TRI DANA TRI DISCIPLINE

Dani istine u Grazu

Kao uvod u triatlonsku sezonu, Tri Styria u Grazu organizira trodnevno natjecanje – Tage der Wahrheit (Dani istine). Natjecanje se sastoji od 1500 m u 25-metarskom bazenu u petak popodne, kronometarske vožnje na biciklu 40 km u subotu popodne i 10 km na atletskoj stazi u nedjelju ujutro.

Nastupiti se mogle pojedinačno ili u štafetama od dvoje ili troje.  Moj nekakav plan je bio za plivanje 32:00, bicikl 1:10:00 i na trčanju 40:00, tako da ukupno bude 2:22 h. Za trčanje sam bio najmanje skeptičan, jedino nisam bio siguran u reakciju organizma nakon prethodne dvije aktivnosti. Bicikl sam ove godine dvaput vozio u toj dužini na Jarunu na novom biciklu, pa je cilj bio prosjek nešto preko 34 km/h. Na treninzima u bazenu sam rijetko išao ispod 33:00, ali na trci idem do daske, pa kako ispadne.

Plivalo se u 25-metarskom bazenu u sklopu sportskog centra sveučilišta (2 dvorane za loptačke sportove, dvorana za penjanje, bazen s 5 traka) vrlo blizu središta Graza. Grupe su složene po prethodno prijavljenim vremenima, a u svakoj stazi smo bili po dvojica. Prije svake grupe bilo je predstavljanje kao na plivačkim natjecanjima, izlazak uz glazbu, predstavljanje svakog natjecatelja s nekoliko osobnih podataka, uglavnom dosta zabave, za relativno dosta publike uz rub bazena. Svaki plivač je imao posebnog suca za mjerenje vremena koji je svakih 500 m i 100 m prije kraja spuštao u vodu informaciju o preplivanoj duljini. Rezultat 29:49, daleko bolje od rekorda i svih očekivanja, a pogotovo sam zadovoljan jer mi je ritam bio konstantan (prolazi 9:45, 19:54, 29:49), ukupno 79. od 92, a u M40 11. od 11.

Bicikl je vožen na zatvorenoj magistralnoj (kao stara cesta Zg-Vž) cesti sjeverno od Graza. Vozili smo duljinu od 5,3 km tamo i natrag 4 puta, s tim da je cilj bio na točno definiranih 40 km negdje oko pola zadnje duljine. U svakom smjeru smo prolazili i kroz tunel od oko 300 m u kojem je bio “navinut” neki tehno, a sitne lampe su osvjetlavale zid tunela, a na samoj cesti je bio mrkli mrak. Staza je stalno lagani uspon ili lagani spust, a na okretima je bilo dovoljno široko. Cijelo jutro je padala jaka kiša, dva sata prije starta je bila i tuča tako da je većem dijelu natjecatelja cesta bila potpuno mokra. Startali smo u minutnom razmaku obrnuto od poretka na plivanje s kronometarske rampe. Meni je cesta bila djelomično suha tek u zadnjem krugu. Ukupno vrijeme 1:07:59, prosjek 35,3km/h, a posebno je opet bitno što mi je tempo i u zadnjem krugu bio jednak kao i prije. Ukupno 66. od 89, a u kategoriji 8. od 11. Nakon bicikla sam bio ukupno 69., a u kategoriji 10.

Trčalo se na stadionu sveučilšta, isto vrlo blizu središtu Graza. Podijeljeni smo bili u tri grupe prema prethodnim rezultatima. Prvo smo startali svi nakon 53., onda plasirani od 16. do 52. I nakon toga najboljih 15. Štafete su isto ukomponirane u te grupe prema prethodnim rezultatima. Svaka grupa je startala prema razmacima od prethodna dva dana tako da je poredak na stazi bio i realni poredak. Moje vrijeme 39:05, samo jednog iz grupe nisam uspio prestići. Ukupno 20. vrijeme trčanja, a čak 2. u kategoriji, što me je dovelo na kraju na 53. mjesto od 87, a u kategorij na 6. mjesto. Malo mi je samo bio peh što sam skoro u svim zavojima trčao u drugoj stazi zbog pretjecanja ostalih trkača iz grupe jer smo samo dvojica bili ispod 40 minuta.

Ukupni pobjednik je bivši pobjednik Havaia, Faris Al-Sultan, bio je najbolji u bazenu, treći na biciklu i drugi na stazi. Interesantno je recimo da je prvi iz M40 imao četvrto vrijeme bicikla ukupno, prosjek preko 42, ali je bio iza mene na trčanju.

Rezultati i više o samoj utrci.

Autor: Mladen Meštrović

Nema postova za prikaz