TRBUHOM ZA KRUHOM

EKSKLUZIVNO: SARA VILIĆ NAPUŠTA HRVATSKI TRIATLON!

Članovima Upravnog odbora Hrvatskog triatlon saveza jučer je predočen dopis Sare Vilić, naše najbolje rangirane triatlonke i reprezentativke, koja je odlučila napustiti hrvatski triatlon.

Njen dopis donosimo u cijelosti:

“Poštovani članovi HTS-a. Putem ovog pisma Vas obavještavam o mojoj odluci koju sam nakon puno razmišljanja morala donijeti, kako bi si na jedan način osigurala moju egzistenciju u sportu, ali i kasnije u životu. Riječ je mojem prelasku iz Hrvatskog triatlon saveza u Austrijski triatlon savez. Kako ja posjedujem dvojno državljanstvo ovaj prelazak bi bio vrlo jednostavan.

Također bih se ovim putem htjela puno zahvaliti Hrvatskom triatlon savezu koji je stajao iza mene i omogućio mi natjecanja posljednjih godina. Bilo je to za mene odlično vrijeme i iskustvo koje sam stekla. Savez je maksimalno ulagao u mene i stajao 100% iza mene svih tih godina što ja vrlo cijenim i ponosim se da sam mogla biti dio hrvatske reprezentacije. Nadam se da ste i vi bili zadovoljni kako sam predstavljala Triatlon savez i Hrvatsku.

Međutim, otvorila mi se sada prilika koju sam više manje prisiljena prihvatiti, ako si želim uz triatlon osigurati moj budući život, tako da mogu staviti sport na 1. mjesto i da ne moram ovisiti o nečem drugom dok sam u karijeri. Nažalost, Hrvatska mi to ne može priuštiti. Ja u Austriji mogu biti zaposlena kao vrhunski sportaš, primam normalnu plaću, ide mi staž, imam osiguranje i mogu se potpuno koncentrirati na sport. U Hrvatskoj bi si morala staviti sport na 2. mjesto kako bih “preživjela”. Ja moram jednostavno misliti i na moju budućnost, što će biti npr. poslije studiranja. Nažalost, ne mogu živjeti s mojom kategorijom, i tada ću morati naći neki posao tako da mi je sport opet na 2. mjestu. Svih ovih godina sam uložila sve u triatlon i hoću nastaviti time na najbolji mogući način kako bi postigla vrhunski rezultat. Uvjeti koji su mi u Austriji ponuđeni za moj napredak su odlični uz osigurane pripreme, fizioterapeute i cjelokupni tim koji me prati. Napredak i postizanje mojih ciljeva bit će realnije i lakše.

Nadam se da sam Vam uspjela moju odluku što je moguće bolje objasniti i predočiti Vam moju situaciju. Ova odluka nije bila lagana, ali je to moja konačna odluka. Nadam se da mi nećete otežavati te da će te omogućiti moj prelazak.

Zamolila bih da donesete Vašu odluku što prije kako bi se do kraja godine mogli urediti papiri, a pošto sam ove godine ponovno ušla u Program 3 HOO-a, tj. da mi se ne produžuje ovaj program.

S poštovanjem,
Sara Vilić”

 

Odlazak Sare Vilić jako podsjeća na nedavni slučaj našeg biatlonca Jakova Faka; ponovno jedan mladi, vrlo perspektivni sportaš odlazi iz Hrvatske “trbuhom za kruhom” tražeći za sebe bolje uvjete treniranja, napretka i kasnije egzistencije. Jedina bitna razlika između ova dva slučaja je ta, da je Sara Vilić rođena u Austriji i ima dvojno, austrijsko i hrvatsko državljanstvo.

Za izjavu smo zamolili i predsjednika HTS-a Krunoslava Borovca: “Ovo je ogroman gubitak za HTS i hrvatski triatlon, većinu svojih resursa usmjerili smo prema Sari, a i cijela natjecateljska sezona bila joj je praktički podređena. Ova odluka pogodila nas je kao grom iz vedra neba jer su se, između ostalog i planovi za naredni olimpijski ciklus bazirali na Sari Vilić pa sada moramo redefinirati sve planove. Srećom imamo i druge uspješne sportašice, prije svega Dariu Pletikapu i Teu Miloš, tako da Sarin odlazak ne znači kraj za hrvatski ženski triatlon u europskim i svjetskim okvirima. Uz to, Matija Lukina je u sve boljoj formi, prebrodio je zdravstvene probleme, Eugen Jagušt i drugi perspektivni juniori vrijedno treniraju, tako da imamo bazu na kojoj ćemo graditi reprezentaciju. Bez obzira što smo u Saru uložili puno sredstava i što je njezin odlazak veliki gubitak, osobno joj želim puno uspjeha i da ostvari ciljeve koje si je zadala.”

Treba reći i to da su uprava HTS-a i izbornik Ivezić kontaktirali Hrvatski olimpijski odbor i probali iznaći rješenje za ostanak Sare Vilić u Hrvatskoj, no zaposlenje u Hrvatskoj vojsci ili Policiji za vrhunske sportaše je program koji će tek zaživjeti, a potencijalnih kandidata već sada ima na pretek.

 

Vezano:

Intervju Sara Vilić

Video intervju

Autor: Zvonimir Mikašek

- Marketing -

Nema postova za prikaz