ZAJEDNO JE UVIJEK LJEPŠE

Trkački partner – kakav mi treba i zašto

Rano jutro pola šest. Tek shvaćam da se budim i zašto je mobitel odsvirao poznatu melodiju. Na pola šest je namješten jer tada je jedino vrijeme u danu kada mogu na trčanje. A vani je vruće. Ili je hladno. Ili pada kiša. Ne ide mi se. Ali, netko me čeka, moram ustati i krenuti.

 

Ovako nekako izgleda tok svijesti u tom poluomamljenom stanju prije potpunog buđenja kada imate nekog s kim trčite – trkačkog partnera.

 

Vrijedan pomoćnik

Mogli bismo reći da je trening partner najvrjednija pomoć koju možeš imati. Ovo vrijedi osobito ako imaš problema s poštivanjem rasporeda. Ako te čeka partner(ica) lakše ćeš krenuti, odraditi trening prema rasporedu i dati sve od sebe. Evo kako izabrati i biti odličan trkački partner.

 

Imaj ih nekoliko

Imati samo jednog, odličnog partnera za trening je izvrsno – dok se ne ozlijedi, ode na godišnji, razboli i slično. Zato je dobro imati ih više ili se pridružiti klubu/grupi gdje je mogućnost za dogovor veća. U takvom društvu lakše ćeš pronaći i onog tko ti odgovara za specifičan trening, tko se priprema prema sličnom programu ili za istu utrku.

Možda ćeš pronaći nekog tko puno priča pa ti to odgovara za spore treninge ili nekog tko je izvrstan samo za intervale, tko šuti i odradi. Upoznati više istomišljenika je uvijek bolje nego imati samo jednog.

Pronađi si bržeg

Za napredak je bolje imati trkačkog partnera koji je brži. Naravno, bit će treninga u kojima svi mogu držati tempo, ali za specifične treninge brzine, mini utrke s nekim tko je brži, potaknut će natjecateljski duh i prisiliti te na bolje odrađivanje treninga. Čak i ako je partner puno brži dobro je imati nekog koga možeš loviti i uloviti, ako ne prije, onda na zajedničkoj kavi nakon treninga.

Od bržih se može i puno naučiti, osobito – kako su postali brži.

 

Uskladite toplomjere

Naravno da će biti teško uskladiti treninge ako se pripremaš za maraton, a tvoj partner za 5 km. Ili ako trčiš tempom 6 min/km, a partner 4 min/km. No, brzina i vrsta treninga nisu presudni za kvalitetno trkačko partnerstvo.

Možda i najvažniji aspekti dobrog trkačkog partnerstva su – usklađeni temperament i osobnost. To ne znači da oboje morate biti sličnih temperamenata, dapače, mnogim smirenim osobama baš treba netko pričljiv i vrckast (i obrnuto), ali neke stvari moraju biti usklađene. Možda najvažnije od svega – pronađi nekog tko je pozitivan, tko ne kritizira druge, ne proklinje loše vrijeme, ne traži izgovore. Nekog tko je tu, došao odraditi zajednički trening i uživati u druženju.

 

Budite na istoj razini

Jedan od najčešćih razloga za raspad trkačkog partnerstva je – osjećaj podređenosti. Ovo se osobito odnosi na slučajeve kada je jedan od partnera brži/bolji, a drugi sporiji. No, ne mora to biti pravilo – postoje dominantni, pompozni ljudi koji će svaki svoj uspjeh pokušati staviti iznad tvog, čak i kada su lošiji.

Napravljena su istraživanja u kojima se pokušalo utvrditi kako podrška od partnera može utjecati na izvedbu. Zaključak je bio iznenađujuć – oni koji su od partnera boljeg od sebe dobili verbalnu podršku (“Možeš ti to”) bili su lošiju u izvedbi od onih koji nisu dobili takvu podršku. Zašto? Odgovor se vjerojatno krije u “stavljanju stvari na svoje mjesto”, gdje testirani sportaš postaje svjestan da je slabiji u partnerskom odnosu i na taj način gubi motivaciju i samopouzdanje.

 

Što je najvažnije?

  • PREDANOST – doći na vrijeme, držati se dogovora
  • DUGOTRAJNOST – treba vremena, ali najbolji su partneri oni s kojima trčiš “cijeli život”
  • MOTIVIRANOST – međusobno motiviranje i podrška
  • CILJEVI – zajednički ciljevi razvijaju izvrsno partnerstvo

Budi onakav trkački partner kakav želiš da drugi budu prema tebi!

Koji su tipovi “čudnih” trening parnera?

Autor: 3sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz