ŠIMUNKO PRVI DIABETIČAR ULTRATRIATLONAC NA SVIJETU

Dvostruki ironman u Bakovcima

Bakovci, malo slovensko mjesto u blizini Murske Sobote ponovno je bilo poprište natjecanja za nadljude – dvostrukog Ironmana. Zadatak je prijeći udvostručenu stazu ironman distance – 7.6 km plivanja, 360 km biciklizma i 84.4 km trčanja.

Na startu na obližnjem jezeru u 16:00 sati prvog dana natjecanja, 26. kolovoza našlo se 23 natjecatelja od kojih četiri žene. Bila su ovdje već slavna imena ultra triatlona kao što su Guy Rossi, Francuz s najvećim brojem završenih ironman i dužih distanci (preko 350!!!), zatim Kim Greisen, Eros Bravo ali i dva natjecatelja iz Hrvatske – Dario Ivanagić i Nenad Šimunko.

Plivalo se u jezeru – 20 krugova od 380 m, biciklistička staza je zatvorena i ravna – vozi se 105 krugova od 3.4 km, a nakon toga je trebalo istrčati 55 krugova od 1.53 km. Nakon nešto manje od dva i pol sata iz vode su izlazili prvi plivači. Kasnije se pokazalo da je među najbržim plivačima i najviše kandidata za odustajanje. Vrijeme je bilo pakleno vruće, temperatura vode oko 25 st. C a zraka preko 30.

Svi su na bicikl prešli prije mraka i počelo je kruženje cijelu noć. Ekipe koje su se smjestile uz stazu pratile su svoje natjecatelje i pružale im maksimalnu moguću pomoć u svakom trenutku utrke. Natjecatelji su vozili sami, bez pratnje ekipe, a ni zavjetrina nije bila dozvoljena. Neki su natjecatelji krenuli zaista silovito i u nekim su trenucima izgledali kao time-trial brzinci. Oni pametniji vozili su što ujednačeniji tempo uz maksimalno čuvanje snage. Biciklistička dionica potrajala je do jutarnjih sati, a nekima i duboko u novi dan koji je sve dočekao s nesmiljenim suncem i vrućinom.

Nakon silaska s bicikla trebalo je istrčati dvostruki maraton. Trčalo se kroz centar tog malog prekmurskog mjesta, pa pored šatora iz kojeg je cijeli dan dolazila podrška “kulturno-umjetničkog programa” i mještana pa kroz nekoliko ulica i natrag do “kamp zone” gdje su ekipe smjestile svoje šatore.

Ova je utrka bila posebna po dva čovjeka – jedan je Austrijanac Thomas Fruhwirth, paraplegičar (oduzet od pojasa nadolje) – prvi čovjek u svijetu s tim stupnjem tjelesnog oštećenja koji je završio dvostruki ironman i ostvario sveukupnu pobjedu na ovoj utrci, a drugi je naš Nenad Šimunko, dijabetičar (tip 1) od svoje šeste godine koji je također prvi ultratriatlonac među dijabetičarima.

Rezultati su u ovakvim utrkama gotovo nevažni – ovo je pravi primjer gdje prvo, drugo ili treće mjesto nemaju neku osobitu težinu – svi koji su ovo završili zaista su pobjednici. No ipak treba spomenuti da je u muškoj konkurenciji pobijedio Eros Bravo iz Italije, drugi je bio naš vojnik – ultratriatlonac Dario Ivanagić, nevjerojatna, samozatajna osoba koja spartanskom disciplinom ostvaruje vrhunske rezultate, a treći je bio Mađar Ferenc Szonyi.

Dario Ivanagić

 

Kod žena utrku su završile dvije (od 4) natjecateljice – obje Njemice, Katrin Burow koja je ciljem prošla sveukupno druga i Vicki Wurfl.

Ekipa portala 3sporta.com snimala je cijeli događaj pa za nekoliko tjedana objavljujemo ekskluzivan film o Šimunkovom prvom ultratriatlonu.

 

Rezultati

 


 


Autor: 3 sporta

Nema postova za prikaz