KAD SE TEMPERATURE SKRIJU U MIŠJU RUPU

Trčanje na temperaturama ispod nule

Trčanje zimi je itekako moguće, no s određenim mjerama opreza. Ne postoji loše vrijeme, već samo loša i neprimjerena odjeća. Ako ste naumili na neki od proljetnih polumaratona ili maratona nikako ne možete sada stati, sada se gradi baza dobrih rezultata iduće godine.

 

Podjednako tako ako ste sami sebi obećali ostati u formi preko zime i na proljeće biti spremni za sezonu, u nastavku je nekoliko korisnih savjeta kako odraditi trening ”ispod nule” a pritom se ne smrznuti ili, još gore, pokupiti neku boljku.

1. Sintetička odjeća. Koliko god je izbjegavali u svim ostalim segmentima života, ovdje spašava. Pamuk je definitivni ubojica atmosfere u ovakvim (ali i ostalim trkačkim) prilikama: mokar, hladan, smrznut. Trgovine sportskom opremom prepune su sintetičkih odjevnih rekvizita: od baznih slojeva pa do šuškavaca. Očuvajte dragocjenu temperaturu.

2. Slojevi. Navucite na sebe više slojeva odjeće. Trik sa slojevima je taj da od tijela ugrijani zrak cirkulira između dva sloja odjeće i tako zadržava toplinu. Također slojeve završite sa šuškavcem, vjetrovkom tj. popularno ”windstopperom”, za koji bi bilo savršeno da diše ili da ima sistem za ventilaciju.

No nemojte se zabundati kao da idete na sjeverni pol. Neko pravilo je da vam na početku trčanja mora biti malo hladno. Trčanjem će se podići temperatura tijela i hladnoća će brzo proći.

3. Kapa (glavu čuva). Kapuljača na ranije spomenutom šuškavcu može pomoći pri očuvanju tjelesne temperature. No isto tako ni dobra stara kapa nije na odmet. U posljednje vrijeme izrazito su popularni ”buffovi”  – multifunkcionalne marame sa otvorom na obje strane. Možete ga navući na glavu, preko lica ili oko vrata kao šal.

4. Rukavice. Neki ne mogu bez njih, dok drugi koriste prste na rukama za ventilaciju. Ovisno o cirkulaciji. Ponovo koji nabavni savjet: pojedini trgovački lanci (širokom robom) s vremena na vrijeme lansiraju akcije sportskom odjećom gdje se za male novce mogu nabaviti super sportske rukavice i ostala zimska oprema (provjereno!).

5. Obuća. Nije da morate trčati u gojzericama, ali nepropusne tople tenisice nisu na odmet. Zaboravite na lagane, mrežaste tenisice u kojima vam je čak i za južine bilo hladno. Ozebline su gadna stvar, stoga spriječite vjetar i vlagu da dopre do vašeg stopala. Na tržištu se nude tenisice od Gore-Tex materijala (uglavnom trail modeli). Da,znamo da ne možete obnoviti garderobu od glave do pete samo zato jer su temperature otišle u minus. Tople i funkcionalne čarape isto će poslužiti svrsi u bilo kojim tenisicama.

Spomenute trail tenisice pružaju veći otpor na skliskom terenu: bio to snijeg, blato ili led. U svakom slučaju pripazite na trenje, a pogotovo na to da ne otkližete u neželjenom pravcu (hitne službe i bez nadobudnih trkača ovih dana imaju pune ruke posla).

6. Sunčane naočale (ako je snijeg). Zimi su potrebnije nego ljeti. Refleksija sunčevih zraka od bijele površine snijega zna biti bolna za oči, stoga dobre sunčane naočale također trebaju ući na popis opreme za zimsko trčanje. Barem nećete posrtati kao krtica pri izlasku na snijeg ili povratku u kuću.

7. Vidljivost. Obratite pozornost da budete vidljivi i danju i noću. Kontrastne boje i reflektirajuća odjeća mogu samo pomoći: kako vama tako i drugim sudionicima u prometu.

8. Tekućina. Do sad smo vas dobro obukli i spriječili znojenje. Bez obzira na to, gubitak tekućine i dalje postoji: neznatnim znojenjem i disanjem (para koja je vidljiva pri izdisanju). Pri duljim treninzima osigurajte tekućinu u toku treninga, a sigurni smo da nakon treninga svakome prija topli čaj ili kuhano vino.

Zima je malo sporije godišnje doba i tjera nas na zimski san i ljenčarenje, no to nije razlog za zapuštanje. Postoji hrpa drugih aktivnosti za razbijanje zimske monotonije: plivanje, skijaško trčanje ili teretana.

Za kraj i ohrabrenje, svi znamo da su Rusi ludi narod, no jedan od njih je pomaknuo granice još malo. Boris Fyodorov iz Yakutska ušao je u 2014. godinu sam trčeći  (svoj prvi) maraton na temperaturi od -36°C. Čovjek kaže da trenira na temperaturama i nižim od -40°C, a za spomenutu dužinu trebalo mu je 5 sati i 8 minuta. Zamislite to vrijeme provedeno na -36°C i prestanite cendrati oko ovih -5 koji kucaju na prozor.

Ne postoji loše vrijeme za trčanje!

Autor: 3sporta

- Marketing -

Nema postova za prikaz