ČUVAJ GLAVU

Biciklistička kaciga – kako izabrati

Kao što stavljamo dijete u auto sjedalicu i kao što vežemo sigurnosni pojas u automobilu, tako bi svaki biciklist trebao voziti s kacigom – uvijek. Staro pravilo kaže: ako bicikliraš, prije ili kasnije ćeš pasti, a onda ne želiš da tvoja glava svom silinom dotakne podlogu. Nema floskule u ovom – biciklistička kaciga može ti spasiti život.

 

No, kaciga ima i druge funkcije; ljeti štiti od sunca, zimi od hladnoće, štiti i od kukaca u kosi…

 

Izgled i funkcija

Kvalitetnu biciklističku kacigu odlikuje nekoliko bitnih elemenata. Dobra kaciga mora biti lagana, a opet dovoljno čvrsta kako bi uspješno amortizirala udarce prilikom pada. Sastoji se od posebne vrste pjene, koja je dugotrajna i izdržljiva, te odolijeva vanjskim utjecajima, poput direktnog izlaganja suncu, hladnoći, vlazi, znoju, itd.

 

VELIKU PONUDU BICIKLISTIČKIH KACIGA PROVJERITE U INTERSPORTU

 

Ventilacija

Dobra kaciga mora imati mnogo otvora za zrak, koji služe kao ventilacija i sprječavaju prekomjerno znojenje. Što je više otvora, više je i hlađenja. Otvori s prednje strane su važni kako bi zrak mogao ulaziti u unutrašnjost, a oni sa stražnje strane, kako bi zagrijani zrak mogao nesmetano izlaziti van. Pritom su učinkovitije kacige s otvorima „V“ oblika, a uz bolje modele dolazi i zaštitna mrežica, koja štiti od ulaska kukaca u unutrašnjost.

Kvalitetna kaciga u prednjim otvorima ima mrežicu protiv kukakca

U hladnijim uvjetima vožnje, veliki broj otvora može biti nedostatak, no tomu služe tzv. potkape, koje se oblače ispod kacige i sprječavaju prodor hladnog zraka. Pri odabiru potkape, najbolje se odlučiti za termo i windstopper brzosušeće materijale.

 

VELIKU PONUDU BICIKLISTIČKIH KACIGA PROVJERITE U INTERSPORTU

 

Vrste kaciga

Na tržištu je dostupno nebrojeno mnogo vrsta, oblika, veličina i boja, no, što je još važnije, kacige se dijele prvenstveno prema namjeni i tipu vožnje.

Najčešće korištene kacige su one za cestovni i MTB biciklizam. Obje vrste su lagane, prozračne, aerodinamične i s mnogo otvora za zrak. Sadrže remenčić s prednje strane, kojim se kaciga učvrsti ispod brade, a može se podesiti i duljina remenčića i zategnutost. Stražnji dio kacige sadrži mehanizam (najčešće kotačić), kojim se opseg kacige individualno prilagođava opsegu glave. Kacige za MTB mogu imati i vizir kao dodatak koji štiti oči od granja.

 

Kacige za ekstremnije discipline, poput downhilla, izgledom podsjećaju na motorističke kacige jer pokrivaju cijelo lice. One su čvrste, robusnije, ali i nešto teže od ostalih, stoga nisu prikladne za svakodnevnu vožnju.

Djeca kacigu trebaju nositi uvijek, zbog svoje sigurnosti, ali i zato jer je to zakonska obaveza

Veličina kacige

Kupnja kacige je poput kupnje cipela. Jedna od najvažnijih stavki je upravo prava veličina. Kaciga koja ne odgovara u potpunosti obliku i veličini vaše glave neće biti učinkovita, što je jednako kao da je i nemate. Prilikom prve kupnje, dobro je izmjeriti opseg glave na mjestu gdje je najšira (iznad ušiju). Veličina kacige se mjeri u rasponima od-do, a ostalo se podešava kotačićem na stražnjoj strani, nakon što kacigu smjestite na glavu.

Odgovarajuća kaciga ne smije nigdje zapinjati, žuljati, neugodno zatezati, ali ne smije biti niti prelabava. Nakon namještanja i kopčanja, nekoliko puta protresite glavu u svim smjerovima i ako kaciga i dalje stoji na svome mjestu, možete biti sigurni da vam veličina odgovara.

Dječje kacige mogu biti jako privlačne

 

Sigurnost i kvaliteta

Koliko para, toliko muzike. Na prvi pogled, nema neke razlike između onih koje koštaju 100 kn i 1000 kn, no razlika u kvaliteti itekako postoji. Jeftine varijante često sadrže manje otporne materijale, a načinom izrade ne jamče dugotrajnost. „Lošije“ kacige mogu imati manje ventilacijskih otvora, lošiju aerodinamiku, a dijelovi se mogu odlijepiti i oštetiti prije nego što biste to očekivali.

Skuplje kacige su izrađene od kvalitetnijih i dugotrajnijih materijala, imaju bolji i funkcionalniji dizajn, a unutrašnjost je presvučena antibakterijskim slojem.

 

VELIKU PONUDU BICIKLISTIČKIH KACIGA PROVJERITE U INTERSPORTU

 

Tražite kacige koje imaju certifikat o kvaliteti. U unutrašnjem dijelu treba se nalaziti naljepnica bar jednog sigurnosnog standarda kvalitete (SNELL, ASTM/SEI, ANSI, CPSC), a ukoliko niste sigurni što točno trebate tražiti, zamolite prodavača za pomoć i objašnjenje. Nemojte kupovati neatestirane kacige i nemojte štedjeti prilikom kupnje kacige, jer štedite na vlastitome zdravlju, a ono nema cijenu.

 

Održavanje i zamjena

Iako su kvalitetne kacige u pravilu dugotrajne, i takve se s vremenom „istroše“ i potrebno ih je zamijeniti novima. To pravilo pogotovo vrijedi prilikom pada. Čak i ako se na prvi pogled ne vide nikakva oštećenja, ona se mogu nalaziti u dubljim slojevima. Svaki udarac oslabljuje materijal i on više nije pouzdana zaštita.

Također, s vremenom, vanjski čimbenici (voda, temperatura, ali i znoj) slabe zalijepljene spojeve, pa većina proizvođača savjetuje promjenu nakon cca pet godina korištenja. No, kako naposljetku ipak ovisi koliko često ste je koristili, u kakvim uvjetima i kako ste postupali s njom, možda će zamjena biti potrebna i ranije, ali će često biti valjana i nakon isteka toga roka.

VELIKU PONUDU BICIKLISTIČKIH KACIGA PROVJERITE U INTERSPORTU

 

3sporta native za Intersport

Nema postova za prikaz