TRČANJE I SUNČANE NAOČALE – na što pripaziti kod izbora

Trkači prije svakog treninga pripremaju svoju klasičnu opremu: odjeću, tenisice i vodu. Neki misle i na gelove, ruksake te na glazbu u kojoj će uživati za vrijeme treninga, no većina trkača zaboravlja jedan vrlo važan dio opreme: sunčane naočale.

 

Kao trkači, mislimo na zaštitu kože raznim kremama za sunčanje i pokrivalima za glavu, no ne treba zaboraviti na oči.

 

Osjetljive oči i sunčane naočale

Osnovna funkcija sunčanih naočala je zaštita naših očiju od UV zračenja. Oči su najosjetljivije na izlaganje UV zrakama od 8 do 10 sati ujutro te od 14 do 16 sati poslijepodne, baš u vrijeme kada se mnogi trkači nalaze na svojim trkačkim stazama.

Sunčane naočale štite oči i od neugodnih odsjaja te od iznenadnih bljeskova. Stručnjaci izvještavaju da pijesak i asfalt mogu reflektirati i do 25% UV zraka (snijeg i do 85% UV zraka te su stoga naočale bitne i zimi) . Također, sunčane naočale nam služe i kao zaštita protiv vjetra, insekata, trunja, prašine i sl.

Naočale za trčanje bi trebale imati zakrivljene leće koje blokiraju zrake i ostalo što bi nam moglo upasti u oči dok trčimo. Najvažnije je da imaju oznaku UVA i UVB zaštite jer tako štite različite dijelove oka. UVA zračenje može doprijeti do mrežnice oka, a UVB zračenje može oštetiti rožnicu. Ako sunca nema, to ne znači da nam sunčane naočale i pokrivala za glavu nisu potrebni. Kiša npr. reflektira i do 100% UV zraka s tla pa je važno zaštititi oči u svim vremenskim uvjetima.

Leće i njihove karakteristike

U današnje vrijeme sve se manje upotrebljavaju prava stakla za sunčane naočale. Većinom se koristi plastika jer je izdržljivija, otpornija i lakša za nošenje. Leće dolaze u više boja, a svaka boja ima svoje karakteristike.

Narančaste i žute leće pojačavaju kontrast, poglavito u maglovitim i oblačnim vremenskim uvjetima. Također, filtriraju plavkastu svjetlost i time omogućuju održavanje oštrijeg fokusa na cestu ili na trail stazu.

Crvene i ružičaste leće pojačavaju kontrast kada je sunčano i kada je djelomično oblačno, no te leće treba koristiti s oprezom jer uzrokuju nejednakosti u bojama.

Smeđe leće blokiraju plavu svjetlost, povećavaju oštrinu vida i kontrast. Osobito su korisne kod trail trčanja ili kod uvjeta koji obuhvaćaju mnogo plavog neba. Za trčanje se ne preporučuju zelene i sive leće jer ne pojačavaju kontrast što znači da nećete vidjeti određene oznake, staze, rute ili sl., a isto tako, smanjuju svjetlinu.

 

Kupnja

Danas na tržištu postoji vrlo veliki izbor sportskih sunčanih naočala. Izbjegavajte naočale sumnjive kvalitete jer si tako nanosite više štete nego koristi. Naočale trebaju čuvati zdravlje očiju, a ne kvariti ih.

Sunčane naočale trebamo kupovati od proizvođača koji poštuju industrijske standarde jer je važno da su izrađene od kvalitetnih materijala.

Na vrhu ljestvice ove godine nalaze se, primjerice, Oakley Radar Path, Tifosi Jet Wrap ili Smith Pivlock V90. Prije kupovine sunčanih naočala, savjetujte se sa stručnjakom, optičarem ili oftalmologom. Uz sunčane naočale vaše trčanje više neće biti isto; ljeti sigurno.

Trčimo pametno! 🙂

Kako odabrati sportske sunčane naočale?


Autor: 3sporta/Valentina Đureković

Nema postova za prikaz