UTMB SHOW

Za tri dana počinje najjači UTMB ikad, Hrvati u rekordnom broju

U ponedjeljak starta svojevrsni festival trail trčanja – kultni Ultra Trail Du Mont Blanc. Održava se pet trail utrka kroz šest dana, a od njih je najpopularnija UTMB koja je duga 171 km i na kojoj ove godine nastupa gotovo sva elita svjetskog traila. Možemo reći da će ovo biti neslužbeno svjetsko prvenstvo! Uz to, ove će godine čak 20 trkača iz Hrvatske proći ljepotama i izazovima Bijele planine.

 

Bez imalo pretjerivanja tvrdim da će ovogodišnji UTMB biti spektakl! Nastupaju trkači koji su pobijedili sedam od prethodnih devet godina, dolazi najjači mogući sastav američkih trkača, a tu su i neki novi, relativno nepoznati koji mogu itekako oduševiti.

Tako su tu Kilian Jornet, trostruki pobjednik UTMB-a i nebrojeno puta pobjednik nekih drugih utrka, čovjek koji nije izgubio utrku već godinama i koji i ozlijeđen uspijeva doći do najsjajnijeg odličja (sjetimo se nedavnog Hardrocka).

Dobra konkurencija mu je francuski trkač François D’haene, odličan na utrkama duljim od 100 km s dvije pobjede na UTMB-u. Uz bok mu je sunarodnjak Xavier Thévenard, trkač koji je dosad pobijedio na svim solo utrkama u sklopu UTMB-a: CCC (101 km) 2010., TDS (119 km) 2014., OCC (56 km) 2016. te UTMB 2013. i 2015.

Nastup Amerikanca Jima Walmsleya uvijek sa sobom nosi uzbudljivost i napetost – to je trkač koji u utrke kreće baš jako, a scenarija su samo dva: ili pobjeđuje i ruši rekord staze, ili skroz puca. Ako krene pametno, bit će užitak vidjeti što može napraviti na ovoj pozornici.

Sličan pristup ima Zach Miller. On je prošle godine na UTMB-u krenuo jako i vodio kroz većinu utrke, no ispostavilo se da je išao prejako pa je na kraju bio šesti. Prije dvije godine pobijedio je na CCC-u.

 

Tim Tollefson i David Laney su prijatelji i pametni, strpljivi trkači kojima UTMB jako dobro leži. Laney je prije dvije godine bio treći na UTMB-u (prvi Amerikanac u povijesti na postolju ove trke), a prošle godine četvrti, dok je Tollefson prije dvije godine bio drugi na CCC-u, a prošle treći na UTMB-u (i da, to mu je bila prva utrka od 100 milja).

Gediminias Grinius iz Litve vraća se po ono što mu je prošle godine promaklo – bio je drugi. Ove je godine iza njega nekoliko dobrih nastupa.

Španjolci imaju izuzetno dobre predstavnike: Javi Dominguez bio je treći 2013. i peti 2016., Tòfol Canstanyer zauzeo je drugo mjesto 2014., a Miguel Heras isto to mjesto godinu dana prije. Sva trojica su u odličnoj formi.

Ovdje moram stati – ove godine ima zaista puno odličnih trkača, pa neke od njih nažalost moram izostaviti jer tekstu ne bi bilo kraja. Samo ću još naglasiti da je na utrci 120 trkača s više od 750 ITRA bodova, a to je stvarno nešto posebno.

 

U ženskoj je konkurenciji također napeto. Glavni je favorit Francuskinja Caroline Chaverot, trenutno najbolja žena u trail trčanju i prošlogodišnja pobjednica. Uz nju je tu i Andrea Huser iz Švicarske, trkačica koja je prošle godine bila druga na tri utrke na kojima je Chaverot bila prva, uključujući UTMB. Vjerujem da će sada opasno juriti onih sedam minuta koliko je zaostala prošle godine.

Španjolka Núria Picas je od 2013. do 2015. vladala ženskom trail scenom. Trčala je odlično, iza nje su dva druga mjesta na UTMB-u, no prošle je godine morala stati na loptu zbog prevelikog fizičkog i mentalnog stresa. Ove godine se vraća i na nju svakako treba obratiti pozornost.

Amerikanci imaju nekoliko dobrih žena na utrci, a ja bih izdvojila Magdalenu Boulet i Stephanie Violett. Magdalena je bila peta prošle godine i druga na CCC-u 2015., a Stephanie iza sebe ove godine ima nekoliko pobjeda na američkim ultra trailovima.

 

Naravno, ima još odličnih trkačica koje nastupaju, no vrijeme je da se bacimo na naše – Hrvatska ove godine ima čak 20 predstavnika na četiri utrke! To su:

  • UTMB (171 km) – Zoran Kurdija, Zoran Koščak, Tomislav Kapetanović, Gordan Zelenika, Stjepan Tomislav Švaljek, Mile Mioković, Marko Herman, Damir Ćurić, Nino Vinković, Vanja Šomođi
  • TDS (119 km) – Domagoj Galkowski
  • CCC (101 km) – Vedrana Jerić-Miloš, Tomislav Marinović
  • OCC (56 km) – Darijo Vukančić, Marko Gregurić, Matija Čuljak, Robert Starčević, Tomislav Pleša, Alen Paliska, Aleksandar Kosanović

TDS starta u srijedu u 6:00 sati, OCC u četvrtak u 8:15, CCC u petak u 9:00 i UTMB u petak u 18:00 sati, a cijeli trailerski event počinje već u ponedjeljak.

Svim trkačima želimo dobar provod, kvalitetnu utrku i što manje ozljeda.

Sretno!

Autor:  Martina Đođo / 3sporta.com
Foto: naslovna: UTMB official, ostalo: bigstockphoto.com

- Marketing -

Nema postova za prikaz