PRVI JE NAJTEŽI, ZADNJI JE NAJSLAĐI

Napravi prvi korak!

Pet žaba sjedi na lopoču i jedna odluči skočiti u jezero. Koliko je žaba ostalo na lopoču? Ostalo ih je pet. Mnogi će reći, kako pet kad je jedna odlučila skočiti? I upravo je u tome problem sa svakim početkom. Odluka nije dovoljna!

 

Ogromna je provalija između odluke i djelovanja nakon odluke. Koliki su od nas nekad u životu donijeli odluku o nečemu – od sutra ću raditi na sebi, naučit ću još jedan strani jezik, skinut ću višak kilograma, prestat ću pušiti… a onda ništa od toga nisu ni započeli?

A znamo da je upravo taj pri korak najteži, bez obzira o cilju koji si postavite – možda je jednostavan, lak, a možda će tražiti godine predanog rada. Možda trebate pripremiti ispit, započeti novu karijeru, možda želite provoditi vrijeme u prirodi. Prvi korak je uvijek najteži!

Jednako je i s trčanjem – najteži korak je onaj koji vodi kroz vrata van. Ili možda čak onaj koji treba napraviti da se obučemo i obujemo za trčanje. Tu negdje nastupa onaj prigovarački glas u našoj glavi – “ali vani je vruće”, “na TV-u je repriza one super epizode Big Bang Theory”, “imam stare tenisice”… Taj glas treba umrtviti. Prebaciti se na auto-pilot i ne dozvoliti da nas spriječi u onom što znamo da je dobro. No kada se jednom pokrenemo, lakše je idući put. Da parafraziramo Newtona, objekt koji miruje treba vanjsku silu da se pokrene, no kada je jednom u pokretu, lakše je nastaviti s kretanjem.

Pomognite si u prvom koraku nekim tehnikama – pronađite trkačkog partnera/partnericu i dogovorite termin susreta za trčanje. Manja je vjerojatnost da ćete iznevjeriti drugu osobu nego sami sebe. Pripremite opremu za trčanje puno ranije nego odlazite na trening – ako trčite ujutro obavite to prije spavanja. Kada vas oprema bude čekala uredno složena, lakše će biti krenuti. Cilj ovakvih tehnika je da pročistite put koji je potreban za izlazak iz komfora svoje sobe.

Mnogi kreativni ljudi, ljudi s velikim potencijalom u nekom području, ne iskoriste svoje talente. Mnogi od njih završe u prosječnosti baš zbog toga jer nisu napravili prvi korak, onaj koji pokreće i daje zalet za dalje. Tako je i sa trčanjem i sa svim koristima koje od njega dobivamo.

Možda, kada napravite prvi korak u trčanju, i ostali počeci postanu lakši. Jer, bez obzira na dužinu putovanja koje je pred nama – ono uvijek počinje prvim korakom.

 

Autor: 3sporta

Nema postova za prikaz