NA TEŠKIM BUGARSKIM CESTAMA

BALKANSKO PRVENSTVO U TRIATLONU: Tri zlata, srebro i dvije bronce

Najuspješniji nastup na Balkanskom prvenstvu u triatlonu, najbrojini tim natjecanja, najveća akcija sportaša i trenera, najviše zlata… Puno je superlativa imalo ovo prvenstvo.

 

Među njima i najmutniju vodu, najbrže vrijeme plivanja i bicikla koje je pripalo našim sportašima, najbolju kombinaciju štafete i najgoru cestu s najviše rupa, ali i vjerojatno najponosnije sportaše i trenere: naša se himna svirala tri puta u dva dana i ukupno 6 sportaša proširene reprezentacije popelo se na postolje Balkanskog prvenstva održanog u Bugarskoj na jezeru Nikolovo pokraj Rusea.

Subota 8.7. je bila rezervirana za nastup sportašica i sportaša u elite i junorskoj konkurenciji u sprint triatlonu. Krug plivanja, tri kruga bicikla i pet krugova trčanja  najbrže su odradili Izraelka Marie Elias i Srbin Ognjen Stojanović. U muškoj konkurenciji otvorene Elite ETU bodovne utrke  od naših je sportaša Luka Paliska bio 5., Matija Avirović 7., i Martin Štefan 9. Od žena se Sonja Škevin plasirala na apsolutno  6. mjesto, a Tea Miloš na deveto.  Službene rezultate i vremena mogu se pronaći na stranicama Svjetske triatlon federacije.

Rezultati juniora i juniorki na istoj distanci pokazali su koliko je perspektivna mlada generacija sportaša: od ukupno šest mogućih medalja, kući smo donijeli tri: zlato Luke Dumančića i broncu Luke Grgorinića u muškoj i zlato Zare Baković u ženskoj konkurenciji.

zara-postolje

Izvedbe ostalih sportašica i sportaša bile su na izvrsnoj razini: od juniorki redom: Lucija Petrović  (4. mjesto), Karla Šešelja (5. mjesto), Ivana Granoša (6. mjesto), Lea Šešelja (9.mjesto), a od juniora Fran Tisaj (6. mjesto), Emil Novosad (16. mjesto), Filip Filošević (20. mjesto), Filip Cvjetić (23.), Luka Penić (25.) i Stefan Gagić (28.).

Nakon subotnje prezentacije i zasluženih pobjeda, nedjelja je bila rezervirana za timski štafetni triatlon – novu olimpijsku disciplinu te nastupe najmlađih sportašica i sportaša u kategoriji Youth (ml.kadeti i kadeti).

Gledajući subotnje pojedinačne nastupe, hrvatska štafeta u sastavu Sonja Škevin, Luka Dumančić, Tea Miloš i Luka Paliska bila je jedan od favorita, ali su izvrsnim izvedbama tijekom ranijih izmjena Turska i Srbija držale rezultat neizvjesnim sve do drugog kruga trčanja kada je bilo jasno da će Luka Paliska kao posljednji član naše štafete prvi ući u cilj.

Dvije najbolje juniorke Zara Baković i Lucija Petrović nastupale su za internacionalnu rumunjsko-hrvatsku štafetu koja je zauzela 5. mjesto. Slavlje sportaša nakon osvojenog timskog zlata je bilo veliko, prava motivacija najmlađima za njihove nastupe, te ni u najmlađim kategorijama uspjeh nije izostao.

štafeta-postolje

Od 36 sportašica Youth kategorijie, iza prvoplasirane Rumunjke Andree Iordache najbrže su bile naše:  Petra Koceić i Valentina Vitasović završile su utrku u istom vremenu te je naknadnim fotofinišem srebro pripalo Petri, a bronca Valentini. Od naših sportašica Illeana Rosanda zauzela je 9., Leonarda Pavlin 11., Emma Fornažar 21. i Alja Erjavec 29. mjesto

U brojnoj kokurenciji 57 Youth sportaša od naših su natjecatelja najuspješniji bili Deni Ćosić (7. mjesto), Ivan Vuletić (8. mjesto) i Antonio Ban (10. mjesto). Nastupili su još i Marco Veličković (17.), Adrian Lunko (20.), Lukas Padmoseokarto (26.), Niko Kocijan (28.), Manuel Močnik (34.) i Juraj Topić (53.)

Balkansko se prvenstvo svake godine održava u drugoj zemlji i na drugom mjestu, a ovogodišnje izdanje u bugarskom Ruseu je nažalost bilo daleko ispod očekivanog organizacijskog nivoa, uzevši u obzir sam rang natjecanja koje se boduje za europsku ljestvicu i velik  broj natjecatelja i zemalja u svim kategorijama.

Tehnički uvjeti samog natjecanja i kroničan nedostak vode i okrepe u samom cilju svakako neće ostati sportašima i pratnji u lijepom sjećanju, no, nakon proživljenog iskustva optimisti će ipak pamtiti samo sretne dane: zaslužene medalje i ponos, kvalitetne nastupe i najstarijih i najmlađih i osmjehe od uha do uha koji su razvukli i treneri i sportaši i cijeli tim dok su se najuspješniji natjecatelji u kockicama penjali na postolja i dok se svirala himna, i prvi, drugi i treći put.

Nakon naporne sezona natjecanja u Hrvatskog i još boljih nastupa na Balkanskom prvenstvu nije ni najmanje umišljeno biti iskreno radostan zbog ostvarenog uspjeha i otvoreno se nadati još većem  s generacijama sportaša koje tek dolaze.

P.P. Nije sve u brojkama, ali one su tu: sve rezultate svih održanih utrka Balkanskog prvenstva u Ruseu mogu se detaljno proučavati OVDJE.

Tekst: Nataša Preis-Bedenik
Foto: HTS

Nema postova za prikaz