JOŠ JEDAN ČLANAK O…

Kako vratiti dobru kondiciju nakon zime

Internet portali prepuni su “najkorisnijih” savjeta za gubitak kilograma, dijete 1, dijete 2, čarobnih pilula za mršavljenje… OK, i ovo je internet portal, imamo i mi pokoji “korisniji” savjet.

 

Ne, ovdje nećete naučiti milijunti način pripreme mesa ili salate koji nose negativne kalorije. Samo ukratko podsjećamo na osnove osnova discipline tijela i duha koje su često preskočene u svim razvikanim programima prehrane, a i same po sebi su često dovoljne da se tijelo dovede u red.

Kraći dani, niske temperature, loša razrada plana treninga i malo blagdanskog ozračja u tren oka pretvaraju discipliniranog sportaša u razmaženo derište nasred trgovine slatkišima. Isprva se previše ne zabrinjavamo time, ali enorman unos kalorija i toksina i proporcionalno smanjeno kretanje ubrzo pokažu svoje pravo lice. I to u vidu nakupljenih kilograma, bolesti ili pak u vidu ozljede (kad sumanuto krenemo u trening istim intenzitetom kao i prije nekoliko tjedana stanke).

U ovoj situaciji jednostavni ”jedi manje – kreći se više” možda neće biti dovoljan. Ili hoće, do sljedećeg rođendana, svadbe, Uskrsa. U nastavku nekoliko kratkih savjeta kako si olakšati zadani cilj i pridržavati se pozitivne promjene – zauvijek.

 

1. Počni ovog trena!

Ne od ponedjeljka, ne od prvog i ne… jednom… Sad! Bez muke nema nauke, što možeš danas ne ostavljaj za sutra i sve slične doskočice itekako imaju smisla. Medvjedi čekaju proljeće da počnu s ikakvom aktivnošću, isti ti medvjedi ne teže manje od 200 kg. Zato, ukoliko ste još u zimskom snu, prekinite s njim i uozbiljite se.

Kako početi trčati

 

2. Prijavi se za utrku

Veoma jednostavno. Čim prije se postave ciljevi (realni), tim prije će se postavke u glavi usmjeriti u tom smjeru. Ciljevi kao što je primjerice gubitak kilograma isto mogu biti poticajni, no prijava na utrku je ipak službena i s takvim stvarima se ne šali!

 

3. Trening snage

Većina trkača trči, i to je to. Istina je da se dužinama kilogrami tope, no ako zbilja želite riješiti problem one 2 kile viška, trening snage je pravo rješenje. Ovakvi treninzi djeluju na organizam tako da on troši kalorije čak 48 sati nakon prestanka vježbanja. Reći ćete, ma to je samo marketinški trik fitness centara i teretana. Ne mora biti, može se i kod kuće, uz pomoć domaćih rekvizita i uvijek dobrog prijatelja Googlea.

Vježbe snage za koje ti ne treba teretana

 

4. Novi početak s hranom

Slika o hrani koju nosimo u glavi često se odražava na naš jelovnik. Umjesto dozvoljenih, sportaši vrlo često imaju popis nedozvoljenih kalorija na svom tanjuru. Ovakav stav nerijetko izbacuje neke za organizam neophodne hranjive tvari, vitamine i minerale. Sjetimo se osnovne škole i prirode i društva: treba jesti raznoliko i umjereno.

Ne garantiramo da ćete u mjesec dana izgubiti 8 kilograma (štoviše, zabranjujemo takvu ludost!), niti da ćete za 3 mjeseca postati vrhunski sportaš. Ovaj članak potiče pozitivnu promjenu, i prije svega najkorisniji (ovaj put izvan navodnika) savjet: zadajte si realne ciljeve i ne puštajte ih pod cijenu čokolade, piva ili ljenčarenja.

Sretno!

Autor: 3sporta (mh)

Nema postova za prikaz