KORAK PO KORAK

Andrej Vištica peti na Ironmanu Lanzarote!

Ironman Lanzarote jedno je od legendarnih triatlonskih natjecanja, što zbog suhog vulkanskog krajolika, što zbog vrlo teške biciklističke dionice koja ne iscrpljuje toliko velikim nagibima, koliko konstantim usponom. Iz ovih razloga mnogi ga vrhunski triatlonci biraju kao idealan test za svjetsko prvenstvo na Havajima. Riječ je o jednoj od najtežih utrka u Ironman seriji, koja uz 3,8 km plivanja u Atlantiku uključuje i 180 km vožnje biciklom s jakim bočnim vjetrom uz ukupni uspon od 2551 metara te 42,2 km trčanja u tri kruga. Naš najbolji triatlonac, Andrej Vištica jučerašnju utrku  završio je na izvanrednom petom mjestu.

 

 

Andrej je utrku završio s ukupnim vremenom od 9 sati 6 minuta i 8 sekundi i time je za 13 minuta i 52 sekundi  zaostao za pobjednikom, Talijanom Allesandrom de Gasperijem.

Plivanje se pokazalo problematičnim, Andrej nakon dva kruga izlazi tek na šesnaestom mjestu s vremenom 56 minuta i 24 sekunde. Brzim izlaskom iz tranzicije prebacuje se na bicikl i ubrzo pokazuje plodove teškog rada ove zime. Redom prelazi protivnike i već nakon 60 km bicikla izbija na 8. mjesto da bi se do kraja bicikla probio na 5. mjesto i ušao u tranziciju.

Trči jakim tempom i ubrzo prelazi Andujara i Dekkera te izbija na treće mjesto iza De Gasperija i Španjolca Ivana Rane. Sve je izgledalo kao novo postolje, možda i napad na prvo mjesto, no vrućina, sparina i vjetar učinili su svoje uz fanatični finiš Francuza Cyrila Viennota koji prosječnim tempom od 4:05 min/km te ukupnim najboljim vremenom maratona od 2:51:00 zauzima konačno treće mjesto.

Bio je ovo vrlo težak dan ali borio sam se do samog kraja i ponosan sam na to. Bio je ovo i odličan mentalni test jer su utrke koje krenu u neplaniranom smjeru značajno teže i psihički za izgurati. No ne može uvijek biti lagano. Malo sam razočaran plivanjem, no jako zadovoljan biciklom. Treće mjesto bilo je jako blizu u tom trenutku. Trčanje je moja najjača disciplina ali se već od početka nisam osjećao kao onaj pravi. Neovisno o tome brzo sam izbio na treće mjesto, ali Viennot je jučer trčao naprosto fanatično. Njegov tempo nisam uspio izdržati i zasluženo je zauzeo treće mjesto. Jako sam zadovoljan Lanzaroteom, ovo je pravi test za Havaje i za četiri tjedna na prvenstvu Francuske u Nici vidjet ću svoju pravu formu.“ – izjavio je Andrej nakon utrke. 

Nakon premijernog nastupa na Ironman svjetskom prvenstvu, Kona, Havaji, SAD  2016. primarni cilj sezone je prikupiti što više bodova u Ironman ukupnom poretku kako bi se ostvarilo pravo na nastup na svjetskom Ironman prvenstvu 2018. godine koje će se također održati na Havajima.

Informacije o Andreju i njegovim uspjesima možete pratiti na Instagramu ili na web stranici https://andrejvistica.com/ ili „lajkati“ na Facebook –u.

 

Andrej Vištica trenutno je najbolje rangirani hrvatski triatlonac te vrhunski sportaš u svjetskim okvirima. Triatlonom se bavi još od studentskih dana  a posljednje 4 godine potpuno profesionalno. Višestruki je prvak Hrvatske u srednje dugom triatlonu. Od značajnijih rezultata valja istaknuti ITU titulu svjetskog prvaka u dugom triatlonu (Ironman distanca) u Vichyu 2013. godine, 2. i 4. mjesto na Ironman triatlonu (226 km) u Walesu 2015. i 2017., 3 mjesto na Ironman UK, 5. Mjesto na Ironman Lanzarote i 5. mjesto na Ironman Francuska 2016. godine.  Posebno mjesto   u Andrejevoj biografiji drže po jedno prvo (2015.) i dva druga (2016. i 2017.) mjesta na Embrunmanu, Francuska, prema mnogima najtežem triatlonu na svijetu. Na svjetskom Ironman prvenstvu održanom u Koni, Havaji, SAD 2016. godine Andrej je zauzeo visoko 36. mjesto u konkurenciji 2.316 natjecatelja dok je na nedavnom Ironman prvenstvu Afrike u Port Elizabethu, JAR zauzeo visoko 9. mjesto. Andrej je rođen 31. svibnja 1983. godine i završio je Fakultet Elektrotehnike i Računarstva u Zagrebu.  www.andrejvistica.com

Nema postova za prikaz