3. TRIATLON VARAŽDIN

[FOTO] Daria Pletikapa i Matija Lukina prvaci Hrvatske u sprint triatlonu

Uz uporno sunce i visoke temperature zraka, ovog vikenda održane su utrke za Prvenstvo Hrvatske u sprint triatlonu i supersprint za Kup Hrvatske. Točnije, u subotu, 22. lipnja 2013. na varaždinskom Aquacityu u organizaciji TK042, održan je 3. Triatlon Varaždin.

Natjecanje se održalo u tri discipline: aquatlon za one najmlađe, supersprint triatlon za koji su se uz licencirane triatlonce mogli prijaviti i rekreativci, te glavna utrka u sprint triatlonu. Uz to su održane utrke za osobe s invaliditetom: handcycle i paralelni slalom.

Handcycle i paralelni slalom za osobe s invaliditetom

Na handcycle utrci nastupilo je četvero natjecatelja koji su vozili 6,8 km. Prvi je u cilj stigao Denis Makovec, ispred Josipa Rogulje, Dejana Nišandžića i Dragana Tomšića, koji je uz handcycle sudjelovao i u paralelnom slalomu u kolicima. Između devetoro natjecatelja u paralelnom slalomu u kolicima (slalom u dužini cca 250 m), ponovo je pobijedio Denis Makovec,  na drugom mjestu je Mladen Zadravec, a na trećem Dejan Domitrović. U ovom natjecanju sudjelovali su još Josip Rogulja, Dejan Nišandžić, Matija Tenšić, Josip Šobak, Albert Jurković i Dragan Tomšić.

 


 


 

 

Aquatlon

Za razliku od prošle godine, kada je na aquatlonu nastupilo samo četvoro natjecatelja, ove ih je godine bilo puno više – prije svega zahvaljujuči TK Rival Rijeka i TK Pula koji su bili najbrojniji na ovoj utrci. Aquatlon za mlađe kadete i kadetkinje (rođene 2000. i mlađe) sastojao se od 75 m plivanja i 600 m  trčanja. Na utrci je nastupilo 18 natjecatelja, od čega 5 natjecateljica. Prvi je u cilj stigao Ivan Vučemilović iz TK Zrinski Novatec, ispred Marca Veličkovića (TK Pula) i Juraja Topića (TK Pula).

Od djevojčica, pobijedila je Emma Fornažar (TK Pula), stigavši u cilj ispred Jane Burek (TK Hidraulika Kurelja) i Gioie Gruber (TK Rival).

 


 


 

Supersprint triatlon: Kup Hrvatske

Po najvećoj vrućini, u podne, startala je utrka u supersprint triatlonu: 375 m plivanja, 10 km bicikla i 2,5 km trčanja. Startalo 75 natjecateljica i natjecatelja, od čega i velik broj rekreativaca i početnika. Utrka je podijeljena u šest starosnih kategorija: mlađi kadeti i kadetkinje, kadeti i kadetkinje, mlađi juniori i juniorke, juniori i juniorke, seniori i seniorke, te veterani i veteranke.

U ukupnom poretku pobijedio je Luka Grgorinić iz TK Pula, stigavši u cilj u vremenu 32:08; ispred Denisa Pleše (TK 042) i Krešimira Horvata (TK Maksimir). U ženskoj konkurenciji prva je u cilj stigla Zara Baković iz TK Zrinski Novatec (34:36), ispred Chiare Peruško (TK Pula) i Dorotee Čargonje (TK Rival). Na ovoj se utrci dogodio i jedini tehnički problem u sprovođenju natjecanja (biciklisti su u krug upućeni u krivom smjeru), ali svi su imali iste uvjete i nitko ovim propustom nije oštećen.

 


 


 

Sprint triatlon: Prvenstvo Hrvatske

Na glavnoj utrci u sprint triatlonu, koja je ujedno bila i Prvenstvo Hrvatske, nastupilo je 90 triatlonaca, od čega 18 triatlonki. U umjetnom jezeru plivalo se 750 m (dva kruga od 375 m), zatim vožnja 20 km bicikla (tri kruga od cca 6,8 km) i trčanje 5 km (dva kruga od 2,5 km). Natjecanje se održalo u deset starosnih kategorija: mlađi juniori i juniorke, juniori i juniorke, U-23, seniori i seniorke (1, 2), veterani i veteranke (1, 2), te veterani (3, 4, 5). Zbog velikog broja natjecatelja utrka je održana u dva dijela, s dva starta, pa su tako žene i veterani startali prvi, a svi ostali natjecatelji 15 minuta nakon njih. Svi natjecatelji spojili su se kasnije na biciklističkom dijelu utrke i zainteresiranim gledateljima omogućili da vide “pelotone” s desetak i više natjecatelja.

Prvak Hrvatske u sprint triatlonu je Matija Lukina iz TK Rudolf Perešin koji je utrku završio u vremenu 58 minuta i 37 sekundi. Nakon njega u cilj su stigli Matija Krivec iz TK Swibir (58:43) i Gordan Petković iz TK Zrinski Novatec (1:00:48). Od žena je prva u cilj stigla Daria Pletikapa iz TK Zrinski Novatec s vremenom 1:05:33, ispred Tee Miloš iz TK Pula (1:08:44) i Maje Bonačić iz TK Swibir (1:11:52).

 


 


 

 

Odličnu organizaciju Triatlon kluba 042 nije pokvarilo ni iznimno vruće vrijeme, te je utrka privukla velik broj natjecatelja (sveukupno skoro 200). Nekima od njih ovo je bio prvi triatlonski nastup, a mogu se pohvaliti da su od samog početka bili u utrci s vrhunskim triatloncima Hrvatske. Mjerenje vremena obavio je Grabar sport, a utrka se odvijala pod pokroviteljstvom Grada Varaždina. Promet su zatvorili djelatnici Policijske uprave Varaždin, koji su se pobrinuli za sigurnost svih natjecatelja, među kojima je bilo i puno djece – hvala im na tome!

Čestitke svim triatlonkama i triatloncima, a pogotovo pobjednicima!

Detaljna vremena i rezultate po kategorijama možete potražiti na stranici
http://grabarsport.hr/triatlon-sezona/triatlon-varazdin/

 

Autor: Majda Horvat

Nema postova za prikaz