NAŠE, A SVJETSKO

100 milja Istre – kultna trail utrka starta u petak

Foto: Dejan Hren

Od 2013. godine, kada je održano prvo izdanje ove trail utrke, 100 milja Istre kreće se strelovito uzlaznom putanjom – po svim kriterijima; po broju natjecatelja, broju zemalja iz kojih dolaze, kvaliteti organizacije i ugledu u svijetu. Ovogodišnja utrka bit će – spektakl.

Prva utrka 2013. godine započela je kao eksperiment, pokušaj da se organizira orijentacijsko natjecanje na istarskom poluotoku, a kako sami organizatori kažu – nisu očekivali više od 40 natjecatelja. No već nakon otvaranja prijava, za natjecanje je bilo zainteresirano više od 300 trkačica i trkača pa je koncept preformuliran iz orijentacijske u trail utrku, s označenom stazom. I tako je rođeno 100 milja Istre. Prve godine održana je utrka na 100 milja i 105 km, a ukupno se natjecalo 237 sudionika.

U iduću utrku, održanu u proljeće 2014., organizatori su krenuli ambicioznije i s jednom osnovnom idejom – da 100 milja Istre postane svjetski poznata utrka. Održane su utrke na 100 milja, 105 km i 65 km, a ukupno se natjecalo 439 trkačica i trkača. Po prvi put napravljena je i Compressport linija proizvoda brendirana logom 100 milja Istre, a kao tehnički partner u organizaciju se uključio Salomon.

Treće izdanje 100 milja iz 2015. godine bit će zapamćeno po jako lošem vremenu – oluja s kišom i snijegom u brdima bila je uzrokom mnogih odustajanja. No utrka je rasla i na njoj je nastupilo oko 700 natjecatelja iz čak 30 zemalja svijeta na dionicama od 100 milja, 110 km i 65 km.

U ovom kratkom pregledu dolazimo do ove godine – najveće do sad, s dodatnim događanjima, brdskim maratonom od 42 km, gradskom utrkom na 5 km i “Ledo 1 milja” utrkom za djecu. Ukupno će na glavnim utrkama nastupiti 1.194 trkačice i trkača, od čega čak 270 na najdužoj stazi od 100 milja (oko 170 km).

I na kraju samo par riječi o organizatorima – utrku organiziraju SportBox i SRK Alba. No iza ovih naziva kriju se Marko Gregurić, zadužen za marketing i Alen Paliska, direktor utrke, na čelu uigrane, iskusne ekipe u organizacijskom odboru. Uz njih su stotine volontera i lokalna zajednica, a trud i vrijednost utrke su prepoznali i mnogi sponzori.

Ponosni smo da će ove godine i 3sporta biti medijski dio ovog događaja. Kao partneri svojim ćemo fotografijama utrku približiti trail trkačima diljem svijeta i pomoći u njenoj promociji.

Organizatori:

SportBox – Generalni zastupnik za Compressport kompresijske proizvode

Sportsko rekreativni klub Alba

Službena stranica utrke 100 milja Istre

Autor naslovne fotografije: Dejan Hren

Što misliš o temi?