KONA NEBU SJA VISOKO

[FOTO] Daniela Ryf i Patrick Lange su Ironman prvaci svijeta

KAILUA KONA, HI - OCTOBER 14: (C) Patrick Lange of Germany celebrates afer winning the IRONMAN World Championship along with (L) Lionel Sanders of Canada who finished second and David McNamee of Great Britain who finished third on October 14, 2017 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN)

Švicarka Daniela Ryf potvrdila je svoju dominaciju trećom uzastopnom pobjedom na netom završenom prvenstvu svijeta u Ironman triatlonu, dok je u muškoj konkurenciji Patrick Lange iskoristio vrlo dobre vremenske uvjete i postavio novi rekord staze.

 

Iako je Ryf nastavila pobjednički niz, ove godine je, kako i sama priznaje, bilo mnogo teže. Odlična britanska plivačica, debitantica na Havajskoj utrci, Lucy Charles krenula je jako i iz vode izašla nakon 48:48, a društvo joj je pravila samo Lauren Brandon (SAD) isplivavši 5 sekundi iza nje. S gotovo pet minuta zaostatka u prvoj grupi isplivale su i neke od glavnih favoritkinja utrke, Sarah Crowley, Rachel Joyce i Daniela Ryf.

Prednost s kojom su Charles i Brandon krenule na bicikl ostala je gotovo nepromijenjena do same završnice biciklističkog segmenta. U zadnjih 40 kilometara Ryf je krenula u napad i nadoknadila preko 5 minuta zaostatka te ušla u drugu tranziciju sa 40 sekundi prednosti pred debitanticom Charles.

Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

Na trčanju je Ryf ipak pokazala kako još nije došlo vrijeme da prepusti gornju stepenicu postolja nekim novim zvijezdama Ironman triatlona. Maratonom od 3:00:02 izgradila je prednost od 9 minuta ispred Lucy Charles, koja je debitantski nastup iz snova upotpunila i rezultatom ispod 9 sati (8:59:38). Treće mjesto zauzela je Sarah Crowley iz Australije, kojoj je ovo bio tek drugi nastup na Havajima.

Rezultati žene:

  1. Daniela Ryf (Švicarska) 8:50:47
  2. Lucy Charles (Velika Britanija) 8:59:38
  3. Sarah Crowley (Australija) 9:01:38
  4. Heather Jackson (SAD) 9:02:29
  5. Kaisa Sali (Finska) 9:04:40
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

U muškoj utrci vidjeli smo sličan početak kada je debitant Josh Amberger iz Australije izgradio značajnu prednost na plivačkoj dionici te je iz vode izašao za 47:09. Oko 1:20 min iza njega isplivala je prva grupa predvođena Janom Frodenom. Patrick Lange zabilježio je vrlo dobro vrijeme plivanja od 48:45, a odlični biciklisti Sebastian Kienle, Lionel Sanders i Boris Stein krenuli su na svoju omiljenu dionicu sa preko 6 minuta zaostatka.

Munjeviti tempo koji je na biciklu postavio Kanađanin Lionel Sanders odlučili su pratiti Sebastian Kienle, Tim O’Donnell i Cameron Wurf. Nakon 120 kilometara Wurf je preuzeo vodstvo koje nije ispustio do kraja biciklističke dionice. Iza njega Sanders i Kienle vodili su borbu za drugo mjesto, no mnogo odličnih trkača, poput Frodena, Cunamme i Hoffmana, bilo je vrlo blizu te se moglo naslutiti da će se i oni uskoro probiti do vrha.

Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

Wurf je s bicikla sišao s vremenom od 4:12:54, odnosno preko 5 minuta brže od rekorda staze Normana Stadlera iz 2006. godine. Vodstvo u utrci brzo je prepustio Sandersu i Kienleu, no iako se očekivalo jako trčanje Frodena i Hoffmana, najuvjerljivije su prema vrhu grabili Lange i McNamee. Nakon 37 kilometara Patrick Lange preuzeo je vodstvo i najboljim trčanjem dana (2:39:59) uzeo pobjedu. Vremenom od 8:01:40 opasno se približio magičnoj granici od 8 sati i oborio rekord Craiga Alexandera iz 2011 koji je iznosio 8:03:56. Lionel Sanders uspio je obraniti drugo mjesto od jurećeg Davida Mcnameea ukupnim vremenom samo 7 sekundi sporijim od starog rekorda staze, a Sebastian Kienle na četvrtom mjestu s vremenom ispod 8:10:00 pokazuje koliko je ovogodišnja utrka bila brza.

KAILUA KONA, HI - OCTOBER 14: Patrick Lange of Germany celebrates before crossing the finish line to win the IRONMAN World Championship and setting a course record of 8:01.39 beating Craig Alexander's 2011 record of 8:03.56 on October 14, 2017 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN)
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

Ono što je Ryf uspjela napraviti u ženskoj utrci, nije pošlo za rukom Janu Frodenu, također branitelju dva uzastopna naslova. Iako nije izdržao ekstreman tempo ovogodišnje utrke, u maniri pravog prvaka završio je utrku s velikim zaostatkom i pokazao da veličina sportaša ne leži samo u titulama, nego i u sportskom duhu.

Za kraj spomenimo još da su na utrci nastupila i dva Hrvata. Riccardo Kuhar odličnim je vremenom od 9:32:21 završio utrku na 12. mjestu u kategoriji M40-44. Josip Mladin Živković utrku je završio za respektabilnih 10:55:06 i zauzeo 66. mjesto u kategoriji M50-54.

Rezultati muškarci:

  1. Patrick Lange (Njemačka) 08:01:40
  2. Lionel Sanders (Kanada) 08:04:07
  3. David McNamee (Velika Britanija) 08:07:11
  4. Sebastian Kienle (Njemačka) 08:09:59
  5. James Cunnama (Južnoafrička Republika) 08:11:24
KAILUA KONA, HI - OCTOBER 14: Patrick Lange of Germany celebrates afer winning the IRONMAN World Championship and setting a course record of 8:01.39 beating Craig Alexander's 2011 record of 8:03.56 on October 14, 2017 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN)
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

 

KAILUA KONA, HI - OCTOBER 14: Swimmers compete during the IRONMAN World Championship on October 14, 2017 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN)
Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN

 

KAILUA KONA, HI - OCTOBER 14: Runners compete during the IRONMAN World Championship on October 14, 2017 in Kailua Kona, Hawaii. (Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN)
Photo by Tom Pennington/Getty Images for IRONMAN

 

Autor: Marko Duspara / 3sporta.com
Foto: Getty Images for IRONMAN
Naslovna fotografija: Sean M. Haffey/Getty Images for IRONMAN

Nema postova za prikaz