ZALIJ GA ZNOJEM

Trčanjem zaliječi slomljeno srce

Izgubili ste voljenu osobu, prekinuli s partnerom ili izgubili posao – žaljenje je neizbježno. I boli. Istraživanjem provedenim na Rutgers University 2010. godine dokazano je da odbijanje aktivira ista područja u mozgu kao fizička bol.

 

Sladoled i čokolade možda mogu popraviti raspoloženje, ali to nije dugotrajno rješenje. Fizička aktivnost puno je bolji način – ne samo da potiče mozak na borbu protiv boli, nego i smanjuje stres, poboljšava cirkulaciju i popravlja raspoloženje.

Većina razloga koje trčanje čini odličnim rješenjem leži u endorfinu – enzimu koji utječe na smanjenje depresije, omogućuje otpuštanje boli i uzrokuje “runner’s high” – a luči se tijekom trčanja. Uz bok endorfinu stoje još i dopamin te GABA enzimi koji se također luče prilikom kretanja, a dokazano smanjuju anksioznost i strah.

Nadalje, tjelovježba dobro utječe i na samopouzdanje. Uspjeh u ostvarenju zacrtanog cilja – bio to jedan krug po kvartu ili maraton – pomaže vam da se osjećate odlično. Dodatno veselje pruža trkački prijatelj ili grupa, koja je idealan način za povezivanje s novim osobama sličnih interesa.

Maratonka Robin Arzon iz New Yorka prijavila se za svoj prvi maraton 2010. kako bi se oporavila od prekida. – Trčanje mi je jedan od najboljih poteza u životu – kaže, jer je sada zaručena za čovjeka kojega je upoznala na treningu i koji ju je zaprosio nakon što su 2016. zajedno završili Philadelphia Marathon.

Isto tako, trčanje pomaže rješavanju problema sa spavanjem, a popravlja i način na koji mislite. Nedavna studija s Arizona University provedena na cross-country trkačima u dobi od 18 do 25 godina otkrila je da trčanje pojačava veze u mozgu, poboljšava obrasce mišljenja i načine donošenja odluka, a to je upravo ono što je kritično nakon gubitka ili prekida. Poboljšanje se krije u tome što tijekom trčanja morate promatrati okolinu, promet, paziti na korake i pokrete pa tako odmičete koncentraciju s loših događaja.

Iako je trčanje vjerojatno zadnje što vam je na pameti kada ste loše volje, to je upravo ono što vam treba. Stoga duboko udahnite, obujte tenisice i izađite van – to će učiniti čuda za vas i vaše srce!

Autor: Martina Đođo / 3sporta.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz