatomski uložak koji se prilagođava stopalu i tako vaše tenisice čini jedinstveno oblikovanim po vašim karakteristikama. Dodatno, s obzirom na sva trail svojstva koja sadrži ovaj model – masa mu je relativno niska (232 g ženske).

Ženski model

 

 

Osobni dojam

 Dosadašnje iskustvo s gotovo svim ASICS modelima bilo mi je takvo da najprije moram vezice malo raširiti i namjestiti kako bi mi širina bolje odgovarala. Isto je bilo i s GT-1000 7 GTX. Nakon toga je tenisica postala udobna, tijekom hodanja i trčanja nisu se stvorili žuljevi ni bilo kakve druge iritacije. Naravno, sa svakim novim nošenjem osjećaj je postajao sve bolji – odnosno neprimjetniji. 🙂

Odmah se osjeti čvrstoća, stabilnost i kontrola pokreta u ovim tenisicama. Stopalo je dobro obuhvaćeno i tijekom trčanja se osjeti usmjeravanje koraka pravilno prema naprijed, od prstiju prema peti.

Prvih par puta tenisice su imale neki čudan šuškavi zvuk – to sam pripisala novom Gore-Tex sloju. Guma na potplatu nije jako tvrda pa se ne čuju udarci tijekom trčanja po asfaltu kao što to inače zna biti slučaj kod tenisica s izraženijim ripnama.

Sve u svemu, zadovoljna sam i jedva čekam odlutati u njima na neki dugačak šumoviti trail. 🙂

ASICS GT-1000 7 GT-X možete kupiti u Intersportu – više informacija.

 

 

Testirala: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz