LAKOĆA NA PEDALI

[TEST] Wattsocks biciklističke čarape – veselim bojama osvajaju na prvu, a onda i funkcionalnošću

S početkom bavljenja biciklizmom, kao i sa svakim sportom, od starta se sve svodi na tenisice i osnovni rekvizit – bicikl. Mislila sam kako su bicke sa spužvom i ostala oprema čista šminka i obijest, dok s vremenom nisam shvatila da sve ima svoje zašto i zato, pa tako čak i namjenske čarape. Posebice, dok nisam isprobala Wattsocks čarape..

 

Mnogi za vožnju, još uvijek pribjegavaju nošenju običnih čarapa, misleći kako sjedeći na biciklu aktivno ne koriste stopala, pa su čarape sporedan čimbenik u koji nije potrebno ulagati. Međutim, i u biciklističkoj obući odvija se trenje koje u klasičnoj čarapi gruboga tankog tkanja može biti vrlo neugodno i iritabilno. Osim što će ti se čarape tako brže istrošiti i izlizati, može doći do toga da ti se usuču tijekom vožnje ili peta čarape (posebice kraće) sklizne do polovice stopala, ako nisu anatomski pripijene uz nogu.

Isto tako, guranje noge u nenamjensku čarapu s prejakom pasicom, može izazvati niz neugodnosti poput zaustavljanja cirkulacije i utrnuća nogu. Svakome, od nas biciklista barem se nekoliko puta dogodilo da nam utrnu stopala. Za to može biti zaslužno više čimbenika – od nepravilnog položaja na biciklu odnosno nepravilnog položaja sjedala i drugih dijelova; preko neprimjerene veličine rame, kao i lošeg položaja blokeja, a time i nepravilno raspoređene snage pritiska na pedalu koja dovodi do upale ili uklještenja živca u stopalu; pa do neudobne i prejako zategnute obuće koja zaustavlja cirkulaciju. U tu skupinu možemo uvrstiti i čarapu.

Wattsocks čarape precizno obuhvaćaju stopalo i pružaju optimalan kompresijski učinak. Imajući u vidu ergonomiju, nema straha da će ijedan dio stopala patiti od prejakog gripa, kao ni izgubiti svoju poziciju zahvaljujući dvostruko podstavljenoj, ali prozračnoj pasici. Također, svaka čarapa iz para anatomski je prilagođena svojem stopalu – lijeva i desna.

Iako, u svakidašnjim situacijama još uvijek najpoželjniji materijal zbog svojih prirodnih svojstava, pamuk nije najsretnije rješenje za “sportsku arenu“. Koliko on diše, toliko i zadržava vlagu odnosno znoj – što po pitanju mirisa, što do te mjere da ga nakon sportske aktivnosti možete žmikati. Stoga ga danas u vidu sportske opreme, na velika vrata zamjenjuju napredni sintetički materijali, a u tome svakako Wattsocks čarapu moramo izdvojiti kao pionira sa svojim izuzetno izdržljivim, gustim, a mekim tkanjem s jednim od najnižih koeficijenata trenja u svijetu – Nanoglide.

Moramo imati na umu da konstantno pedaliranje desecima, pa i stotinama kilometara za stopala zarobljena u krutim biciklističkim cipelama, predstavlja izraziti stres. Kad u tim uvjetima stopala zakuhaju i aktivira se 60-ak tisuća znojnih žlijezda, ne znamo je li gore podnijeti osjećaj natopljenosti u obući tijekom sati i sati vožnje, ili neugodan miris s kojim se moramo boriti – nakon što smo sad njime zagadili i unutrašnjost obuće, a više ne možemo ni isprati iz čarapa uzastopnim pranjem. U razvoj gljivica zbog legla bakterija koje su se sada tu ugnijezdile ne moramo ni ulaziti.

Posebna antibakterijska vlakna inkorporirana sa sintetičkim tkanjem te posebna mrežasta tkanina koja regulira temperaturu za nas može zvučati kao nešto potpuno apstraktno, do onog trenutka kad u ovakvim čarapama ne provedemo pola dana biciklirajući. Tek nakon toga, a u usporedbi sa čarapama za svakodnevno nošenje, shvaćamo pravo značenje – sprječavanja razvoja mirisa, osjećaja prozračnosti i svježine, odnosno smanjenog osjećaja vlage.

Wattsocks čarape testirane su u dugotrajnim ekstremnim uvjetima – od visokih do niskih temperatura i jakih kiša; te su se dokazale kao brzosušeći sportski odjevni predmet koji se jednako bori protiv topline i UV zraka, kao i vlage i kiše. Wattsocks čarape izrazito su ugodne za kožu, ali i funkcionalne po pitanju održavanja osjećaja suhoće.

Za kraj, ali ne najmanje važno, moramo prokomentirati i ono vidljivo oku. Wattsocks čarape dolaze u tri dužine i cijeloj paleti neonskih boja. Mi smo isprobali plavu u kratkoj classic dužini i ružičastu iz kolekcije crew, odnosno srednje dužine. S tim da postoji još i long ili dugački model čarapa. Osim toga, kao da i u ovim bojama čarape nisu dovoljno vesele, dodatni luckasti touch čarapama daju istaknute pete i prsti u drukčijim bojama ili bar drugoj nijansi. Ovakvim ćeš originalnim dizajnom definitivno upotpuniti svoj biciklistički outfit, izraziti svoju vrckastu stranu, a i “muku po pedaliranju“ odradit ćeš s puno više entuzijazma. Međutim, tu dolazi još jedna funkcionalna stavka do izražaja – nedvojbeno ćeš “upasti u oko“ svakom vozaču i lovcu usput, te tako ukloniti svaku prijetnju sa sebe kao potencijalnog čunja ili lovine 😉 .

 

Promo/Martina Maloča

Nema postova za prikaz